Annonce
Ugeavisen Faaborg

Aino Jensen: Det er mega fedt at være med i menighedsrådet

Den hvide bænk på kirkegården i Allested er en perfekt ramme til en snak om, hvorfor Aino Jensen er glad for de foreløbig snart otte år, hun har været med i menighedsrådet. Hun sidder ofte her på bænken og snakker med sin mor, "Fru Jensen", der ligger begravet lige ved siden af. Foto: Palle Søby
Til efteråret er der valg til alle menighedsråd i hele landet. Her fortæller Aino Jensen, formand for menighedsrådet i Allested-Vejle, hvorfor det er fedt at gå ind i menighedsrådsarbejdet.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Det er valgår i år. Ikke kommunalvalg. Ikke regionsrådsvalg. Og sandsynligvis heller ikke folketingsvalg.

Men der er menighedsrådsvalg. Her i efteråret skal der findes medlemmer til Danmarks cirka 1700 menighedsråd med i alt cirka 13.000 medlemmer.

Mange steder skal man lede med lys og lygte for at finde folk, der vil gå ind i menighedsrådet.

Mange tænker måske: ”Nej, det er vist ikke noget for mig, jeg er jo ikke særlig kristen og går næsten aldrig i kirke.”

Eller: ”Menighedsråd? Nej, det lyder da dødkedeligt.”

Men det er det bestemt ikke, hvis vi spørger Aino Jensen, der er formand for menighedsrådet i Allested-Vejle.

Annonce

Åben snak på bænken

Ugeavisen møder hende til en ”open air-snak” en skøn sommermorgen på en hvid bænk på kirkegården ved Allested Kirke, og her kommer hun faktisk jævnligt.

- Min mor ligger begravet lige dér, så jeg sidder tit her på bænken og snakker med min mor, fortæller hun.


Det var mega spændende og sjovt at kravle rundt oppe på taget og på stilladser og se, hvad de lavede. Det var virkelig skægt.

Aino Jensen, formand for menighedsrådet i Allested-Vejle


Aino Jensen kom ind i menighedsrådet i 2012 og har således været med i snart to perioder. Hun startede som næstformand, men blev formand allerede efter to år, da den daværende formand stoppede.

Menighedsrådsvalg på en ny måde

Menighedsrådsvalget 2020 foregår på en ny måde i forhold til tidligere.

Der er to væsentlige elementer: Et orienteringsmøde i august og selve valgforsamlingen, som foregår 15. september over hele landet.

I Faaborg Provsti er der orienteringsmøde i alle menighedsråd onsdag 19. august.

Essensen af den nye valgform er, at det kommer til at minde mere om en generalforsamling i foreningslivet. Ligesom man på generalforsamlingen i en forening vælger en ny bestyrelse, vil man på valgforsamlingen 15. september nedsætte et nyt menighedsråd.

Dog er der stadig mulighed for at lave en liste efter valgforsamlingen, hvis nogen ikke er tilfreds med det menighedsråd, der er nedsat. Så vil der foregå et egentligt aftstemningsvalg 17. november klokken 9-20.

- Noget af det, der gør det spændende og er drivkraften, er for eksempel, at vi skal sætte præstegården i stand, når der kommer en ny præst. For fire år siden byggede vi hele førstesalen på præstegården om og fik nyt tag på. Det arbejde var kirkeværgen og jeg inde over og var med til byggemøde hver 14. dag i en periode fra midt i juni til november. Det var mega spændende og sjovt at kravle rundt oppe på taget og på stilladser og se, hvad de lavede. Det var virkelig skægt.

Her tæt på den hvide bænk ligger Aino Jensens mor, Ella Jensen, begravet. Hun var altid bare kendt som "Fru Jensen", så det står der på gravstenen. Foto: Palle Søby

- Nu skal vi snart i gang med at renovere Vejle Kirke indvendigt. Sådan en byggesag glæder man sig til. Det er virkelig sjovt og mega fedt. Så kan der også være ting indimellem, hvor man synes, man får for mange tæsk, og noget der kan være træls. Men generelt er det sjovt at være med i menighedsrådet, siger Aino Jensen.

Annonce

Meget handler om økonomi

- Men det har også været en øjenåbner, for i starten tænker man jo: Hvad søren kan de dog få tiden til at gå med? Desværre bruger vi meget tid på økonomi. Kirken svømmer ikke i penge, og slet ikke herude i de små samfund. Vi har et budget, men meget er øremærket til graver, gravermedhjælper, kirkesanger, organist, vikarlønninger og så videre. Så det er lidt ligesom med ens eget husholdningsbudget: Når alle de faste udgifter er betalt, er der ikke så meget tilbage til at holde ferie og drikke rødvin for.

Blå bog

Aino Jensen er 60 år og bor i Allested.

Hun har været med i menighedsrådet i Allested-Vejle i snart otte år, heraf seks år som formand.

Hun har i 38 år været gift med Jørgen Pedersen.

De har fire voksne børn, to sønner og to døtre, i alderen 32-38 år. Plus seks børnebørn.

Aino Jensen er oprindelig uddannet køkkenleder. Hun og hendes mand har tidligere drevet landbrug. Hun var tilknyttet Aarhus Universitets Institut for Fødevarer i Årslev, indtil det blev flyttet til Aarhus for et års tid siden. Nu er hun gået på pension og er farmor, mormor - og menighedsrådsformand.

- De penge, vi bruger til aktiviteter, vil vi her i vores menighedsråd gerne "bruge på kaffe", som vi kalder det. Vi vil gerne invitere til nogle ting, hvor folk ikke skal betale ekstra for at komme til foredrag eller noget i kirken. Vi vil gerne give noget til borgerne, som de synes er rart og dejligt at komme til.

Annonce

De skal finde tre nye

Fire af de syv medlemmer af menighedsrådet i Allested-Vejle fortsætter, så de skal ud og finde tre nye.

- Så jeg skal ud og lave noget opsøgende fodarbejde. Ofte kan man nok ikke se sig selv i det og tænker, at "jeg går jo aldrig i kirke". Folk skal nok tilskyndes lidt til det. Men det er jo ikke noget krav, at man skal være troende. Vi spørger ikke til folks religion, fagforening, seksualitet - alt det er jo noget privat, understreger Aino Jensen.

Allested Kirke er lidt speciel, fordi der er stole i stedet for bænke. Inden alt for længe skal de til at tænke på nye stole, og det er også en af de opgaver, menighedsrådet har med at gøre, fortæller Aino Jensen. Foto: Palle Søby

- Menighedsrådet er rummeligt, og der er plads til stort set alle. Men man skal også have lyst til at udføre en opgave, for vi regner jo med hinanden.

- Hvis du skulle give et godt råd til folk, der er i tvivl, om det er noget for dem?

- Hvis man har brug for nye udfordringer, hvor man ikke står alene, så kan det her næsten være en ny hobby. Og det er udfordringer, som gør, at det giver mening, at man er her, siger Aino Jensen.

Aino Jensen er klar til en tredje periode i menighedsrådet i Allested-Vejle. Hun synes, det er både sjovt og spændende at være med. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce