Annonce
Ugeavisen Faaborg

Anderledes øhop: Spejdere finder små gemte skatte på de sydfynske øer

Spejderklanen Bosvacca fra stevns skulle have været på ferie Sverige, men tog, på grund af Corona-situationen, på ø-hop i det Sydfynske ø-hav i stedet. Fra venstre: Robert Low, Jonas Berger, Lucas Jeppesen og Daniel Vestergaard. Foto: Christian Nordholt
Lyø har tiltrukket sejlere, naturentusiaster og familier på cykelferie. Men også fem sjællandske spejdere, der har fundet deres helt egen måde at holde øferie på.
Annonce

Solen ligger lavt i horisonten, og dagens sidste lys kaster et violet skær på himlen over Lyø. Den sidste færge har lagt fra havn, og med sig har den taget de resterende daggæster og efterladt Lyø Havn øde. Næsten da.

I buskene langs den lille sti bag picnicområdet går fem unge mænd fra Store Heddinge med blikket fokuseret mod jorden.

- Den må være her et sted, udbryder Lucas Jeppesen.

- Er du sikker på, at vi har regnet os frem til de rigtige koordinater, spørger Jonas Berger.

- Jaja, jeg er hundrede! Den skal være her et sted, forsikrer Lucas og kigger op fra kortet på sin telefon.

De har praktisk fodtøj på, shorts eller bukser med forstærkede knæ og lommer, der kan knappes, og så har de blå skjorter og stribede tørklæder på.

De fem spejdere kommer fra spejdergruppen Klintekongen på Stevns, og leder efter en af fire små skatte, som ligger gemt rundt omkring på Lyø. De har kun GPS-koordinaterne og små ledetråde at gå efter. Alt sammen foregår online på smartphone-appen Geocaching.

For at finde frem til cachen bruger gruppen smartphone-appen Geocaching. Fra venstre: Lucas Jeppesen og Robert Low. Foto: Christian Nordholt

- Jeg har fundet den, råber Lucas Jeppesen, og farer ud fra et buskads med en lille plastikbøtte i hånden. De andre stimler sammen omkring ham på stien, da han åbner den.

I den ligger noget, der ligner små hjemmelavede smykker oven på en stak små sedler. De tager det op og kigger på det. På en lille seddel skriver de ”BOSVACCA KLAN” og noterer dagens dato. De folder den og lægger den ned sammen med de andre papirlapper, inden de lukker den til og lægger den tilbage i en sprække i stengærdet langs stien.

Annonce

Digital skattejagt i den virkelige verden

Fænomenet Geocaching startede for omkring 20 år siden, da en række amerikanske GPS-entusiaster ville teste nøjagtigheden af det satellitbaserede GPS-system.

Entusiasterne gemte ting i skoven i nærheden af deres hjem og brugte en GPS-modtager til at fastslå skjulestedernes koordinater. De uploadede koordinaterne på et internetforum for GPS-interesserede, og opfordrede dets medlemmer til at forsøge at finde de gemte skatte.


Pludselig står man et eller andet vildt smukt sted, som man måske ikke havde set, hvis man bare var gået rundt uden nogen plan

Robert Low, spejder


Det varede ikke længe, før flere medlemmer havde fundet skattene og delt deres oplevelser på forummet, hvilket måtte betyde, at navigationssystemet var nøjagtigt. Siden er Geocaching blevet til et verdensomspændende fællesskab.

Geocachene er typisk en vandtæt beholder af en art, der er lagt ud af en privat person. Heri er der en logbog, hvor de, der finder skattene, kan skrive en hilsen og registrere deres besøg.

- Engang fandt jeg en cache, der var en stor gammel våbenkasse gemt i et skab i en forladt bygning, fortæller Lukas og forklarer, at cachene findes i alle størrelser og former.

Sammen med logbogen ligger der tit en genstand, man kan tage med sig, hvis man har noget af tilsvarende værdi at lægge i stedet. Foto: Christian Nordholt

De er ofte placeret, så man undervejs kommer rundt til specifikke steder, der er oplevelsesværdige. Det er blandt andet det, drengene bruger Geocaching til.

- Pludselig står man et eller andet vildt smukt sted, som man måske ikke havde set, hvis man bare var gået rundt uden nogen plan, forklarer Robert Low.

- Det giver på en måde turen et formål og noget at se frem til.

Derudover kan der være små nipsgenstande i cachene, som man kan tage med sig, hvis man har noget af tilsvarende eller højere værdi at efterlade i stedet. På Lyø er der fire, i og omkring Odense er der flere end 3000, og rundt om i verden ligger der lige nu flere end tre millioner geocaches og venter på at blive fundet.

De fem spejdere skulle egentlig have været til Sverige, men de planer måtte droppes på grund af coronaen, så i stedet er de endt på idylliske Lyø. Og det har de ikke fortrudt.

Annonce

Rundt i land og rige

Solen er forsvundet bag horisonten, og det eneste lys, der kan ses fra den lille sti langs marken, hvor Bosvacca-klanen går, er lanternerne på de både, der ligger for anker ud fra Lyøs kyst.

- Bosvacca betyder vist nok ko, på et eller andet sprog, forklarer Robert Low. Det var et tidligere medlem af klanen, der fandt på det.

Typisk er der ledetråde som hjælp til at finde Cachene, der kan være gemt alle mulige steder. F.eks. i træer, under jorden, hængene fra flagstænger og lignende. Foto: Christian Nordholt

De forsøger at finde vej til den sidste cache. Efterhånden er de nået halvdelen af den cirka seks kvadratkilometer store ø rundt. De har gået langs de flade kyster, over mørke gårdspladser og rodet i utallige buske og krat. Til sidst lykkes det.

I lyset fra deres lommelygter kommer den sidste til syne, da de får bakset en løs sten i et stengærde ud. Der er gået næsten fire timer og ti kilometer, siden de forlod deres telte på Lyø Camping. Den raske gang er blevet til slæbende skridt, da de slentrer hjem i mørket. I morgen venter en ny ø, nye oplevelser og nye skatte, der skal findes.

Fordi de cachene ligger gemt forskellige steder, kommer de vidt omkring i forsøget på at finde dem. Foto: Christian Nordholt
I hver cache efterlader gruppen en lille note med navn og dato, ligesom flere andre har gjort før dem. Fra venstre: Jonas Berger, Lucas Jeppesen, Robert Low og Patrick Vestergaard. Foto: Christian Nordholt

Øhop

Fotojournalisterne Christian Nordholt og Frederik Steen Nordhagen har gjort som så mange andre danskere og øhoppet rundt på de sydfynske øer.

I sommermånederne, hvor mange i år har valgt at blive i Danmark, er øerne et oplagt udflugtsmål, især fordi det lige nu er gratis at sejle til øerne, hvis man er til fods eller på cykel.

Med telt, rygsæk og kamera tog de to unge mænd afsted for at opstøve historier fra øerne og møde øboerne i øjenhøjde.

Reportagerne bliver bragt i løbet af uge 30.

I dag: Lyø

I morgen: På tur med øhavets fleksible turbåd, Sea Hawk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce