Annonce
Ugeavisen Faaborg

Bestyrelse poppede champagnen: 1.000.000 støttekroner på vej mod Stormgården i Haastrup

Flere hundrede mennesker lagde vejen forbi Storm Folkefestival. Og nu skal endnu flere af foreningen Storms idéer føres ud i livet. Arkivfoto: Ane Johansen
Stor glæde hos ildsjæle i Haastrup, efter Realdania-kampagnen Underværker har skudt en god portion penge i projekt Storm Folke- og Naturgård.
Annonce

Haastrup: Der var stuvende fuldt på gårdspladsen, da Storm Folkefestival havde en succesfuld premiere på Stormgården i Haastrup den første weekend i september.

Festivalen var en hyldestfestival til ære for folkemusikeren Rasmus Storm, som blev født på Stormgården i 1733.

Festivalen var samtidig første arrangement i regi af Foreningen Storm, der har store planer for Stormgården. Foreningen blev dannet i juni 2019 af en række ildsjæle, som er gået sammen med ønsket om at synliggøre den særlige lokale kulturarv, det liv og den natur, der kendetegner landsbyen Haastrup.

Foreningen vil samle lokale musikere, kunstnere, filmmagere, naturvejledere og alle andre, der har lyst til at bidrage til et kultur- og naturhus midt i Haastrup by. Udgangspunktet bliver to længer på Stormgården, hvor tilflytterne Peter Stovgaard-Hansen og Gitte Hansen flyttede ind i sommeren 2018.

Og drømmen om at skabe en folke- og naturgård er nu kommet endnu tættere på. For nylig kunne bestyrelsen skåle i et glas champagne og fejre, at projektet har modtaget 1.000.000 kroner fra Realdanias Underværker-kampagne. Her er projektet et af de udvalgte mellem 110 ildsjæleprojekter fra hele landet.

- Det er helt fantastisk. Nu kan vi begynde at føre nogle af vores drømme og ideer ud i livet. Det vil give os som forening nogle meget bedre vilkår for vores arrangementer, når rammerne kommer på plads. Det er virkelig en god start, lyder det fra bestyrelsesformand Sara Bruntse.

Stormgården og foreningen Storm

Peter Stovgaard-Hansen og Gitte Stovgaard-Hansen overtog Stormgården, Trekanten 1 i Haastrup, i sommeren 2018.

Stormgården er tidligere hovedgård i Haastrup og kan dateres helt tilbage til 1500-tallet.

Den blev fredet i 1980.

Navnet Stormgården er sandsynligvis en følge af, at gården i adskillige århundreder har været i Storm-slægtens eje.

Blandt tidligere ejere og beboere findes blandt andre Rasmus Storm, som står bag en af danmarkshistoriens ældste nodebøger med folkemusik.

Stormgården har desuden fungeret som støttefunktion for kirken, da Haastrup aldrig har haft en egentlig præstebolig. Stormgården betegnes stadig som annekspræstegård i Kirkeministeriets annaler.

Foreningen Storms bestyrelse består af naturekspert Emil Sanderhoff (30), journalist og tv-producent Peter Stovgaard-Hansen (38), regnskabschef Michaël Desveaux (41), trompetist Sara Bruntse (40) og antropolog og projektleder Gitte Stovgaard-Hansen (36).

Annonce

Starter udvendig

Støttekronerne skal gå til renovering og nyindretning af syd- og østlængen på Stormgården. I sydlængen etableres Storm Folkecafé, hvor kulturarven vækkes til live via indretning med lokalhistorisk møblement fra den lokale folkemindesamling.

I forlængelse skal indrettes Storm Folkesal på knap 140 kvm. til koncerter, festivaler, udstillinger, workshops, mesterlærekurser mm.

- Øhavsstien går forbi lige i nærheden, og vi har et håb om, at den kan blive ført forbi Stormgården, så vandrerne kan komme indenfor og få en kop kaffe, siger Sara Bruntse.

I modsatte ende indrettes Storm Hulen, en hule fuld af insekter og fisk, udstoppede fugle og dyr og andre fund fra den lokale natur, som bl.a. Sydfyns Naturskole kan bruge som ramme for naturformidling.

Det fulde projekt har et budget på omkring 2,4 millioner, og bestyrelsen fortsætter nu med at søge fonde, så det resterende beløb kan komme i hus.

- Nu skal vi til at lægge planer og høre, hvor meget Realdania gerne vil være inde over. Men vores umiddelbare plan er at starte med at renovere "skallen" på huset, siger hun.

Annonce

Ros fra fond

Projekt Storm Folke- og Naturgård får rosende ord med på vejen fra programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen.

- Det, som er vigtigt med kampagnen Underværker, er, at vi er ude i projekter, der er baseret på ildsjæle og arbejder positivt med mødesteder, livskvalitet og fællesskaber. Og lige præcis det her projekt er så fint, fordi der også er sikring og aktivering af den fine stråtækt gård, der rummer en bygningsarv og kulturmiljø, som vi gerne vil være med til at sikre, siger hun.

Når Storm Folkefestival vol. 2 finder sted 22.-23. august 2020 er arbejdet formentlig godt i gang, håber formand Sara Bruntse.

- Man må jo gerne være optimistisk, men nogle gange kan ting godt tage længere tid, end man havde håbet. Man skal også lige huske, at det ikke engang er et år siden, vi mødtes og udvekslede ideen om en folkefestival. Det vigtige for os er ikke, at det går hurtigt, men at der er bevægelse, siger hun og understreger, at foreningen har planer om flere arrangementer i den nærmeste fremtid - også selvom rammerne endnu ikke er optimale.

Blandt andet er der inviteret til julehygge den 21. december.

Sara Bruntse er formand for foreningen Storm, og hun glæder sig til at tage fat på etableringen af folke- og naturgården. Arkivfoto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce