Annonce
Ugeavisen Faaborg

Brødre og sønner surfer rundt om Fyn på otte en halv time

Fra venstre Johan Beckett, Anders Beckett, Thomas Beckett og Emil Beckett Kolko er i mål efter at have kitesurfet rundt om Fyn på otte timer og 28 minutter.
Faaborg-brødrene Anders og Thomas Beckett og deres sønner Johan og Emil har gjort noget fuldstændig vildt: De har kitesurfet Fyn rundt i ny rekordtid på otte timer og 28 minutter.
Annonce
Faaborg: Kan du forestille dig at sejle på et kitebræt hele vejen rundt om Fyn? Altså hvor du bliver trukket af et sejl oppe i luften – og skyder hen over vandet med en tophastighed på over 50 kilometer i timen?
Nej, vel. Det er nærmest umuligt at forestille sig. Men det er ikke desto mindre, hvad de to Faaborg-brødre Anders og Thomas Beckett og deres sønner Johan og Emil gjorde pinsedag.
Og ikke nok med at de kom hele vejen rundt om Fyn. De gjorde det også i ny rekordtid: Otte timer og 28 minutter. Dermed barberede de en time og 39 minutter af den eksisterende rekord.
- Det var helt fantastisk og sjovt at gøre det sammen, og det var netop det primære formål at få en god fælles oplevelse. Det var ikke så meget for at slå rekorden, hvilket selvfølgelig også var sjovt. Men det var lige så meget for at vise over for os selv, om det kunne lade sig gøre at komme så langt på et kitebræt, siger Anders Beckett, der til daglig er tandlæge i Faaborg, hvor han bor med sin familie.
Thomas Beckett er også født og opvokset i Faaborg, men bor i dag med sin familie i Hellerup.
Annonce

300 kilometer på kitebræt

Hele turen rundt om Fyn var 260 kilometer i lige linje, men fordi de mange steder ikke kunne sejle direkte op mod vinden, endte turen med at blive i alt cirka 300 kilometer. Det giver en gennemsnitsfart på cirka 35 kilometer i timen.
Sådan ser det ud, når man pisker hen over vandet på kitebræt med hydrofoil monteret nedenunder. Billedet er taget fra gummibåden, der fulgte de fire kitefoilere hele vejen rundt om Fyn.
- Men tophastigheden var noget højere, fordi vi jo havde nogle styrt undervejs, hvor vi var nødt til at vente på hinanden. Vi har typisk ligget på en marchfart på 40-45 kilometer i timen, og så har vi nogle steder gasset op på over 50 kilometer i timen. Men det koster ret meget ekstra krudt ligesom med en bil, så når man er på langtur, er man nødt til at gasse lidt ned for at kunne holde hele vejen, fortæller Anders Beckett.
Annonce

Høj fart med hydrofoil

Når de kunne sejle så stærkt, er forklaringen, at de havde såkaldte hydrofoils monteret på deres kiteboards.
- En hydrofoil er en slags vinge, der befinder sig under vandet, med et sværd op til kitebrættet. Hydrofoilen løfter ligesom brættet ud af vandet, så man kommer op og plane og dermed får langt mindre vandmodstand. På den måde kan man sejle langt hurtigere. Selve brættet bliver typisk løftet en halv til en hel meter over vandet, forklarer Anders Beckett.
Annonce

Far-søn-oplevelse

De fire ”kitefoilere”, som de også kalder sig, blev hele vejen ledsaget af en stor gummibåd med Anders Becketts to andre sønner, Albert og Asger, samt deres kammerat Mikkel Andersen om bord.
Brødrene Anders og Thomas Beckett og deres sønner Johan og Emil i fuld fart hen over vandet på deres fantastiske tur rundt om Fyn.
- At vi kunne gøre det med vores sønner, gjorde jo oplevelsen helt fabelagtig for Thomas og mig. For det første er det jo ret specielt, at vi har nogle drenge, som gider det samme som os selv, og at vi så kan lave sådan en tur sammen, hvor vi virkelig brænder os selv godt ud og alle sammen bliver udfordret på alle mulige måder og får det som en fælles oplevelse - jamen det bliver ikke større, siger Anders Beckett.
- Det var også dejligt, at mine to andre sønner var med i båden sammen med deres kammerat. De havde jo også en fed tur, og de fik næsten lige så mange bank som os, for det er også hårdt at sidde i sådan en gummibåd hele vejen.
Annonce

Der blev grinet undervejs

- Vi havde det sjovt - sådan noget kan ikke lade sig gøre, hvis man ikke har det sjovt. Vi elsker at være på vandet, og derfor mister man fokus på, at det gør ondt i benene og synes bare, man har det sjovt. Vi var ikke kommet rundt, hvis vi ikke havde grinet undervejs.
- Men selvfølgelig var vi noget smadret og godt trætte bagefter. Også dagen efter. Det kunne mærkes i hele kroppen, solen, vinden i ansigtet, benene var syret godt til. Men det var det hele værd, og efter et par dage så det fornuftigt ud igen, og så havde vi lyst til at komme på vandet igen. Så allerede få dage efter var vi ude igen og havde fået banket syren ud af benene igen, fortæller Anders Beckett.
Sådan ser en hydrofoil ud, monteret på et kitebræt. Hydrofoilens vinge ligger under vandet, og sværdet har så forbindelse op til kitebrætte, der ligesom bliver løftet ud af vandet og planer, så vandmodstanden bliver langt mindre og hastigheden langt højere. Foto: Anders Beckett
Det var første gang, de surfede så langt. For et par år siden surfede de rundt om Ærø, som også var en lang tur. Op til turen rundt om Fyn havde de lavet testsejlads i Lillebælt, blandt andet for at teste, hvordan det var at passere Lillebæltsbroerne.
- Derudover havde vi tjekket lokale forhold rundt omkring, men det var en kæmpe fordel, at vi havde prøvet turen rundt om Fyn mange gange i almindelig kølbåd. Så vi kendte ruten som vores egen bukselomme, nævner Anders Beckett.
Her kan du læser Anders Becketts personlige sejlerberetning fra turen, som han efterfølgende sendte til Bådmagasinet, og som avisen også har fået lov at viderebringe.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Kirketider

Annonce