Annonce
Ugeavisen Faaborg

Byguide Kai Hansen laver historisk minibibliotek i Østerbrogade

Reolerne bugner af spændende lokalhistorisk materiale på Kai Hansens nye historiske minibibliotek i Østerbrogade 27. Her fx hjemstavnsbladene om Klokketårnet, hvor han har størstedelen af de 190 numre, der er udgivet. Foto: Palle Søby
På hjørnet af Østerbrogade og Priorensgade er der nu kommet et lille minibibliotek med et væld af lokalhistorisk materiale, som du kan fordybe dig i. Du skal bare lave en aftale med byguide Kai Hansen, som altid er god for en lille historie.

Faaborg: Hvis du nogensinde har været på en historisk byvandring med byguide Kai Hansen, vil du vide, at den mand er et lokalhistorisk orakel. Han ved stort set alt, hvad der er værd at vide om Faaborgs historie.

Og når man stikker hovedet ind i det minibibliotek, han nu har indrettet på hjørnet af Østerbrogade og Priorensgade, begynder man at forstå, hvor han har al sin viden fra.

For hold da op! Hele vejen rundt langs væggene er reolerne fyldt med historiske bøger, tidsskrifter og andet historisk materiale - både lokalhistorie, danmarkshistorie og verdenshistorie.

Annonce
Kai Hansens historiske minibibliotek er indrettet i stueetagen her bagved, på hjørnet af Østerbrogade og Priorensgade. Foto: Palle Søby

Samlet gennem mange år

Her er værker nok til, at man kunne bruge et helt liv på at fordybe sig i historien.

Der er fx en komplet samling af det lokalhistoriske årsmagasin Stavn, og af de 190 numre, der er udgivet af hjemstavnsbladet om Klokketårnet, har Kai Hansen de 129 af her på sit lille bibliotek.

- Det er alt sammen noget, jeg har købt og samlet gennem årene. For eksempel fik jeg en del historiebøger foræret af lektor Hans Wammen, der var dommer i tv-quizzen "Kvit eller dobbelt" og flyttede til Dyreborg som pensionist. Da han døde, kunne folk komme og hente hans bøger, og her mødte jeg også op.

Kai Hansen har gennem årene samlet masser af historiske bøger og tidsskrifter, og hele samlingen kan nu opleves her i hans minibibliotek i Østerbrogade 27. Foto: Palle Søby
Annonce

Den gode historie

Minibiblioteket vil ikke have faste åbningstider, men tanken er, at lokalhistorisk interesserede kan ringe til Kai Hansen på 20 15 46 67 og lave en aftale, og så kan de blive lukket ind og kan sidde og fordybe sig i bøger og tidsskrifter - og ikke mindst: De kan få en lille fortælling med på vejen fra Kai Hansen.

- Byhistorisk Arkiv er jo primært et arkiv for ting, for byhistoriske effekter. Der er ikke noget formidling, medmindre du ved, hvad du skal spørge om - så kan de hjælpe dig. Det her minibibliotek er meget mere formidling, siger Kai Hansen og hiver en lille bog frem fra hylden: "Henvisned er de blomster" af Tove Kjærboe om Riborg Voigt og H.C. Andersen.

En af de mange perler, man kan fordybe sig i og finde spændende fortællinger i. Foto: Palle Søby


Jeg håber at finde et permanent sted til den her skønne samling af lokalhistorisk materale. Mit håb er, at jeg kan overbevise nogen i kommunen om, at de kan finde et egnet lokale og overtale hele samlingen. Jeg er klar til at overdrage det hele vederlagsfrit til kommunen for at sikre det for fremtiden.

Kai Hansen, byguide med historisk minibibliotek i Østerbrogade 27.


- Riborg Voigt var jo en velopdragen ung dame, og det var ikke hendes brune øjne, han faldt for, men fordi hun havde læst alt, hvad han havde skrevet. Hendes bror var studiekammerat med H.C. Andersen, og det var derfor, han kom til Faaborg for at besøge ham. Men da han kom på besøg lidt hen på formiddagen, lå Riborgs bror stadig og sov. Derfor var det Riborg, der tog imod H.C. Andersen, og hun kunne så tale om alt det, han havde skrevet - og det kunne han jo godt lide. Det er sådan noget, vi skal have fortalt, nævner Kai Hansen som eksempel.

Kai Hansens historiske minibibliotek rummer blandt andet en komplet samling af de lokalhistoriske årsmagasin Stavn. Foto: Palle Søby
Annonce

Leder efter permanent sted

Kai Hansen og hans kone, Tove Brix-Kjelgaard, har købt ejendommen Østerbrogade 27 af Toves søn, Claus Riber. Deres plan er på sigt at flytte derhen og bo der, når de engang bliver for gamle til at klare trapperne op til deres lejlighed på 3. sal på Chr. IX's Vej lige over for den store parkeringsplads.

Indtil da vil de leje huset ud, men først når Kai Hansen har fundet et mere permanent sted til sit minibibliotek. For placeringen i stueetagen i Østerbrogade er kun midlertidig.

- Jeg håber at finde et permanent sted til den her skønne samling af lokalhistorisk materiale. Jeg har spurgt kommunen, om de kan finde et egnet lokale og overtage hele samlingen. Jeg er klar til at overdrage det hele vederlagsfrit til kommunen for at sikre det for fremtiden, fortæller Kai Hansen.

- Hvis kommunen kunne stille et lokale til rådighed, kunne det fungere på den måde, at en gruppe af mennesker kunne låse sig ind - lidt ligesom i det gamle bibliotek i Grønnegade, nævner Kai Hansen, 78 år.

Annonce

Byhistorisk Arkiv som partner?

Avisen har spurgt i kommunens kulturafdeling, om det kunne være en mulighed. Her siger teamleder Hasse Winther:

- Det er jo et spændende projekt og garanteret noget spændende materiale. Men umiddelbart har jeg lidt svært ved at se, at vi kan stille et decideret lokale til rådighed. Så jeg har skrevet til Kai Hansen, at jeg umiddelbart vil mene, han skal prøve at samarbejde med dem nede på Byhistorisk Arkiv, hvor der i høj grad er andre, der deler hans interesse.

Det er dog næppe en mulighed, Kai Hansen umiddelbart ser som en gangbar vej. Han savner generelt, at de forskellige aktører inden for blandt andet lokalhistorie og turisme i højere grad samarbejder og inkluderer hinanden.

- Skal alle de gode intentioner om at styrke vores område gå op i en højere enhed, skal der tænkes inklusion. Vi må aldrig i vores små cirkler være os selv nok. Vi skal inkludere. Men det er lidt som om, "alle padler i deres egen kano", siger han.

Der er både lokalhistorie, danmarkshistorie og verdenshistorie på minibiblioteket. Foto: Palle Søby
Kai Hansen og hans kone, Tove Brix-Kjelgaard, har købt ejendommen Østerbrogade 27 af Toves søn, Claus Riber. Foto: Palle Søby
Kai Hansen fungerer som byguide om sommeren og har nu indrettet et historisk minibibliotek, hvor han også er klar til at øse af sin store viden om Faaborgs historie. Foto: Palle Søby
Som man også kan opleve Kai Hansen: Som en af Faaborgs seks byguider, der viser folk rundt om sommeren. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Blum & Haugaard klar med første koncert efter ufrivillig coronapause: - At dele musikken med publikum er en forudsætning for vores musik og liv

Annonce