Annonce
Ugeavisen Faaborg

Corona-januar i Faaborg: Palle alene på gågaden

Billedet her er taget 7. januar klokken 16.17: Faaborgs gågade ligger fuldstændig øde hen. Menneskeforladt som i "Palle alene i verden". Foto: Palle Søby

”Der er heller ingen folk på gaden, og alting er så stille. Der er ingen biler, der kører. Der er ingen sporvogne, der kører. Der er ikke nogen folk nogen steder. Palle er alene i hele verden. Palle går ind i alle forretninger, og der er slet ingen mennesker. De er væk alle sammen.”

Husker du Jens Sigsgaards legendariske børnebog om ”Palle alene i verden” - med de vidunderlige tegninger af Arne Ungermann?

Jeg har af og til følt mig lidt som ham dér Palle i bogen. Men aldrig i så ekstrem grad, som jeg har gjort her i januar, når jeg har slentret op og ned ad Faaborgs gågade.

Det er jo fuldstændig vildt. Selv en torsdag eftermiddag klokken 16 kan man opleve, at gågaden ligger fuldstændig øde hen. Ikke et øje nogen steder.

Nuvel. Januar har alle dage været en lidt stille måned. Nogle vil sige en lang og kedelig og mørk måned.

Sådan ser jeg nu ikke på det. Jeg har egentlig altid godt kunnet lide januar. Den er på en måde et ”frirum” oven på julemånedens trængsel og alarm og hurlumhej og nytårets fest og tjubang.

Og den er faktisk slet ikke så mørk som sit ry. Man begynder jo at mærke, at lyset vender tilbage, og at dagene bliver længere. Så hvis man ser bort fra alle julelysene, er januar faktisk en lysere måned end december.

Januar er samtidig en af de måneder, hvor der er flest hverdage. Den har 31 dage og ingen skæve helligdage, lige bortset fra nytårsdag. Og hvis man så - som i mit tilfælde - heller ikke har nogen fødselsdage i familien i januar, så er der heller ingen gaver og familiesammenkomster at bekymre sig om.

Kort sagt en herlig ”jomfruelig” måned med masser af ”blanke dage” i kalenderen.


Det er jo fuldstændig vildt. Selv en torsdag eftermiddag klokken 16 kan man opleve, at gågaden ligger fuldstændig øde hen. Ikke et øje nogen steder.


Dan Turell, der jo ”mest af alt holdt af hverdagen”, har givetvis elsket januar. Han elskede jo i det hele taget at gøre noget helt almindeligt, samtidig med at alle andre gjorde noget festligt. For eksempel kan jeg huske, at han et år fandt på, at han ville køre med intercitytog fra København til Aarhus juleaften, mens resten af Danmark spiste julemad og dansede om juletræet og pakkede gaver op. Simpelthen for at opleve, hvordan det var at gøre noget helt almindeligt på en helt ualmindelig aften. Det var dengang, man skulle med færge over Storebælt, så det tog faktisk en rum tid at køre med tog fra København til Aarhus.

Den slags skæve indfald synes jeg, der er noget charmerende i.

Den herboende tyske forfatter Andreas Greve kom for et par år siden med den mest fantastiske betragtning, jeg har hørt i alle de år, jeg har boet i Faaborg.

Han sagde: "Faaborg er den by i Danmark, der har færrest indbyggere pr. indbygger".

Det citat burde mejsles i granit på Torvet eller sættes op på en messingplade på Ymerbrønden!

Med det mente Andreas Greve, at der i forhold til byens størrelse og indbyggertal meget ofte er ufattelig få mennesker i gadebilledet. Og han bed mærke i, at man ofte kan tage et billede på gågaden, hvor der er 400 meter til nærmeste menneske.

Lige i øjeblikket er det helt ekstremt. Her kan 400 meter til nærmeste menneske ikke engang gøre det - for der er slet ingen mennesker på gågaden!

Men ligesom Dan Turell kan det være givende at prøve at se alting som en oplevelse. Det, vi kan opleve i Faaborgs gågade her i januar 2021, er historisk. Så stille har januar ikke været i mange herrens år. Måske var det sådan under besættelsen? Jeg ved det ikke.

Men jeg tror, det varer længe, inden vi kommer til at opleve det her igen. Og så er det jo en vanvittig og skærende kontrast til sommeren 2020, hvor vi oplevede den største mennesketilstrømning, nogen kan mindes. Så stor, at det ofte var umuligt at få noget at spise på cafeerne og restauranterne.

Det er det også lige nu - alene af den grund, at de er coronalukket.

Om få uger kan det hele være forandret igen. Så er butikkerne og restauranterne måske åbne igen, og der vil igen komme folk som på en helt almindelig vinterdag i den gamle købstad.

Og til sommer kan det være, vi oplever noget, der er endnu vildere end sidste sommer. Fordi det hele eksploderer efter coronaen, og fordi alle dem, der fik øjnene op for Faaborgs herligheder sidste sommer, vender tilbage - og måske tager nye gæster med.

Det bliver vildt. Men det er lige så vildt at gå en tur på gågaden lige nu.

Du skulle prøve det - og se det som en historisk oplevelse.

God tur! Men vær beredt: Du kan godt komme til at føle dig ensom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce