Annonce
Ugeavisen Faaborg

Coronapas: Historisk opdeling af befolkningen

Her er vanvittig smukt, heroppe i Sundbakkerne over Faaborg. Og det er jo heldigt, hvis du af en eller anden grund vælger, at du ikke vil vaccineres mod corona. For så bliver du reelt tvunget til at udelukke dig selv fra stort alt andet i samfundslivet. Foto: Palle Søby

Det bliver historisk. Epokegørende. Banebrydende. Skelsættende. Noget vi aldrig har set før.

Og det kommer lige om lidt.

Coronapasset.

Annonce

Lige om lidt kan vi ikke længere nøjes med det rødbedefarvede pas, hvis vi vil rejse ud i verden.

Vi skal også have et coronapas.

Men ikke nok med det. Hvor det rødbedefarvede pas kun er nødvendigt, hvis du vil bevæge dig uden for Danmarks grænser, bliver coronapasset altafgørende, næsten uanset hvor du bevæger dig hen også inden for landets grænser.

Hvis du vil på restaurant, café, værtshus, diskotek, natklub, museum, til festival, koncert, fodboldkamp, foredrag, i fitnesscenter eller måske bare ind i en forretning, ja så kan du godt belave dig på, at du i fremtiden skal kunne fremvise et gyldigt coronapas.

I starten er det muligvis nok, at du kan fremvise en højst 72 timer gammel negativ coronatest. Men på et tidspunkt - når alle har fået mulighed for at blive vaccineret - vil det formentlig blive et krav, at du skal være vaccineret.


Og hvis du vælger at sige, at det vil du og din krop ikke være med til - ja så har du et problem. For så bliver du reelt tvunget til at udelukke dig selv fra at deltage i samfundslivet på umådelig mange måder.


Og her er vi fremme ved det springende punkt: For hvad nu hvis du tilhører den del af befolkningen, som siger:

"Min krop skal ikke være eksperiment for en vaccine, som umuligt kan være gennemtestet i forhold til bivirkninger og andre følger på langt sigt."

Kollega Bent skrev i en klumme lige efter nytår, at de nye coronavacciner går ind og "programmerer" kroppens celler på en helt ny og anderledes måde i forhold til de vacciner, vi kender:

"Vi kommer ikke uden om det faktum, at den nye vaccineteknologi i højere grad end tidligere manipulerer med det oprindelige skaberværk - ligesom genmodificering af afgrøder også gør det. Og vi kender ikke bivirkningerne på den lange bane. Godkendelsen af de nye vacciner er kørt igennem på rekordtid, og ingen ved, om der er bivirkninger, som først viser sig over tid."

Det lyder jo skræmmende!

Uanset hvad myndigheder og medicialfirmaer over hele verden påstår, siger det sig selv, at en vaccine naturligvis ikke kan være gennemtestet i forhold til langtidseffekter på så kort tid.

De aktuelle problemer med AstraZeneca, der menes at være årsag til adskillige tilfælde af blodpropper, siger jo alt. Det bør være bevis nok på, at det her er alt for usikkert.

Men vaccinerne skal trumfes igennem og rulles ud hurtigst muligt - koste hvad det vil - for at få verden i gang igen.

Hvis du vælger at sige, at det vil du og din krop ikke være med til - ja så har du et problem. For så bliver du reelt tvunget til at udelukke dig selv fra at deltage i samfundslivet på umådelig mange måder.

Du har ekskluderet dig selv fra ufattelig meget af det, som vi alle sammen kunne før coronakrisen - alt det som bare var en selvfølge.

Tilbage er næsten kun alt det, som vi har kunnet under coronanedlukningen. For eksempel gå ture i den smukke natur omkring Faaborg eller tage en dukkert i øhavet fra Havnebadet.

Du vil komme til at leve resten af dit liv i din egen "boble" - som i en evig "coronanedlukning".

Men ikke nok med det. Du kan også risikere at blive set skævt til. Blive udskammet.

"Nå, så du vil ikke vaccineres? Forræder!"

"Tag lige og vis lidt samfundssind!"

"Du er ikke med os, altså er du imod os."

Det vil være dristigt at sammenligne med apartheid i Sydafrika eller efterkrigsårene i Danmark, hvor dem, der havde vist sympati med tyskerne, blev jordet, for eksempel "tyskertøserne". Men det snerper derhenad.

Og man kan lege med tanken, at de, der ikke vil vaccineres, skal gå rundt med et synligt symbol på det - ligesom jøderne skulle gå med jødestjerne.

Det er helt sikkert, at vi får en historisk opdeling af samfundet: Dem, der er vaccineret. Og dem, der ikke vil vaccineres.

"Det Rigtige Danmark" og "Det Forkerte Danmark".

Glem alt om Udkantsdanmark. Det er fuldstændig ligegyldigt.

Det er første gang nogensinde, at man lader et sundhedsaspekt være afgørende for, om du kan deltage i samfundslivet.

I 80'erne var det jo ikke sådan, at du skulle kunne bevise, at du ikke var hiv-smittet.

Det er jo heller ikke sådan, at du bliver nægtet adgang til festivaler og koncerter og fodboldkampe, bare fordi du er stofmisbruger eller dranker eller svært overvægtig.

Og du kan rende rundt med nok så mange smitsomme kønssygdomme, uden at det har nogen betydning for, hvad du kan deltage i.

Nogen vil hævde, at du i forvejen skal have en masse vacciner, hvis du skal rejse i eksotiske egne i Østen eller Afrika. Men mig bekendt er det ikke noget krav for at komme ind i Thailand, Nepal, Tanzania eller hvor det måtte være. Det er noget, du gør for din egen sundheds skyld. For ikke at blive syg. Og det er noget, du gør frivilligt.

Sådan bliver det ikke med coronapasset. Her bliver du tvunget til at lade dig vaccinere. Eller også må du blive hjemme. Så det er i sandhed nye tider.

Hvis du ikke vil vaccineres mod corona, hvad der kan være mange gode grunde til, er der blot én ting at sige:

"Hyg dig derude i Sundbakkerne!".

Klummen er alene udtryk for journalistens personlige holdning- ikke for avisens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Blum & Haugaard klar med første koncert efter ufrivillig coronapause: - At dele musikken med publikum er en forudsætning for vores musik og liv

Annonce