Annonce
Ugeavisen Faaborg

Den dag foråret og livet vendte tilbage: Det var helt fantastisk

Det er længe siden, der har været så meget liv i Faaborgs gågade, som der var mandag formiddag, da butikkerne åbnede igen. Foto: Palle Søby
Ugeavisen tog en rundtur til butikkerne på den første åbningsdag mandag. Der var glæde over hele linjen - og endelig var der atter mennesker at se i gadebilledet.

Faaborg: Det har været et fuldstændig vildt og vanvittigt år i Faaborg.

Efter forårets nedlukning i 2020 kom en forrygende sommer, hvor alle tænkte: Aldrig har der været så mange mennesker i Faaborg.

Det seneste par måneder har vi så oplevet en nedlukning, hvor alle har tænkt: Aldrig har der været så få mennesker i Faaborg.

Men nu er der så småt en normalisering på vej. Mandag formiddag var ikke alene den første forårsdag. Det var også dagen, hvor butikslivet vendte tilbage. Det kunne både ses, høres og mærkes.

Ugeavisen tog en rundtur i byen og snakkede med nogle af de forretningsdrivende, der næsten boblede over af forårskådhed.

Boghandler Mette Juul Knudsen og hendes personale havde mega travlt med at betjene kunder lige fra klokken 10 mandag. Foto: Palle Søby

Mette Juul Knudsen, indehaver af Bog & Idé - Legekæden Faaborg:

- Det var helt fantastisk. Jeg tror ikke, jeg har lavet andet end at smile, siden vi åbnede døren. Jeg åbnede lidt for tidligt, og skulle lige have den røde løber ud - og lige pludselig stod der kunder herinde. Der har været kunder lige siden ved 10-tiden, så vi har allerede plus i kassen i dag.

- Folk kommer og bytter lidt julegaver, og de kommer og køber ting, de har manglet og savnet. En del har bestilt noget, som er udkommet i januar-februar og har ligget til dem og ventet. Nogle har sendt mails, om jeg ville lægge noget til side til dem. Så det er bare fantastisk, en dejlig støtte.

- Det er to måneders omsætning i januar-februar, jeg har mistet, men det er heldigvis små måneder for os. Jeg skal selv betale 25 procent af lønningerne, og så får jeg noget tilbage fra staten i form af hjælpepakke til husleje, kontingenter og den slags. Og så kan vi jo bare håbe, at det igen bliver en god sommer ligesom sidst år.

Frygter du, at der kan komme en nedlukning mere?

- Jeg tror ikke, vi har råd til endnu en nedlukning. Jeg tror, vi er nødt til at kigge på det hele på en anden med med afstand og så videre.

Butikschef Lise Nielsen og medarbejder Cecilie Skov i gang med at betjene forfatter Jesper Bugge Kold, der var en af mandagens første kunder i Intersport. Foto: Palle Søby

Lise Nielsen, butikschef i Intersport:

- Det var fantastisk. Det var mega godt. Vi har jo glædet os, og vi kunne næsten ikke få armene ned, da vi fik at vide, at vi skulle åbne.

- Der gik ikke lang tid, så kom den første kunde, der manglede sko til en lille dreng, så de har også ventet med længsel på, at vi åbnede. Det er meget løbeskoene, folk kommer efter - og så har vi jo lidt kasketter til coronahår!

- Folk trænger bare til lidt lækkert. De går måske lige forbi et par bukser ude på gaden og tænker: Jamen jeg kan da godt bruge et par joggingbukser. Man mærker den der købelyst. Og der var en mand, der manglede en regnjakke, nu hvor starter fodboldsæsonen starter.

- Jeg tror, vi får endnu mere, når vi nærmer os weekenden. Lørdagen bliver spændende - årets første lørdag formiddag, hvor man kan komme ud og handle i byen. Dér kunne godt komme mange mennesker.

Også hos Marianne Fey og hendes kolleger hos Nielsens var der en pæn strøm af kunder helt fra starten mandag formiddag. Foto: Palle Søby

Marianne Fey, butikschef i dameafdelingen hos Nielsen:

- Der har været et godt rykind til morgen med kunder, der er glade for, at hele byen har åbent igen. De er glade for, at de kan komme ind til os igen, så det har været fantastisk. Da vi åbnede, stod der stod to damer herude, som skulle have byttet nogle julegaver. Folk har ventet på at få noget nyt forårstøj, og så er der nogle, der har byttet julegaver til forårstøj.

- Vi krydser fingre for, at folk tager hensyn og tænker sig om en ekstra gang, så vi kan blive ved med at holde åbent. Der er en god stemning i byen, og vi kan se, at der er godt med liv ude i gaden - det er jo noget helt nyt. Mens vi har stået herinde og pakket webordrer, har der været fuldstændig stille derude.

Jane Lundsfryd, Mikado, gjorde genåbningen til en festdag. Foto: Palle Søby

Jane Lundsfryd, Mikado - har sat flag op og lagt rød løber ud foran butikken:

- Synes du ikke, det er hyggeligt? Det var dejligt at åbne igen. Man savner jo sine kunder, det er ikke bare butikskunder, det er jo et lillebitte sted, og vi kender mere eller mindre hinanden, så det er dejligt, når vi kan genforenes. Nu skal det bare blive lidt almindelig hverdag igen.

- Bare at se kollegaerne rundt omkring er dejligt, dem har vi jo heller ikke mødt. Nu glæder vi os til, at også frisørerne, hudplejeklinikken og det hele kommer i gang. Jeg forstår godt, hvis de føler sig lidt udenfor.

- Så skal vi ikke bare sige, at der ikke kommer flere nedlukninger? Jeg tænker, at det bliver en lige så fantastisk sommer som sidste år.

Det var virkelig tiltrængt, at folk igen kunne komme ind og købe ting og spørge om hjælp til alt muligt hos Nicolai Jespersen og hans kolleger i Elsalg. Foto: Palle Søby

Nicolai Jespersen, medejer, Elsalg:

- Telefonerne har glødet fra klokken 10, og der stod kunder ved begge indgange fra starten. Indtil videre er det mest nysalg, folk kommer efter, og så har der været et enkelt gavebytte fra jul.

- Det har været været en underlig tid, hvor vi først tænkte, at det her kom nok aldrig til os, men det gjorde det, og det har været sindssyg frustrerende at ville en masse ting - udsalgsstart, gavebytte og nyhedsprodukter - og så har vi ikke kunnet præsentere det og hjælpe kunderne. Men vi har været her på skift og hjulpet så godt, vi kunne, gennem nedrullede gitre. Der har været en del ældre, som har haft problemer med telefoner, fjernsyn og internet, og dem har vi forsøgt at hjælpe gennem gitteret.

- Det har kostet rigtig mange penge, men vi har trods genereret et flow og lavet lidt forretning - vi har solgt ting, som folk kunne hente på bagperronen.

- Jeg håber ikke, der kommer en nedlukning mere. Vi skal alle sammen være påpasselige, og for folkesundhedens skyld tror jeg ikke, det kommer til at ske igen.

Butikschef Christian Hummelgaard var superglad for endelig at se kunderne igen i Jysk. Foto: Palle Søby

Christian Hummelgaard, butikschef, Jysk:

- Det er dejligt at åbne igen. Der er masser af kunder, der har savnet os, kan vi se - og vi har savnet kunderne. Så det er superdejligt.

- Der har været en god strøm af kunder, lige fra vi åbnede, og der er selvfølgelig mere end på en normal mandag. Der er stadig nogle, der skal have byttet lidt julegaver. Det har været lidt mere besværligt med click and collect, for vi har mange varer - fx puder og senge - som folk gerne lige vil mærke og føle på.

- Vi har solgt mere online de to seneste måneder, men vi har mistet rigtig meget i omsætning. Den seneste måned har det vel ligget under halvdelen af det normale.

- Jeg håber ikke, der kommer flere nedlukninger - det har været rigtig træls at skulle sende medarbejdere hjem. Jeg håber, vi kan køre igennem, og folk er også supergode til at holde afstand, og vi har masser af sprit rundt omkring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce