Annonce
Ugeavisen Faaborg

Den er godt gemt, men bestemt værd at gå efter: Vintertur ved Fyns største sø

Det her er simpelthen det perfekte sted, hvis du vil helt ud til kanten af Arreskov Sø. Herude ved platformen ender stien, som starter ved Naturstyrelsens hovedkvarter på Sollerupvej 22. På bænken til højre kan du sidde i timevis og nyde freden og roen over Fyns største sø. Foto: Palle Søby
I dagens afsnit om vinteroplevelser i naturen er vi taget til Arreskov Sø, Fyns største sø - som faktisk ikke er helt nem at komme til, hvis man ikke lige ved, hvor man skal tage hen.

Arreskov Sø: Den er på sin vis en lidt sjov størrelse, Arreskov Sø.

Den er med sine 3,17 kvadratkilometer Fyns største sø. Men det er ikke en sø, du sådan bare lige kommer helt hen til uden videre.

Der er ingen større veje, der går lige forbi søen, så du kan ikke bare holde ind på en rasteplads og stå ud og strække benene og drikke en kop kaffe, mens du nyder søen.

Annonce
Herinde er et rigkær, som er en ret sjælden naturtype, der er mega vigtig for biodiversiteten, fortæller Emil Sanderhoff. Foto: Palle Søby

Der er heller ikke nogen sti, der løber hele vejen rundt om søen, som der fx er ved Sundsøen i Faaborg eller Nørresø ved Korinth. Så du kan ikke bare lige gå eller løbe en tur rundt om Arreskov Sø.

Nej, du skal ligesom vide, hvor du skal gå hen, hvis du vil helt hen til søens bred.

Start på Sollerupvej 22

Det mest oplagte sted er at parkere ved Naturstyrelsens hovedkvarter på Sollerupvej 22. Her er der gode parkeringsmuligheder og en fin udsigtsplatform med udsyn over området - og så er der frem for alt en fin sti, der fører lige hen til Arreskov Sø.

Det er her, Emil Sanderhoff og jeg mødes, for i dag skal det handle om vinteroplevelser ved Arreskov Sø.

Annonce

En sjælden og vigtig naturtype

Vi bevæger os ud ad stien og har ikke gået ret langt, før Emil gør holdt.

- Herinde ved siden af har vi en ret speciel naturtype, som også findes i Skånemosen ved Haastrup, nemlig et rigkær. Det er et ret lille område, nogle ganske få hektar, og rigkær er en ret sjælden naturtype, som kun eksisterer på kalkholdig jord. Her er køer til at græsse det ned for at undgå, at det hele springer i skov.

Det føles næsten som at være i en nationalpark i Norge eller Sverige, når du går på planker gennem ellesumpen ud til fugletårnet. Foto: Palle Søby

- Skov er jo også fint, men kun for bestemte dyr og planter, og rigkær er godt for andre typer. Så rigkær er vigtigt for biodiversiteten. Fx er her masser af rødel, som er nemme at se om vinteren på deres røde nuance. Det er nogle rigtig hårdføre køer, der går her, for området er godt pløret op. Det var det også for 15.000 år siden, hvor det var mammutter og rensdyr, der gik her, fortæller Emil.

Arreskov Sø

Arreskov Sø er Fyns største sø, beliggende cirka otte kilometer nordøst for Faaborg.

Det er en lavvandet sø, der dækker et areal på 3,17 kvadratkilometer.

Søen har en gennemsnitsdybde på to meter og  er fire meter på det dybeste sted.

Arreskov Sø er omkranset af skove og sumpede områder med tagrør. Søen er gravet af en gletsjer, der har lagt det afgravede materiale i De Fynske Alper.

Der er kilder på søens bund, og cirka 15 procent af søens vandtilløb er kildevand.

Annonce

Sort sol over Arreskov

Selv om vi er på vintertur, ser vi gudhjælpemig alligevel en flok stære flyve rundt over rigkæret, på jagt efter frøer, insekter, orme. Stærene trækker normalt til Sydeuropa, og når de stadig holder til her, er det, fordi det har været så mildt. Men kommer der hård frost, vil de søge mod varmere himmelstrøg.

Så er vi nået ud til fugletårnet, hvorfra der er et glimrende udsyn over søen og dens fugleliv. Foto: Palle Søby

- Lad os gå ud gennem ellesumpen og se, om der er nogle fugle. Måske kan vi være heldige og se en rørdrum eller en havørn, siger Emil.

Vi går gennem ellesumpen på planker - ligesom i nationalparkerne i Norge og Sverige - og kommer ud til et fugletårn helt ude ved søens kant. Her er der glimrende udsyn over hele søen.

Det er nogle rigtig hårdføre køer, der går her, for området er godt pløret op. Det var det også for 15.000 år siden, hvor det var mammutter og rensdyr, der gik her.

Emil Sanderhoff, naturvejleder

- Her er ret mange fugle, selv om mange af dem nok er ude på havet lige nu. Så søger de herind om aftenen og overnatter her. Der er i hvert fald både bjergand, troldand, stor og lille skallesluger og blishøns, konstaterer Emil, mens han panorerer med kikkerten hen over søen.

Om serien

I serien "Ud i naturen med Emil" tager Ugeavisen Faaborg med naturvejleder Emil Sanderhoff på opdagelse i Faaborg-områdets natur.

Emil Sanderhoff er 32 år, uddannet skolelærer (på Den Frie Lærerskole i Ollerup), naturvejleder og erhvervsdykker.

Han er opvokset i Haastrup, hvor han fortsat bor med børnene Frej og Manja.

I bagagen har Emil Sanderhoff talrige naturoplevelser. Blandt andet har han været med sin bror, Jonathan Sanderhoff, i Thailands jungle for at finde giftige slanger, han har været på en fire ugers rejse til Vestsahara med eksotiske insekter som mål, og han har været på to måneders ekspedition til Kaukasus, hvor de forsøgte at finde den persiske leopard.

Han er ofte med i diverse tv-programmer, når der er brug for en naturekspert.

Annonce

Monsteret i det stille vand

Vi går tilbage gennem ellesumpen og videre hen ad stien, som til sidst fører gennem et lille stykke skov ud til søen. Emil gør holdt ved et lille vandløb:

- I det her tilsyneladende fredelige vand langs stien ud til søen lever et lille blodsugende monster: bæklambret. Den suger sig fast på sit offer og tapper det langsomt for blod. Dens mund ser ret uhyggelig ud og er fyldt med bittesmå skarpe tænder. Den har ligesom en stor sugekopmund, og så sidder den dér og rasper for at få hul. Til sidst kommer blodet ud i en lind strøm i dens mund. Den lever af blodet - men den angriber kun fisk, ikke mennesker, forsikrer Emil.

Emil tjekker fuglelivet ud. Foto: Palle Søby

Så vi kan føle os helt trygge, da vi går det sidste stykke ud til søen, hvor der er en fin lille platform med en bænk.

Det er et perfekt sted at spise vores medbragte boller - og her fristes man til at blive siddende i timevis og bare lade tankerne fare hen over Fyns største sø.

Dagens "kaffepause" - det er faktisk juleøl, der er i kopperne - holder vi selvfølgelig på den skønne platform helt ud til kanten af Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
Køerne afgræsser områderne langs stien ud til Arreskov Sø, og mange steder er det en ret fugtig og sumpet fornøjelse. Foto: Palle Søby
Emil Sanderhoff på vej gennem det sidste lille stykke skov ud til udsigtsplatformen ved Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
Hernede i det stille vand bor et blodsugende monster: Den lille bæklambret, som suger sig fast på sit bytte og tapper det for blod. Men den angriber kun fisk! Foto: Palle Søby
Allerede fra parkeringspladsen ved Naturstyrelsens hovedkvarter er der fint udsyn over området ud mod Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
Her ved stiens begyndelse kan man lige orientere sig, inden man går ud mod søen. Foto: Palle Søby
Her kan du læse om den sjældne naturtype rigkær, som fint kan opleves langs med stien ud til Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
Det er jo snart jul, så Emil har taget en god juleøl med. Foto: Palle Søby
På vej ad stien ud til Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
På vintertur ved Arreskov Sø med naturvejleder Emil Sanderhoff. Foto: Palle Søby
Emil prøver at lokke køerne med en tot frisk græs, men de har åbenbart nok i det, de kan hive op af sumpen. Foto: Palle Søby
Så nåede vi frem: Helt ud hvor vi kan mærke og røre ved Arreskov Sø - Fyns største sø. Foto: Palle Søby
Rigkær er en ret sjælden og meget vigtig naturtype, som man finder her langs stien ud til Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
Plankestien fører ud til fugletårnet ved Arreskov Sø. Foto: Palle Søby
Annonce
Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Helbredet holdt ikke: Værtspar stopper i Øster Hæsinge Forsamlingshus

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mindeord: Søren Peder levede livet til det sidste

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

Ugeavisen Faaborg

Følgevenner: Vil du hjælpe en ung ud af ensomheden?

Midtfyns Posten

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Ugeavisen Faaborg

Det historiske Faaborg: I 1864 blev der produceret omkring 900.000 potter brændevin i Bryggergården

Midtfyns Posten

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Pharma indgår sponsoraftale med tidligere OL- og VM-guldvinder: Fjerner harpiks med Faaborg-creme

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde 'Tak fra samfundet'

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Annonce