Annonce
Ugeavisen Faaborg

Den franske forbindelse til præsten i Nørre Søby - og et ægteskabsdrama

Da 10 medlemmer af familien Pingel besøgte Nørre Søby en skøn sommerdag i 2017, skulle hele flokken naturligvis fotograferes på trappen til kirketårnet. Privatfoto
Annonce

I juni 2017 blev vores daværende præst, Hans Vestergaard Jensen, kontaktet af Olivier Pingel, som gerne sammen med sin familie ville besøge kirken og området, hvor hans forfader havde boet og virket.

Forhistorien begynder i 1700-tallet, hvor Jacob Severin Pingel var præst for Nørre Søby-Heden pastorat (1782-1809). Hans Vestergaard Jensen kontaktede mig for at høre, om lokalarkivet havde oplysninger om familien. Og det har vi, ganske omfattende - for i 2007 havde Nørre Søby besøg af tre medlemmer af familien Pingel med samme ærinde. Vi udvekslede dengang arkivalier (billeder, udskrift af kirkebog m.m.). Det besøg var så interessant, at arbejdet med at kortlægge enkeltheder fra den tid - research, som man siger i dag - fortsatte.

Da J.S. Pingel også havde været præst i Allested (1809-1820), kontaktede jeg min gode veninde og kollega udi lokalhistorie, Sonja Sørensen i Allested. Sonja gik på jagt i de forskellige kilder, og der tegnede sig efterhånden et meget broget og spændende billede af familien. I pastor Aage Gottschalck Rasmussens arkiv fandt jeg en påbegyndt udredning omkring ”Den danske Tartuffe”. Den havde netop forbindelse til slægten Pingel, var skrevet i 1916 af Julius Clausen på basis af dokumenter i Det kongelige Bibliotek.

Jacob Severin Pingels far, Jacob Christian Pingel, som var domprovst i Odense, var involveret i et ægteskabeligt drama, som resulterede i, at han ved en provsteret blev frataget embedet og fradømt kjole og krave. Det er en lang historie, som kan ses på arkivet.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Annonce

En skøn junidag i 2017

På denne skønne junidag fik Nørre Søby besøg af 10 medlemmer af familien Pingel med bedstefar Marc i spidsen. Marc var også med i 2007 - hyggeligt gensyn. De sproglige problemer løstes ved at flere talte engelsk. Vi begyndte i kirken, hvor bl.a. ligstenene i koret med indhuggede tekster tiltrak sig deres opmærksomhed. Derved kom vi ind på begravelser. Var måske nogen Pingel begravet her? Jeg tror det ikke, men har senere tænkt det igennem og - måske - husker jeg fra min barndom en lille hvid sten med navnet Pingel.

Adelige fra Søbysøgård blev indtil slutningen af 1700-tallet begravet under korgulvet. Krypten blev grundig istandsat under den store restaurering i 1978-1980, og lys indlagt. Skeletdelene, som i årenes løb var spredt, blev samlet i to nye kister/kasser. Hans Vestergaard inviterede til et besøg, og hele familien forsvandt ned ad trappen. Det var vist en speciel oplevelse på familieturen.

Så gik turen til Konfirmandstuen, hvor jeg fortalte om de mange oplysninger, der var kommet frem siden 2007. Vi udvekslede igen arkivalier. En del af dem gav anledning til megen latter og hævede øjenbryn. Var de end i den lidt tragiske ende, så mildnedes det ved, at det var godt 200 år siden - og at det var såre menneskeligt.

Så var der fotografering på trappen til tårnet - alle bar T-shirts med påtrykt: ”The Pingel Origins Tour” - bevis på et interessant besøg. Et besøg som også viser, hvor vigtigt det er at tage vare på lokalhistorien. Som Johannes V. Jensen skrev: ”Uden et før er der heller intet nu”.

Der var stil over det, da familien Pingel kom til Nørre Søby. Alle bar T-shirts med teksten påtrykt: ”The Pingel Origins Tour”. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Ugens gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Annonce