Annonce
Ugeavisen Faaborg

Det bliver Sydfyns svar på Route 66: Områdefornyelse langs rute 8 er skudt i gang

Sådan ser det ud, når man kører gennem Horne en regnvejrsdag i april. Men det kommer til at se meget flottere ud i løbet af de kommende år. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Områdefornyelsen langs rute 8 blev forleden for alvor skudt i gang. Opstarten af projektet blev en 24 timers tour de force af "lytte-gåture" gennem de fire landsbyer Bøjden, Horne, Korinth og Gislev.

Faaborg-Midtfyn: Flere smukke kig til de sydfynske landskaber, oplevelsesrig beplantning langs vejen og fine nyrenoverede huse er måske noget af det, der vil møde dit blik om blot få år, når du bevæger dig fra Bøjden til Gislev langs statsvejen rute 8.

Det er i hvert fald nogle af de mange gode forslag, som landskabsarkitekterne Gustin Landskab fik med på vejen på deres "lytte-gåtur" i de fire vejkantsbyer lige op til påske.

Gislev er en af de fire byer, hvor der nu skal ske forskønnelse for i alt otte millioner kroner. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune

Iført regntøj, bevæbnet med paraplyer og med hundesnoren i hånden var mange landsbyboere mødt op til "lytte-gåture" i Gislev, Bøjden, Korinth og Horne 6. og 7. april. De fremmødte skulle både vise deres landsby frem og give input til kommunens rådgiver, landskabsarkitekterne Gustin Landskab, som nu - med de mange input - skal skitsere de første forslag til forbedringer langs rute 8 i de fire vejkantsbyer.

Annonce
Fornylig blev der lavet "lytte-gåture" med lokale beboere i de fire byer - her Korinth. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune

Gåturene var startskuddet på Faaborg-Midtfyn Kommunes områdefornyelse af rute 8, som løber senest til udgangen af 2026.

Smukkere udsigter og bedre belysning

Ideerne var mange, og på trods af en vejrudsigt, der lovede mere efterår end forår, fik de lokale beboere også vist Gustin Landskab nogle af de mange kvaliteter, som landsbyerne rummer.

Deltagerne på vej ind i Bøjden på "lytte-gåturen" forleden. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune

Ida Pedersen, projektleder hos Faaborg-Midtfyn Kommune, og Mathias Meldgaard fra Gustin Landskab glæder sig over de mange gode input:

- Når man kan få øje på kvaliteterne selv på en grå regnvejrsdag som denne, så er der virkelig noget at tage fat i. Det har været nogle rigtig gode og informative dage på rute 8. Det var intenst at se alle fire byer og møde de mange borgere på to dage. Men en virkelig god kickstart, og vi glæder os rigtig meget til at arbejde videre.

Områdefornyelse langs rute 8

Faaborg-Midtfyn Kommune har afsat otte millioner kroner til områdefornyelsen af rute 8, som omfatter vejkantsbyerne Bøjden, Horne, Korinth og Gislev.

Områdefornyelsen foregår med stor borgerinddragelse af blandt andet nedsatte vejgrupper og løber senest frem til udgangen af 2026.

De mange input skal nu koges ind til mere konkrete skitseforslag i de fire landsbyer.

19. maj præsenterer Gustin Landskab de første forslag for byernes vejgrupper, der skal give feedback på de første forslag og prioriteringer.

Gåturene er blot startskuddet til flere borgerarrangementer. Hen over foråret og sommeren kommer Gustin Landskab igen på tur i landsbyerne for at synliggøre deres svar på de mange gode input.

På listen med borgernes ønsker er blandt andet noteret gadebelysning i Bøjden, flere skraldespande gennem byerne og oprydning og organisering langs vejen generelt. Her skæmmer gamle og slidte butiksfacader og forfaldne udlejningsejendomme ofte de ellers velholdte byer.

Derudover pegede mange borgere på, at beplantning flere steder skærmer for både udsyn fra sideveje og de smukke kig, som man ellers kan få, når man bevæger sig gennem landsbyerne.

Rute 8 gennem Gislev. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Rute 8 gennem Korinth har egentlig et ganske flot forløb - med Brahetrolleborgs tårn i det fjerne. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Selv om det kunne se lidt trøstesløst ud i regnen, kunne beboerne sagtens finde kvaliteterne i deres byer - fx Horne. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Rute 8 - eller Hornelandevej - i typisk aprilvejr. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Krydset, hvor Vesterballe munder ud i rute 8 i Horne. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Lokale på "lytte-gåtur" igennem Korinth. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Støttekroner gør ny sangvandring mulig

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Historiske bygninger fra 1500-tallet sikret for fremtiden: - Jeg bliver helt rørt

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Rise Sparekasse uddeler 50.000 kroner til foreninger i Faaborg og omegn

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Midsommer Kulturfest i Multihuset

Ugeavisen Faaborg

Masser af aktiviteter i Kr. Himmelfartsferien: Kom til langbordsmiddag ned gennem Faaborg gågade

Midtfyns Posten

Syng, spis og snak - fællessang i Nr. Broby

Ugeavisen Faaborg

Gratis is hos Marie Florence

Ugeavisen Faaborg

Ny bestyrelse i bridgeklubben

Midtfyns Posten

Fransk caféstemning på Brobyværk Kro

Ugeavisen Faaborg

Cottage-inspireret have åbner havelågen op

Ugeavisen Faaborg

Generalforsamling i Svanninge Folkemindesamling

Ugeavisen Faaborg

Mød fortiden og flere end 150 vikinger til Lyngvilds sommermarked

Ugeavisen Faaborg

Den fortryllende forædling af roser

Ugeavisen Faaborg

Prøv plantefarvning på Øhavsmuseet

Ugeavisen Faaborg

Butikslokale har stået tomt siden 2014: Danmarks bedste bageri laver hul i væggen og udvider med stort caféområde

Annonce