Annonce
Ugeavisen Faaborg

Elever udsat for skræmmende eksperiment

Eleverne i 8. og 9. klasse lytter til deres robot-lærer, som forsøger at få dem til at mene det samme alle sammen. Foto: Palle Søby
Eleverne i 8. og 9. klasse på Enghaveskolen i Faaborg var forleden med i en workshop, hvor totalitære robotter havde overtaget undervisningen. Scenariet gik ud på, at nu skulle alle være enige og tænke ens. Men budskabet var selvfølgelig, at kun ved uenighed og forskellighed trives demokrati og fri debat.

Faaborg: Det er ikke nogen helt almindelig dag i 8. og 9. klasse på Enghaveskolen.

Deres normale lærere er udskiftet med en kynisk ung kvinde i hvid kittel. Hun hedder Caroline og er en slags robotlærer, der optager elevernes opførsel og sender deres tests og opgaver videre til en analyse-database. Robotlærerens undervisning er programmeret til at ensrette elevernes holdninger, minimere deres kritiske spørgsmål og sørge for, at enhver potentiel uenighed bliver udryddet.

Ifølge COALA, Center for Optimering af Android Læring og Adfærd, der står bag robotteknologien, lærer eleverne nemlig mest effektivt, når alle er fuldstændig enige, og kun på den måde kan verden reddes.

- Nu har vi sendt resultatet af jeres anden test ind til hovedkvarteret, og om et øjeblik vil Androide fortælle, hvordan det er gået, siger Caroline til eleverne.

En endnu mere kynisk udseende kvinde dukker op på en skærm.

- Vi kan se, at I stadig har problemer med at følge reglerne, og vi registrerer stadig tanker og en del COALA-kritiske spørgsmål. Har I overhovedet forstået, hvad det her går ud på? I er nødt til at holde op med at tænke selv og diskutere. Det er slet ikke meningen. Vores androide lærere skal bestemme over jer og jeres meninger. Nu sender vi nogle chips af sted, som skal opereres ind i jeres hjerner og gøre jer mere modtagelige over for læreren.

Frirummet

De frie skoler (friskolerne, efterskolerne og højskolerne) har taget initiativ til Frirummet.

Det er et civilsamfundsinitiativ, der skal bidrage til at forbedre den offentlige samtale, øge børn og unges demokratiske virkelyst og styrke befolkningens politiske tillid og håb.

Frirummet har udviklet en ny debatform, som ikke er bange for at trække konfliktens fronter op, men som gennem refleksion over tvivl og dilemmaer søger initiativer for det fælles bedste.

Det pædagogiske udgangspunkt i Frirummet er, at vi bliver klogere af uenighed, hvis der samtidig er mulighed for at tvivle, reflektere og tage initiativ sammen.

Eleverne gør oprør

Kvinden på skærmen forsvinder, og Caroline siger:

- Ja, der er stor risiko for, at I må blive på skolen længere, end I plejer. Men der er også mulighed for, at vi kan rette op på det. Nu får I en lyntest, og så skulle I gerne alle sammen mene det samme meget hurtigt.

Men lyntesten går - heldigvis - i en helt anden retning. Eleverne vil ikke rette ind. De gør oprør - og friheden har sejret.

For det her grufulde fremtidsscenarium handler i virkeligheden om, at kun ved forskellighed og uenighed kan demokratiet og den frie debat overleve.

Caroline Qvarfot kommer fra Frirummet, et civilsamfundsinitiativ, som friskolerne, efterskolerne og højskolerne har dannet. Og dagens skrækscenarie er en rollespils-workshop, som Caroline Qvarfot rejser rundt til i alt 30 skoler med.

Annonce

Missionen lykkedes

Og hvad siger eleverne så til at være "forsøgskaniner"?

- Vi ved jo godt, at det er joke, men det er en god måde at få lært det med at debattere. Det er en anderledes måde, der gør, at man lærer mere end bare ved at sidde og lytte, siger Augusta Berner fra 9. klasse.

- Dér er jeg så lidt uenig, siger klassekammeraten Johannes Vejlemark:

- Jeg kan godt se, hvad de prøver at lære os, men man kunne også bare debattere, og på den måde lære om, hvordan man debatterer. Det er lidt sært at gøre sådan her, og vi har allerede diskuteret det i forvejen, så det er lidt skuffende, at vi får det på den måde, siger han.

Lukas Tørslev, ligeledes 9. klasse:

- Jeg synes, det giver lidt mere historie, og jeg er enig med Augusta i, at man husker det bedre, end hvis man bare sidder almindeligt i klassen.

Tjah, "mission accomplished". Uenigheden og forskelligheden trives i bedste velgående på Enghaveskolen.

Og det glæder også Caroline Qvarfot:

- Tillykke med, at I vandt over COALA. I det her rollespil er der faktisk en mulighed for, at COALA vinder. Men det er godt, at det ikke skete her, for det er lidt nedslående, hvis jeg skal stå og sige, at nu skal I leve i det her totalitære diktatur uden frihedsrettigheder.

Caroline Qvarfot fra Frirummet i overbevisende stil som den kyniske, kittelklædte robotlærer. Foto: Palle Søby
At der fortsat er plads til forskellighed og uenighed, viste avisens snak med fra venstre Johannes Vejlemark, August Berner og Lukas Tørslev. Foto: Palle Søby
Det lykkedes ikke robot-lærer Caroline Qvarfot at omvende eleverne til enstænkende væsener - de gjorde oprør. Foto: Palle Søby
Den kyniske Androide fra hovedkvarteret fortæller, at der nu er chips på vej, som skal opereres ind i hjernerne på eleverne. Foto: Palle Søby
Eleverne gør opstand - forskelligheden og uenigheden overlever på Enghaveskolen. Foto: Palle Søby
Caroline Qvarfot fra Frirummet rejser rundt til i alt 30 skoler med sin skræmmende rollespils-workshop. Foto: Palle Søby
8. og 9. klasse er sammen denne dag, hvor de er en del af et skræmmende fremtids-eksperiment. Foto: Palle Søby
Eleverne på Enghaveskolen lod sig ikke ensrette til at mene det sammen. Der er plads til uenighed og forskellighed på skolen. Foto: Palle Søby
Til alt held ender det med, at eleverne rejser sig fra gruppearbejdet i protest mod ensretningen. Foto: Palle Søby
Caroline Qvarfot kæmper ihærdigt for at få eleverne til at makke ret. Foto: Palle Søby
"System failure"! Robotternes forsøg på ensretning har slået fejl. Foto: Palle Søby
Eleverne på spillede med på præmissen og legede sig ind i rollespillet. Foto: Palle Søby
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Loppemarked sikrede 30.000 kroner til Haastrups børn og unge

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Islænderen Sokka og hendes føl døde i dramatisk foling: - Der gik et år, før der var en dag, hvor jeg ikke græd ved tanken om det

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Faaborg-sejlere generobrede danmarksmester-titel i Vallensbæk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Underholdning i Åløkkeparken

Ugeavisen Faaborg

Prøv kræfter med kajaksejlads i Faldsled

Midtfyns Posten

Minister på besøg: Faaborg-Midtfyn Kommunes erhvervsrygsæk skal inspirere hele landet

Ugeavisen Faaborg

Rus & Riller med pop-up shop hos Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Skakklub kom styrket ud af coronaen

Ugeavisen Faaborg

Nu går træskæreren i gang: Kæmpe træstamme skal være blikfang foran Øhavsmuseet

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Machokatten Kala slår til om natten

Ugeavisen Faaborg

Musikforening fejrer jubilæumsår med folkegave

Ugeavisen Faaborg

På med næsen og snør løbeskoene - for nu skal der skaffes penge til hospitalsklovnene

Ugeavisen Faaborg

'Downton Abbey: En ny æra' har premiere i Helios

Annonce