Annonce
Ugeavisen Faaborg

Et kig i arkivet: Carl Nielsen var en vild krabat

Carl Nielsens datter, malerinden Anne Marie Telmanyi her i samtale med Kirstine Godske ved indvielsen af museet Carl Nielsens Barndomshjem i 1956. Fru Godske var da 93 år. Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv
Kristine Godske fortæller om den berømte komponist. Hun var den længstlevende af de elever, der gik i skolen i Nørre Lyndelse samtidig med den verdensberømte fynbo.

Nr. Lyndelse: I anledning af Carl Nielsens 156-års fødselsdag 9. juni 2021 gengiver vi her nogle minder fra komponistens skoletid i Nr. Lyndelse Skole, fortalt i 1965 af en skolekammerat, den dengang 99-årige Kirstine Godske.

- Carl var en vild krabat, der sprang rundt på bordene om morgenen, når vi skulle til at begynde skolen. Han var fyldt med krudt, og jeg har mange gange hørt ham få skældud af lærer Emil Petersen, når han havde været for vild. I timerne var han ikke dygtigere end andre, og jeg tror også nok, at han var en lille smule doven, men han var en flink dreng, som de fleste kunne lide.

Med disse ord karakteriserer den 99-årige fru Kirstine Godske komponisten Carl Nielsen. Hun var den længstlevende af de elever, der gik i skolen i Nørre Lyndelse samtidig med den verdensberømte fynbo. Fru Godskes hukommelse fra den tid er helt klar.

Annonce
Lærer Emil Petersen står uden for Nr. Lyndelse Skole, Lumbyvej 66, hvor han var lærer 1873-1920. Arkivfoto

- Der var så forfærdelig mange børn i det lille hjem hos Carls far Niels ”Maler” i Sortelung, og jeg tror også nok, at de oftest havde det meget småt, siger fru Godske. De havde vist ikke mad til hver dag, og jeg ved i hvert fald, at Carl mange, mange gange har fået et måltid mad hos naboerne, som var min familie.


De havde vist ikke mad til hver dag, og jeg ved i hvert fald, at Carl mange, mange gange har fået et måltid mad hos naboerne, som var min familie.

Kristine Godske


- Vi legede tit med Carl og med hans søskende, fulgtes også somme tider med dem til skole, men senere flyttede de jo væk og holdt op med at gå i skole hos lærer Emil Petersen.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

- Jeg kørte forleden forbi ved den gamle skole. Der er en flagstang, som jeg mener har stået der i de sidste 90 år, og jeg tænkte da på, at den flagstang har Carl tit været oppe i, for han var nu meget vild.

Et fint menneske

Har De truffet Carl Nielsen efter skoletiden?

- Det har jeg rigtignok. Han kiggede indenfor mange gange, når han var på besøg hjemme i Nr. Lyndelse, også efter at jeg var blevet gift. Tydeligst husker jeg dog for adskillige år siden, hvor vi var til en stor koncert, hvor han dirigerede. Vi sad midt nede i forsamlingen, men han må jo have fået øje på os, for da der var en pause, kom han pludselig ned ad gangen, styrede lige hen imod mig og hilste hjerteligt på mig. Det var mærkeligt, at han lige havde kunnet kende mig. I det hjertelige tror jeg, at han må have lignet sin mor, for hun var et meget fint menneske. Hun var altid pæn, selv om de var meget fattige i hjemmet, og hun forstod at klæde de mange børn så nydeligt med de små muligheder, de havde. Selv havde hun intet langsjal, som damerne brugte den gang, men så havde hun et kommodetæppe, som hun brugte i stedet, og når hun kom, var der ingen, der lagde mærke til, at det ikke var et rigtigt sjal.

Annonce

Musik på sengekanten

- I det vilde kan Carl have lignet sin far, Niels ”Maler” Jørgensen, for han var ikke så nem at styre. Jeg har da oplevet at vågne midt om natten ved violinspil fra Niels Maler. Min mand kunne ikke lide at låse dørene, og vi har flere gange pludselig hørt musik på sengekanten. Når vi så forskrækket vågnede op, var det Niels ”Maler”, der efter en nats spil var kommet hjem og var kommet ind til os for at underholde os. Det var naturligvis en spøg, men efter at have haft ham inde et par gange fik vi nu alligevel sat en lås for døren.

Kan De lide Carl Nielsens musik?

- Jeg har ikke forstået meget af den, og jeg kan sommetider heller ikke begribe, at han skal være meget bedre end alle andre komponister, men naturligvis har han skrevet mange dejlige sange, som vi også har sunget. Men for mig har han aldrig været andet end den lille splejsede, fattige dreng henne fra Maren og Niels Malers.

Nr. Lyndelse Skole i 1870’erne med Nr. Lyndelse Kirke i baggrunden. Maleri af landskabsmaler Christian Bernhard Severin Berthelsen (født 1839)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Bryllup

Annonce