Annonce
Ugeavisen Faaborg

Et kig i arkivet: Laurits Pilegaard - en brugsuddeler, en aktiv mand og  humørspreder i lokalsamfundet

Her ses den unge Laurits Pilegaard foran Brugsen i Vester Hæsinge. Foto: Nr. Broby Lokalhistorie
Læs historien om brugsuddeler Laurits Pilegaard, der var en aktiv del af lokalsamfundet.
Annonce

Vester Hæsinge: Laurits Pilegaard blev født den 22. juli 1919 på Kaptajngården i Vester Hæsinge i en stor familie, hvor alle hans søskende blev ved landbruget, men det var ikke noget for Laurits.

Hans far havde været formand for Brugsen i Vester Hæsinge fra 1917-20 - og ideen har derfor været nærliggende: Han kom i lære i Brugsen i 1934.

I 1941 var han på andelsskole med fine karakterer som resultat. Efterfølgende flyttede han til Nr. Broby og var ansat som kommis under uddeler Kristian Hansen. I 1943 var han med til at starte Nr. Broby Boldklub, og i maj 1945 var han med til at arrangere frihedsfesten.

Laurits havde i læretiden mødt Lilly Larsen (1923-1994). Efter krigen i 1945 tog de til Norge, hvor Laurits blev ansat i en produktionsvirksomhed og Lilly i huset. Efter knap et år rejste de tilbage til Fyn, og Pilegaard fik ansættelse i Brugsen i Haarby.

Parret blev gift i Thomas Kingos Kirke i Odense på Lillys 24-års fødselsdag i 1947, hvorefter de boede til leje på førstesalen hos tømrermester Knud Jensen på Stationsvej 10 i Nr. Broby, og Pilegaard var blevet ansat som førstekommis i Nr. Broby Brugs.

Annonce

Laurits blev uddeler

I 1949 fratrådte Kristian Hansen, og Laurits Pilegaard blev ansat som ny uddeler. Hustruen var ”en del af pakken”, idet de som regel havde fire kommis’er boende og det samlede personale på kost.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

I alle årene var Pilegaard en aktiv del af lokalsamfundet. Han var i 1956-58 valgt ind i Borgerforeningens bestyrelse. Borgerforeningen arrangerede i mange år De gamles udflugt. Her havde Pilegaard også en aktiv rolle, f. eks. i 1956, hvor der var tilmeldt 192 deltagere, og 71 bilejere havde lovet at stille vogn til rådighed.

Efter hjemkomsten skrev Pilegaard følgende: Vejret tegnede ikke godt, ... men det var tørvejr om end overskyet. Turen gik over Glamsbjerg, Kaslund, Ørsbjerg, ad Assens landevejen nord på til Middelfart, hvor vi ankom til Kongebrogården. Man bænkedes om de dækkede kaffeborde, og efter at kaffen var nydt, fortalte Lærer Jensen interessant om Middelfart og dens omgivelser fra svundne dage …. I de dejlige omgivelser ved skov og strand tilbragtes en times tid i højt vejr under hyggelige former. Hjemturen gik ad Rugårds landevej til Brenderup – herfra til Gribsvad, hvor vi krydsede hovedvej 1 (i lighed med udturen under velvillig assistance af politiet) over Frøbjerg … og Verninge hjem. Ved spisningen… underholdt Lærer Jensen og Frk. Sørensen med musik og lærer Isen læste en munter historie … og efter at have sunget en aftensang kørtes deltagerne hjem.

Annonce

Sække- og æggevæddeløb

I 1956 skulle der holdes basar til fordel for anlægget ved Odense Å. Åen blev i 1955-56 rettet ud, og anlægget neden for præstegården skulle i den forbindelse renoveres.

I butikken i 1954 ses fra venstre Poul Larsen, Laurits Pilegaard, Thorkild, Eilif og Alex Gregersen. Foto: Nr. Broby Lokalhistorie

Pilegaard skrev i Borgerforeningens protokol: Søndag morgen startede Kongstads højttalervogn med Damgaard som speaker en runde i Nr. Broby og nabobyerne og erindrede om basaren i Nr. Broby. Højttalervognen eskorteredes af en vogn med unge damer, der afsatte mange lodsedler på turen.

Ved middagstid strålede de fyldte boder med tekster og illustrationer stammende fra Richard Lindbergs pensel. Vejret var fint, og fodboldholdene bestående af Sognerådet i høj hat, og skatteyderne i bar skjorte præsenteredes i højttalerne af Gudmund Madsen, hvis kommentarer ligesåvel som spillernes præstationer hilstes med bifald. De gæve boldspillere udviste stor energi i kampen, som naturligvis måtte ende med nederlag til skatteyderne. To mål mod fire.


De gæve boldspillere udviste stor energi i kampen, som naturligvis måtte ende med nederlag til skatteyderne. To mål mod fire.

Fra artiklen


523 betalende tilskuere overværede kampen. 1 kr. for voksne… gratis for børn. Sække- og æggevæddeløbet fulgtes med interesse af de mange tilskuere.

Kl. 16 åbnedes dørene til basaren, og ca. 800 mennesker myldrede, væltede og pressedes ind i salen. En overgang truede tombolaboderne med at styrte sammen for det vældige pres, men holdt heldigvis stand. Det var en overordentlig veloplagt og købelystent publikum, og kl. 20 var samtlige boder totalt ryddede.

Nr. Brobysange, som Laurits Pilegaard stod bag. Foto: Nr. Broby Lokalhistorie

Også i kvindernes køkken havde der været stort rykind og de lækre æbleskiver og pølser og den dejlige æblekage, som damerne serverede, faldt tydeligvis i publikums smag. Politiassistent Pil Thomsen udtrak vinderne i lotteriet.

Annonce

Stor betydning for det lokale liv

Da Pilegaard fratrådte i Brugsen i 1978, indledte han et godt samarbejde med bl.a. den nye brugsuddeler Palle Vennekilde om Nr. Broby Revyen, hvortil skrev utallige tekster gennem årene, samt Nr. Broby Sangen.

I 1980'erne agerede han i mange år julemand for børnene i anlægget i forbindelse med Nr. Broby Handelstandsforenings årlige julearrangement i anlægget, hvor det store juletræ skulle tændes.

Pilegaard sluttede sit arbejdsliv som forretningsfører for ældreboligerne i Broby kommune. I 1994 helligede han sig helt pensionistlivet indtil sin død i marts 2010, 90 år gammel.

Laurits Pilegaards store betydning for Nørre Brobys folkelige liv er uomtvistelig. Hans ganske særlige poetiske talent og hans humoristiske sans og tilgang til mangt og meget her i livet har kastet glans over et utal af folkelige såvel som private fester gennem årene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce