Annonce
Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum investerer i Fritz Syberg-værk

Fritz Sybergs "Den fremmede", 1900-01, er malet med olie på lærred og er 115 gange 145 centimeter stort. Værket blev købt på auktion hos Bruun Rasmussen d. 1. december med støtte fra Ny Carlsbergfondet og Slots- og Kulturstyrelsen. Fotokreditering: Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Værket har titlen ”Den fremmede” og er skabt af Fynbomaleren Fritz Syberg.
Annonce

Faaborg: Faaborg Museum er den glade køber af et meget fint og betydeligt figurbillede med titlen ”Den fremmede” af Fynbomaleren Fritz Syberg.

”Ud over værkets egne kvaliteter ser vi også maleriet som et oplagt dialogstykke til det samtidige værk af kunstneren, "Aftenleg i Svanninge Bakker" (1900-1902), et ikonisk hovedværk på museet. Som ”Den fremmede” er også ”Aftenleg” et værk, der skiller sig ud fra Sybergs øvrige produktion i malemåde og motivvalg, og de to værker viser derfor tilsammen de forskellige måder, Syberg behandler figurskildringer på, bl.a. i forhold til kolorit og teknik”, lyder det i en pressemeddelelse fra Faaborg Museum.


Vi er meget glade for, at det lykkedes at erhverve det for museet så interessante værk. Ud over den oplagte dialog med ”Aftenleg” bemærker vi også, at den fremmede i værket bærer Fritz Sybergs egne ansigtstræk, og som et kuriosum kan desuden nævnes, at stolen bag hovedpersonen tydeligvis er en af de flettede Svanninge-stole, som man ser på flere af Fritz Sybergs motiver.

Anne Højer Petersen, museumsdirektør, Faaborg Museum


Til fælles har værkerne de cirkulære gruppeskildringer og de rygvendte forgrundsfigurer. Men hvor menneskegrupperne i ”Aftenleg” er små i forhold til den omgivende natur og den vide udsigt, og stemningen er harmonisk, da er interiørbilledet et lukket rum, næsten overfyldt med mennesker og inventar og med en mærkbar spænding mellem de skildrede, især i konfrontationen mellem hovedpersonerne. Den anspændte stemning opblødes dog af det bagfra indfaldende dagslys og den lysfyldte kolorit, ligesom blikket i ”Aftenleg” drages af baggrundens lysfyldte solnedgang.

Museumsdirektør Anne Højer Petersen siger:

- Vi er meget glade for, at det lykkedes at erhverve det for museet så interessante værk. Ud over den oplagte dialog med ”Aftenleg” bemærker vi også, at den fremmede i værket bærer Fritz Sybergs egne ansigtstræk, og som et kuriosum kan desuden nævnes, at stolen bag hovedpersonen tydeligvis er en af de flettede Svanninge-stole, som man ser på flere af Fritz Sybergs motiver, stole som også i dag kan opleves på Faaborg Museum som en del af det arvede inventar. Nu skal værket først til konservering, og herefter glæder vi os til at dele oplevelsen af det med alle museets gæster.

Hammerslagsprisen lød på 100.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce