Annonce
Ugeavisen Faaborg

Flere er booket hele sommeren: Shelter-overnatninger er populære som aldrig før

Melanie Hansen og Anna Henriksen nyder morgenkaffen, som har taget riiiiiigtig lang tid at lave. Men det er en del af charmen under de primitive forhold. Foto: Maria Retoft Pedersen
Man skal være ude i god tid, hvis man skal booke en shelter på bookenshelter.dk. Naturvejleder beskriver interessen for overnatninger i det fri som "eksplosiv".
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Det er en solrig torsdag morgen. Duggen tynger stadig græsset, og på risten over bålet står kedelen og snurrer.

- Derhjemme ville man jo blive sindssyg af at skulle vente halvanden time på morgenkaffen, men herude er det jo en del af oplevelsen, fortæller Anna Henriksen.

Hun er taget på sheltertur ved Millinge Klint sammen med sin veninde og sin kæreste. De kommer fra Odense og har været afsted hver sommer de sidste tre år.

- Vi havde hørt, der skulle være rigtig smukt på Sydfyn, så derfor tog vi herned. Man finder helt vildt meget ro på sådan en tur. Man kan bare slappe af og nyde naturen uden telefoner, siger hun.

Leif Sørensen får sig en snak med de overnattende sheltergæster på Millinge Klint. Foto: Maria Retoft Pedersen

Tiden har de fordrevet med at spille kort, gå ture og bade. Og senere på dagen skal de videre til endnu en overnatning i det fri ved Bøsøre.

- Det der med, at man ikke skal noget, når man er her, det er fantastisk, siger veninden Melanie Hansen.

Fakta: Bookenshelter.dk

Bookenshelter.dk er udviklet, så det bliver let af finde opholds-, shelter- og teltpladser på Sydfyn og øerne.

På siden kan man se, hvilke faciliteter de enkelte pladser har, hvor de ligger, hvor mange der kan overnatte, og så kan man booke og betale direkte fra siden eller få oplysninger om, hvordan en given plads kan benyttes.

Fra foråret 2020 er der åbnet op for, at andre regioner i landet kan komme med, og i første omgang har folkene bag indgået et samarbejde med Naturlandet Lolland/Falster og Fredericia Kommune.

Hjemmesiden drives af naturskolen Trente Mølle.

Og sheltergæsterne denne torsdag morgen er langt fra de eneste, der har opdaget glæden ved at overnatte i det fri. Det er nemlig populært som aldrig før, fortæller Leif Sørensen, naturvejleder ved Trente Mølle, som driver bookingsiden www.bookenshelter.dk.

Shelterne ved Millinge Klint er klart de mest populære på bookenshelter.dk, fortæller Leif Sørensen. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Interessen er eksplosiv, og jeg har ærlig talt svært ved at få armene ned over den udvikling. Der har været en stigende tendens de sidste tre år, hvor antallet af overnatning er steget med omkring 25 procent hvert år. Men i år vil jeg tro, at antallet af overnatninger tredobles, og vi kommer op på omkring 30.000 overnatninger, siger han.

Annonce

Tilbage til det basale

Netop shelterne ved Millinge Klint er nogle af de mest populære.


Især for de unge er det et modspil til en hverdag med 40 timer om ugen bag en computer. Det handler om at komme tilbage til det helt basale. At få noget at spise, at holde sig tør, at holde varmen.

Leif Sørensen, naturvejleder


- De her lukkede, arkitekttegnede sheltere ved kysten, de er nærmest fuldt booket hele sommeren. Der er enorm stor efterspørgsel, siger Leif Sørensen.

Han har også en godt bud på, hvorfor interessen er stigende.

- Især for de unge er det et modspil til en hverdag med 40 timer om ugen bag en computer. Det handler om at komme tilbage til det helt basale. At få noget at spise, at holde sig tør, at holde varmen, forklarer han.

Og i år har corona-virussen sat ekstra skub i den tendens.

- Det her er jo en coronavenlig ferieform, og så er den stort set også CO2-neutral.

Annonce

Naturoplevelser venter

Den typiske sheltergæst booker 1-3 overnatninger af gangen, og i en større rapport, som er udarbejdet i samarbejde med SDU, bliver man klogere på, hvem det er der gerne vil overnatte i det fri.

Udsigten er bestemt ikke at kimse ad, hvis man finder ned til vandet oppe fra shelterpladsen. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Det er faktisk et meget bredt udsnit af befolkningen, men vi kan se, at det nu er rigtig mange førstegangsbrugere. Blandt andet de lukkede sheltere som her i Millinge kan trække nogle nye målgrupper ud i friluftslivet, så det ikke kun er for de hardcore, siger han.

Næste skridt bliver så at kigge på, hvad det er for naturoplevelser, shelterbrugerne får.

- Der arbejder vi med at have forskellige muligheder tilpasset det sted, man nu er, siger Leif Sørensen.

Ved Millinge Klint kan man fx låne rejehov (rejenet, red.), så man kan stryge rejer.

Annonce

En social trædesten

Leif Sørensen regner med, at den stigende interesse vil fortsætte de kommende år - dog måske ikke i samme voldsomme tempo som i denne corona-tid.

- Men jeg tror, vi fortsat vil se en jævn stigning. Vi oplever også, at flere gerne vil sove i shelter i vinterhalvåret. Blandt andet har der de seneste år været en gruppe, der har holdt jul og nytår herude, siger Leif Sørensen.

Ved Millinge Klint er der også sauna. Foto: Maria Retoft Pedersen

Han får også af og til meldinger fra folk, der har haft nogle dejlige oplevelser i shelterne.

- Fx. en enlig mor med to børn, som havde en fantastisk overnatning sammen med en anden familie, de havde mødt herude. Og de skulle så afsted sammen igen. Folk kan mødes på tværs af interesser, alder, job mm. Hvis en sheltertur kan virke som en slags social trædesten på den måde, så er det jo fantastisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Annonce