Annonce
Ugeavisen Faaborg

Forfatter til ny bog om Faaborg under besættelsen: - Jeg er ikke sikker på, at jeg havde været så modig

Jørn Ungstrup og Pernille M. Pedersen har fået opbygget et godt samarbejde, og de står bag den lokalhistoriske bog, der udkommer til foråret. Foto: Maria Retoft Pedersen
Journalist Pernille M. Pedersen udgiver seks historier om Faaborg under besættelsen på bogform. Historierne om våbennedkastninger og modstandsmænd skal gøre faaborgenserne klogere på byens og borgernes fælles fortid.
Annonce

Faaborg: Er man interesseret i lokalhistorie, kan man godt begynde at glæde sig. Til foråret udkommer nemlig en bog, der handler om Faaborg under besættelsestiden primært i perioden 1943-45. Bogen er skrevet af journalist Pernille M. Pedersen, og fortællingerne er krydret med både lokalhistoriske fotos og nutidige af slagsen taget af fotograf Jørn Ungstrup.

I bogen kan man bl.a. læse om våbennedkastninger, et nedstyrtet fly, og man komme helt tæt på nogle af de aktive modstandsfolk, som holdt eller holder til her i området.

Faktisk var det lidt af en tilfældighed, at Pernille M. Pedersen fik tag i den lokale krigshistorie. Det skete, mens hun læste en kandidat i journalistik på SDU, hvor hun havde valgfaget "kreativ nonfiktion". Her gjaldt det om at fortælle i noget, der ligner en skønlitterær, dramaturgisk form, men med det bespænd, at alle oplysninger samtidig skal være faktuelt korrekte - og altså ikke skønlitterære.

I forbindelse med en opgave endte hun på Havnestuen i Faaborg, hvor hun mødte hun Jan Christoffersen. Han var som 7-årig vidne til, at et fly styrtede ned over Sundet i Faaborg.

- Jeg skulle skrive en rekonstruktion, og jeg måtte selvfølgelig ud at finde flere kilder, så jeg kunne underbygge hans forklaringer, siger Pernille M. Pedersen.

Med hjælp fra Tissel Lund-Jacobsen på Byhistorisk Arkiv kunne hun nu dykke ned i masser af historisk materiale, og det kom der en god fortælling ud af.

Interessen for de historiske fortællinger var vakt, og også i sit speciale kastede Pernille M. Pedersen sig ud i rekonstruktioner af historiske begivenheder og personer fra Faaborg og omegn.

Pernille M. Pedersen og bogudgivelsen

Pernille M. Pedersen er oprindeligt uddannet fysioterapeut og har bl.a. arbejdet 10 år i Arbejdstilsynet, hvor hun blev uddannet tilsynsførende.

I 2016-2018 læste hun en kandidat i journalistik på Syddansk Universitet i Odense.

Nu arbejder hun som freelancejournalist, som projektmedarbejder i Huset på Færgevej samt som lægesekretær og informationsmedarbejder hos Lægerne i Holkegade.

Bogen om Faaborg i besættelsestiden bliver på omkring 200 sider og udkommer gennem det lokale forlag Schmidt&Marthinsen.

Bogen bliver sat til salg i den lokale boghandel.

Bogudgivelsen er støttet af Lægerne i Holkegade, Ole Billum og et legat fra Frimurerlogen.

Annonce

En forståelse af fortiden

Nu sad Pernille M. Pedersen så med tre lokalhistoriske artikler, og her opstod ideen til at udgive dem - og flere historier - i bogform.

- Vi kan lære meget af historien. De historiske fortællinger giver folk en forståelse af deres fortid og en forståelse af Faaborg. Som journalist kan jeg - måske bedre end en historiker - få skabt en personlig og følelsesmæssig identifikation hos læseren, så man også får lyst til at læse fortællingen færdig. Der er mange personlige beretninger, hvor bedsteforældre fx. giver deres erindringer videre til deres børnebørn, hvor de ofte har indskrevet sig selv i et heroisk narrativ. Men som journalist og forfatter giver jeg det en anden troværdighed, siger hun.

I bogen tegner hun blandt andet et portræt af Alf Toftager, som var overlærer, aktiv modstandsmand og senere blev borgmester i Faaborg. Hun er også på besøg hos Ole Wessel Fyhn, der bor i Dyreborg, og var modstandsmand i København under krigen. Han var den eneste i gruppen på fem, der overlevede.

- Det var jo helt vildt, hvad de her folk gjorde. Cyklede gennem skoven i mørke, slæbte nedkastede containere med våben op på lastbiler. Det mod, de har haft. Og det har præget deres liv lige siden. Jeg er ikke sikker på, jeg ville have haft det mod, siger forfatteren, der værdsætter den gode fortælling om mennesker og skæbner.

I forbindelse med researchen til bogen er Pernille M. Pedersen også stødt på en 50 minutter lang film fra befrielsen i Faaborg, som nu er offentliggjort på Youtube.

- Jeg er mig meget bevidst om, at jeg forsøger den umulige kunst, det er at stå udenfor og samtidigt påstå, at jeg skriver fortællingen indefra. Men i bogen tager jeg læseren i hånden, så der hele vejen er gennemsigtighed, fx gennem små reflekterende afsnit og en komplet kildeliste - og dermed giver jeg læseren en troværdig fortælling, siger hun.

Annonce

Et godt makkerpar

De nutidige billeder i bogen er taget af Jørn Ungstrup, som Pernille M. Pedersen har opbygget et godt samarbejde med gennem Det Rigtige Faaborg, hvor de hver måned leverer historier til månedsmagasinet.

- Jeg beundrer Pernille for, at hun som forholdsvis nyuddannet kaster sig ud i det projekt, der er at udgive en bog. Vi har udviklet et rigtig godt makkerskab, og jeg er meget tryg ved at tage ud sammen med Pernille, lyder det fra Jørn Ungstrup.

- Den jargon, der er mellem os, får også kilderne til at slappe af, når vi er ude. Og vores samarbejde har udviklet sig til et venskab, hvor vi også ses privat, siger Pernille M. Pedersen.

Hvornår makkerparrets bog kommer på gaden ligger endnu ikke helt fast.

- I 2020 er det 80 år efter besættelsen, 75 år efter befrielsen og 100 år efter genforeningen. Så mon ikke enten den 9. april (Danmarks besættelsesdag, red.) eller 5. maj (Danmarks befrielsesdag, red.) ville være en oplagt udgivelsesdato, siger Pernille M. Pedersen, der glæder sig til at se, hvordan faaborgenserne tager imod den.

- Genren med rekonstruktioner af begivenheder vil jeg gerne arbejde videre med, og det kunne jo være, at andre byer havde lyst til, at jeg skulle dykke ned i deres lokale historie, siger hun.

På billedet fra bogen ses her en række modstandsfolk med Alf Toftager (kodenavn Richard) i midten. Foto: Byhistorisk Arkiv
Den 200 meter lange bro, der blev bygget ved Vænget i Horne, skulle måske, måske ikke, bruges til at ubåde kunne lægge til og få strøm. Billedet er med i den nye bog. Foto: Byhistorisk Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce