Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fra forfalden rønne til ’guldhus’: - Folk rystede på hovedet over, at der blev brugt så mange penge på det hus

Flemming Brandrup havde allerede som ung interesse for gamle huse, og han kunne ikke bære, at huset i Priorensgade ville forfalde yderligere. Han og hans hustru renoverede huset og boede der i 1973-1976. Foto: Maria Retoft Pedersen
”Det historiske Faaborg” kredser i denne uge om Priorensgade 4, som blandt andet har været Flemming Brandrup og hans hustrus første fælles hjem. Parret forestod en større renovering af den historiske bygning i 70’erne.

Faaborg: Ugeavisens lokalhistoriske guide, Flemming Brandrup, har et helt særligt forhold til den bygning, der er omdrejningspunktet for denne uges udgave af ”Det historiske Faaborg”.

Han har nemlig selv boet der. Priorensgade 4 var Flemming Brandrups og hans hustrus første fælles hjem i 1973-1976. Mere om det senere.

Vi starter nemlig fortællingen i et lidt større perspektiv og små 200 år tidligere.

Annonce

I løbet af 1800-tallet svulmede Faaborg. Indbyggertallet steg på grund af øget indflytning fra land til by, og der blev bygget stadig flere huse og gårde uden for de gamle byporte, især uden for Østerport. I 1801 havde Faaborg 1061 indbyggere. Dette antal firedobledes i løbet af århundredet til 4218 indbyggere i 1901.

- Østerport, der var bygget af træ og malet brunrød, lå på vestsiden af en plankebro, som gik over indløbet fra fjorden til Sundet. Omtrent hvor Østerbrogade begynder i dag. Ved porten, der var lukket om natten, fandtes en accisebod, hvor der blev opkrævet en særlig vareafgift, som blev betalt, når varerne blev ført ind igennem byens porte eller udlosset i havnen. Denne afgift blev ophævet i 1850, hvorefter byens træporte (Østerport, Klosterport, Strandporten og Holkeporten, red.) blev nedbrudt. Kun Vesterport, opført i munkesten, er bevaret, fortæller Flemming Brandrup.

Bolig for arbejdere og håndværkere

Fra Østerport udgik grusvejen, Østerbrogade, mod Svendborg med en udløber imod nord til Kaleko og Diernæs. Den første del af Diernæsvejen fik navnet Priorensgade i 1855.

- Disse bynære veje udgjorde kernen i det voksende Østerbrogadekvarter, der efterhånden kom til at myldre af liv, fortæller Flemming Brandrup.

Foto af Priorensgade i Faaborg, ca. 1907. Øhavsmuseet/Faaborg Byhistoriske Arkiv

I den ældste del af Priorensgade finder man Priorensgade 4, et markant bindingsværkshus. Huset blev fredet i 1964, og bygningshistorien blev naturligvis undersøgt i forbindelse med restaureringsprojektet.

- Priorensgade 4 blev opført i 1821 som en-etages hus på fem fag i egebindingsværk for Jens Jacob Petersen. Senere blev der indrettet to lejligheder i huset, og i 1851 blev der tilføjet en ekstra etage i fyrrebindingsværk, så der nu var fire lejligheder. Udvidelsen skyldtes formentlig boligmanglen på grund af den tiltagende indflytning fra land til by, siger Flemming Brandrup.

Skomageren havde værksted i loftskammeret, og beboerne i gaden måtte skrive besked med griffel på en tavle, når de afleverede fodtøj til reparation.

Flemming Brandrup

Hver lejlighed bestod af et opholdsrum på cirka ni kvadratmeter, et kammer og et køkken. I gården fandtes to halvtags sideskure indrettet til brænderum, svinesti og lokum. Under det teglklædte tag var indrettet et loftskammer. Oprindeligt var der åbent ildsted, men omkring 1850 gjorde komfurerne deres indtog.

Det historiske Faaborg

I serien ”Det historiske Faaborg” fortæller Flemming Brandrup om nogle af de spændende og til tider dramatiske fortællinger, der knytter sig til Faaborgs gamle huse og steder.

Flemming Brandrup er byhistoriker og tidligere formand gennem mange år for foreningen By og Land og har stor lokalhistorisk viden.

Flemming Brandrup er uddannet læge og har bl.a. arbejdet som ledende overlæge på hudafdelingen på OUH, men interessen for bygningskultur og arkitektur har altid været der. Og med pensionsttilværelsen fulgte tiden til at dykke mere ned i den interesse.

Flemming Brandrup er forfatter til bogen "Fejden om Ymerbrønden" samt en bog om arkitekten Frits Jørgensen, der har sat et stort præg på Faaborgs bygningskultur.

Medforfatter til "I skøn forening. Faaborg Museum 1915" og "Faaborg Museum and the Artists Colony".

Forfatter til flere artikler til det lokalhistoriske årsskrift Stavn.

Folketællingslisterne afslører, at Priorensgade 4, som andre huse i kvarteret, blev bolig for arbejder- og håndværkerfamilier, der levede under trange forhold. Blandt husfædrene var daglejere, skoflikkere, skibstømrermænd, træskomænd, kobbersmede og tømrersvende.

Annonce

Forfald og elendighed

I 1890 boede der 12 personer i huset, heraf fire børn fra et til syv år gamle. Den ene lejlighed var beboet af en 75-årig enke, der var under fattigforsorg, hendes 30-årige søn, der betegnes som ”idiot”, en 28-årig datter og et plejebarn, en dreng på syv år, der er anført som ”dattersøn”, født i København.

- Faaborg Spare- og Lånekasse overtog ejendommen i 1911 efter en konkurs. De hidtidige lejemål blev fortsat uændret. Blandt lejerne var den døvstumme skomager Carl P. Sørensen og hans døvstumme hustru. Skomageren havde værksted i loftskammeret, og beboerne i gaden måtte skrive besked med griffel på en tavle, når de afleverede fodtøj til reparation, fortæller Flemming Brandrup.

I gavlen øverst oppe ses vinduet til loftskammeret, hvor skomageren havde sit værksted. Foto: Maria Retoft Pedersen

Huset forfaldt, og en bønskrivelse fra skomageren til sparekassen i 1916 giver indtryk af elendigheden. Han bad om at overtage en netop fraflyttet lejlighed:

”Jeg trænger nemlig til et godt sted, hvor jeg kan sidde og arbejde. Jeg kan ikke sidde oppe på mit loftskammer, da der er skrækkelig varmt om sommeren, og om vinteren må jeg bruge en petroleumsovn, og det koster mig mange penge til petroleum, og så er der kun et lillebitte vindue, som ikke gør kammeret videre lyst. Vi kan måske blive enige i 10 à 11 kroner i månedlig husleje, af hensyn til at jeg holder mit parti af gaden og fortovet rent og ryddeligt for græs. For øvrigt er lejligheden nu i en slem forfatning, gulvet delvis ødelagt, og så er der et par ruder ituslået”.

Det ansøgte blev bevilget, og skomageren fik senere fribolig i huset til sin død i 1940.

Annonce

Blev til "guldhuset"

I 1921 besluttede sparekassen, at de fire lejligheder skulle være en stiftelse med friboliger for enlige personer, og huset var herefter i mange år beboet af især enlige kvinder. Den sidste flyttede til De gamles Hjem i 1969, hvorefter det stod tomt til 1973.

- I 1973 købte vi det fredede hus. Det blev gennemgribende restaureret og istandsat efter et projekt, der var udarbejdet af min svoger, arkitekt m.a.a. Alan Havsteen-Mikkelsen (1938-2002). De lokale håndværkere transformerede de fire små lejligheder til bolig for en familie. Nogle folk i kvarteret kaldte det ”Guldhuset” og rystede lidt på hovedet over, at der brugtes så mange penge på det forsømte, gamle hus, fortæller Flemming Brandrup.

Huset blev solgt i 1976 uden tab til den nuværende ejer.

- Mens vi boede i Priorensgade 4, tog jeg initiativ til, at den smukke gård, Welblunds Gaard, Priorensgade 11, blev indstillet til fredning. Bygningen, der er opført 1827, rummede på Welblunds tid et bryggeri, men på fredningstidspunktet var den domicil for vognmand Erik Justesens flytteforretning. Ejerne støttede heldigvis en fredning, der blev deklareret i 1979. Fredningen omfatter forbygningen med kviste og port, den brolagte gårdsplads og sidebygningerne, hvor der tidligere var hestestald og vognport.

Welblunds Gaard, Priorensgade 11, blev fredet samtidig med Priorensgade 4. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde "Tak fra samfundet"

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Ugeavisen Faaborg

Bent levede det meste af sit liv i Haastrup

Midtfyns Posten

Newyorker-kunst i Galleri Korinth

Ugeavisen Faaborg

"Høst dine drømme": Kom til workshop i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Ekstra leben giver tissetrang på kajkanten

Ugeavisen Faaborg

Makaber drabssag inspirerede hundeklub: Vil uddanne lighunde og hjælpe politiet

Ugeavisen Faaborg

Vores Faaborg & Egn slår rekord i salg af gavekort

Ugeavisen Faaborg

Pibemager i verdensklasse: 15 kvadratmeter værksted og en helvedes masse passion

Ugeavisen Faaborg

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Ugeavisen Faaborg

Konference på Klinten i Faaborg blev afgørende for, at Danmark fik en musikskolelov

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Hjælp, min kat er på kur

Ugeavisen Faaborg

Flyttedag for Borch-advokater

Ugeavisen Faaborg

Brudekjoler hitter: Københavnerne kommer til Faaborg for at prøve Krøyers Brudekjoler

Ugeavisen Faaborg

Vild rejse fra skurvogn til imperium: Dyrenes Verden åbner ny stor butik i Ringe

Ugeavisen Faaborg

Nytårskoncert med Operettekompagniet

Ugeavisen Faaborg

Gammel kending vender tilbage til ugeavisernes salgsstyrke i Faaborg-Midtfyn

Ugeavisen Faaborg

Holder typisk kun én sæson - til gengæld er det gratis: Femstjernet campingplads søger forpagter til restaurant

Ugeavisen Faaborg

Fra forfalden rønne til ’guldhus’: - Folk rystede på hovedet over, at der blev brugt så mange penge på det hus

Annonce