Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fra frisør til tøjforhandler: Butiksejers fortid gemte sig bag skydedør

Den store fotovæg med frisurer fra 70'erne er blevet en del af indretningen i Jane Lundsfryds butik. Foto: Maria Retoft Pedersen
58-årige Jane Lundsfryd, indehaver af Mikado, så pludselig fortiden i øjnene, da hun fandt gamle billeder bag en skydedør i butikken. Nu har fortiden fået plads som en del af udsmykningen. - Det minder mig om, hvor langt jeg er kommet, og hvor heldig jeg er, siger hun.
Annonce

Faaborg: Da Jane Lundsfryd for nogle år siden fik besøg i butikken af nogle mænd, der skulle kigge på hendes varmtvandsbeholder, stod hun pludselig ansigt til ansigt med sin egen fortid. Bag skydedørene, hvor varmtvandsbeholderen befandt sig, dukkede en masse billeder op fra Jane Lundsfryds tid som frisør i præcis de samme lokaler.

- Jeg blev faktisk helt rørt. For det mindede mig om, hvordan jeg stod som ung pige uden ret meget livserfaring, og hvor langt jeg er kommet i dag. Hvor jeg står her med min egen butik og er enormt taknemmelig, siger hun.

For at Jane Lundsfryd endte som indehaver af en tøjbutik lå faktisk ikke i kortene, og vejen derhen bød på både op- og nedture. Derfor begynder vi denne fortælling et helt andet sted.

Vi skruer tiden tilbage til 70'erne, hvor Jane Lundsfryd efter en skolepraktik blev tilbudt et job som "fredags/lørdags-pige" i frisørsalonen i kælderen i Østergade 30.

Alt var kaos, og jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg skulle gøre med mit liv. Skulle jeg tilbage til seminariet, skulle jeg noget helt andet? Jeg anede det ikke.

Jane Lundsfryd

Annonce

Fra fejepige til frisør

- Det var en rigtig sjov tid i den branche. Folk kom og fik sat hår til weekenden om fredagen og fik lavet krøller med vandondulation, fortæller Jane Lundsfryd.

Hendes opgave var at være fejepige, vaske kundernes hår og i øvrigt gå til hånde i salonen, og der var liv og glade dage i den store salon.

For Jane Lundsfryd blev det også til et fast frisørjob i samme salon, da hun blev færdigudlært frisør i 1980.

I starten af 80'erne blev salonen købt af Karen Krull og hendes mand, og der blev lavet tøjbutik i kælderen.

I første omgang flyttede Jane Lundsfryd med det øvrige personale til en ny salon på Torvet i Faaborg, og det blev faktisk til omkring 17 år i frisørbranchen for hende. Som ansat ved forskellige saloner og til sidst med egen salon i hjemmet på Søtoften.

Men det spillede ikke rigtig længere. Dels fordi Janes datter, der på det tidspunkt var tre år, ikke forstod, at mor ikke var færdig, når hun arbejdede derhjemme, og dels satte en dårlig ryg også sine begrænsninger.

Det var tid til at prøve noget nyt.

Annonce

Et dramatisk skifte

Jane Lundsfryds store drøm havde altid været at blive pædagog, og efter nogle år som fast vikar i et bofællesskab kom hun ind på seminaret i slutningen af 90'erne.

- Det var lige mig. Jeg har altid elsket at arbejde med mennesker, fortæller hun.

Imidlertid skete der det, at Jane Lundsfryds mor blev ramt af kræft, og at hendes far tog plejeorlov for at passe hende.

- Jeg ville gerne hjælpe til og fik bevilget orlov fra seminaret, fortæller hun.

Men inden hun nåede så langt, døde hendes mor. Og ganske kort tid efter valgte hendes far livet fra.

- Alt var kaos, og jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg skulle gøre med mit liv. Skulle jeg tilbage til seminariet, skulle jeg noget helt andet? Jeg anede det ikke, fortæller hun.

Og det endte med at være skæbnen, der kom til at råde.

Under pladen er de gamle vaske fra frisørsalonen stadigvæk. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Lys for enden

- En dag var jeg inde og handle hos Marianne Roed Jensen, som dengang ejede Best Company. Hun spurgte mig, hvad jeg ville, og helt ud af det blå sagde jeg: "Jeg vil arbejde her." Jeg gik ud derfra og tænkte, at hvis hun ringer inden for en uge, så springer jeg på. Og det gjorde hun.

Jobbet i tøjbutikken passede Jane Lundsfryd rigtig godt, og det endte med at blive et pusterum i en svær tid.

- Jeg elskede at gå og nusse i butikken, og flere kunder spurgte mig, om jeg ikke skulle have mit eget. Det slog jeg altid hen. Men tanken var der, fortæller Jane Lundsfryd.

En aften var hun ude at gå en tur med sin datter og familiens hund, og foran Mikado mødte hun Karen Krull, der fortalte, at hun ville sætte butikken til salg.

- Jeg sagde, at den ville vi gerne ned at kigge på, og aftenen efter var jeg dernede sammen med min mand. Jeg husker tydeligt, at vi gik i smøgen fra Østergade ned mod Banegårdspladsen. Jeg spurgte min mand: "Kan vi klare det her?" Og han sagde: "Ja, det kan vi." Det var simpelthen lyset for enden af min tunnel, da vi gik igennem smøgen.

Først da hun fik nøglerne i hånden og første gang trådte ind i butikslokalet, kom hun til at tænke på, at hun havde en fortid i de lokaler.

- Jeg vidste jo allerede, hvor det var, man skulle tænde lyset. Før det havde jeg ikke tænkt over, at det var her, jeg havde arbejdet som frisør.

Annonce

Tingene har en historie

Jane Lundsfryd overtog Mikado i 2006, og hun har elsket hvert et øjeblik af sit arbejdsliv siden.

- Fra at være helt nede og hænge på fodpanelet, er jeg helt oppe og flyve. Jeg elsker mit arbejde og føler mig meget heldig, siger hun.

Og nu spoler vi så tiden frem til den dag for fem år siden, hvor der skulle kigges på varmtvandsbeholderen. På bagsiden af skydedørene hængte masser af udklip med frisurer fra 70'erne.

- De hang i salonen, og dengang kiggede jeg på dem hver dag. På en eller anden måde gav det pludselig rigtig meget mening, at jeg var endt her, siger hun.

For en måneds tid siden fik Jane Lundsfryd vendt skydedørene, så billederne er kommet til syne og er blevet en del af indretningen i butikken.

- Jeg synes, det var lidt hyggeligt, og jeg kan godt lide, at ting har en historie. Butikken har altid været meget personlig for mig, og det siger rigtig meget om den vej, jeg er gået. Jeg stod her som uerfarent ungt menneske i 70'erne, og nu er jeg her med en helt anden bagage. Og så er det jo blevet moderne, at indretningen er retro, siger hun med et grin.

Og billederne har allerede givet anledning til mange gode snakke med kunderne i butikken.

- For mig er det en historie om, at man skal turde hoppe ud i noget og tage nogle skift i livet, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce