Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fribløder, Spelt-Else og økotosser: Klimafamilie mødt med skepsis og sarkastiske bemærkninger

Familien Christensen mødes ofte med skepsis og sarkasme, men ofte viser det sig, at de spydige bemærkninger dækker over et ønske om dialog. Foto: Torsten Cilleborg
Fire kødfrie dage om ugen og omtanke i indkøbene har fået familien Christensen til at leve sundere og billigere. Og så har den nedbragt sit klimaaftryk til mindre end det halve af en dansk gennemsnitsfamilies.

Faaborg: En udpræget skepsis og en strøm af sarkastiske bemærkninger har mødt Tina og Martin Christensen, Kildetoften 10 i Faaborg, siden Ugeavisen Faaborg begyndte at skrive om, at de er udpeget til en af tre klimafamilier i Faaborg-Midtfyn, og deres fortællinger også har bredt sig på sociale medier.

- Meget af det er garanteret sagt i sjov. For eksempel er jeg blev kaldt "Spelt-Else", og folk i forbifarten har råbt "fribløder" og "klimatosse" efter mig. "Økotosser" er vi også blevet kaldt. Og en dag, jeg stod med en rød salami i hånden i Rema, var der én, der sagde til mig, at det da vist ikke passede med den livsstil, vi taler for, fortæller Tina Christensen, 36-årig sygeplejerske og primus motor i familieprojektet.

I virkeligheden viser det sig også, at de bemærkninger, vi får, dækker over en usikkerhed og en nysgerrighed. Ofte er det folks anledning til at falde i snak med os, og spørge ind til, hvad vi egentlig gør, og hvordan vi gør det

Tina Christensen, Kildetoften, Faaborg.

Martin Christensen, 42-årig familiefar, krematør og brandmand har også prøvet at blive stukket til:

Annonce

- Jeg bliver af og til konfronteret med, at jeg ikke plejer at gå af vejen for en god bøf, eller at jeg er glad for at køre bil. Og begge dele er sådan set rigtigt, for jeg kan stadig godt lide en god bøf eller at køre i min bil. Og det er netop sagen i en nøddeskal. Vi har justeret på nogle ting i vores liv og især vores indkøbsmønstre, men vi har ikke lavet ret meget om på os selv, siger han.

Kødfrie dage og genbrugstøj

Familien, der også består af Anton på 10 og Ellen på otte år, er overraskede over, at mange har reageret lettere hånende overfor,  at de har meldt så klart ud i klimasagen.

- For vi er ikke ude på nogen særlig mission. Vi vil egentlig bare slippe for madspild og leve lidt bedre med visheden om, at vi tænker over det aftryk, vi sætter på klimaet. Men i virkeligheden viser det sig også, at de bemærkninger, vi får, dækker over en usikkerhed og en nysgerrighed. Ofte er det folks anledning til at falde i snak med os, og spørge ind til, hvad vi egentlig gør, og hvordan vi gør det, fortæller Tina Christensen.

Kødfrie dage og masser af grøntsager har givet familien Christensen er sundere liv og en forbedret husholdningsøkonomi. Og mindsket familiens CO2-udledning betragterligt. Foto: Maria Retoft Pedersen

Og så fortæller hun såmænd gerne om, at familien nu holder fire kødfrie dage om ugen, hvor de finder inspirerende opskrifter, og hvor meget der er at spare på økonomi og klimaaftryk ved at købe genbrugstøj.

Familien meldte sig i foråret til kommunens klimakampagne. Den kører i samarbejde med Rådet for Grøn Omstilling, der arbejder for at nedbringe det samlede danske klimaaftryk. Det passer fint med livsfilosofien for familien Christensen, der er moderat klimabevidste, men langt fra fanatiske.

Annonce

Belaster det halve af en dansk gennemsnitsfamilie

Rådet for Grøn Omstillings beregninger siger, at den danske gennemsnitsfamilie belaster klimaet med 48.000 kg udledt C02 om året, når alt er regnet ind. Ved kampagnens start lå familien i forvejen pænt lavt med knap 33.500 kg - alene på omtanke til husbehov.

Efter de har arbejdet mere målrettet henover sommeren, viser beregninger, at deres samlede klimaftryk er nedbragt med yderligere en tredjedel, så de nu har sneget sig under 22.000 kg CO2-udledning på et år.

- Og jeg synes faktisk ikke, vi har gjort særlig meget, i hvert fald ikke noget, der ændrer grundlæggende på den måde, vi lever, siger Martin Christensen.

Noget har de dog gjort. Blandt andet har familien skåret ned på oksekød, som er særligt klimabelastende at fremavle, fordi køerne bøvser og prutter meget i forbindelse med deres fordøjelse af foderet. Nu spiser familien kun en tiendedel af den mængde oksekød, den tidligere satte til livs. I det hele taget har de skruet ned for kød - og op for grøntsager, og familien kigger nøje på, hvor varerne kommer fra, helst så lokale som muligt, så transporten belaster klimaet så lidt som muligt.

Opdagelsen af genbrugstøj har været et scoop. Tina Christensen køber og sælger børnetøj på nettet.  Foto: Maria Retoft Pedersen

Desuden køber klimafamilien meget mere genbrug, især tøj, og reparerer gerne brugsting frem for at smide ud og købe nyt. Og det giver altså pote.

Annonce

Beholder Peugeot'en - indtil videre

Den seneste beregning et også begunstiget af, at det denne sommer ikke er blevet til længere rejser. Det er så en af de få gode ting, der er fulgt med coronaepidemien.

Ved starten af kampagnen var en af de lidt større diskussioner, om Martin fortsat skulle køre på arbejde i Odense i familiens diesel-Peugeot.

Ugeavisens læsere stemte faktisk, om han skulle fortsætte med at køre, tage bussen eller købe en el-bil. 39 procent anbefalede familien at købe en elbil.

- Jeg har altså taget bussen. To gange. Men den ene gang glemte jeg min kaffe, mens jeg ventede, griner han.

- Spøg til side, så nyder jeg turen i min bil, og den frihedsfølelse den giver mig. Især på vej hjem. Når jeg har fri fra arbejde, vil jeg bare hjem til min familie. Vi overvejer stadig el-bil, men det må vente til, at vi synes, det er på tide at skifte Peugeot'en ud, siger Martin Christensen.

Sådan nedbringer Familien Christensen sit klimaaftryk

Efter forsøget har familien Christensen skåret forbruget af oksekød ned med 90 procent og spiser kødfrit fire dage om ugen.

Familien har besluttet at klimakompensere flyrejser og skifter til elbil ved næste bilskift.

Mere end halvdelen af familiens streaming er erstattet af ikke-elektronisk underholdning som kort-/brætspil.

Familien er blevet endnu bedre til at købe genbrug - både til sig selv og til gaver - og reparere ting frem for at købe nyt.

Familien reducerer varmeforbruget med 70 procent ved at få en varmepumpe i kælderen.

Familiens samlede klimaftryk blev ved forsøgets start beregnet til 33.471 kg CO2 om året, hvor en dansk gennemsnitsfamilie udleder 48.000 kg. Efter forsøget er udledningen beregnet til 21.857 kg om året.

Klimafamilierne rundede i sidste uge den kommunale forankring af med en slutevaluering, paradoksalt med bespisning på kommunens regning fra engangsplastik og sandwiches med oksekød, hvor de tre prøvefamilier fik dokumenteret deres forbedrede klimavenlighed.

- Men for os er det jo mere en start, end en afslutning. Vi har først og fremmest lært, hvor lidt der skal til at gøre en forskel, der er mikroskopisk på globalt plan, men stor for os. Vi har sat vores klimaaftryk ned, vi smider mindre ud, vi lever sundere, og har allesammen tabt os lidt,  og vi kan faktisk også mærke det på pengepungen på den gode måde. Mest af alt har vi fået et projekt at være sammen om som familie, sammenfatter Tina Christensen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klinikfællesskab rykker i nye lokaler på Engvej

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Godt for både sælger, køber og miljøet: Brugt tøj får nyt liv i Faaborg-butik

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gratis initiativ: Tag et fire-timers førstehjælpskursus og bliv hjerteløber

Ugeavisen Faaborg

Så er Øhavsmuseet igen ude med hatten i hånden

Midtfyns Posten

Fra Carl Nielsen og Film Fyn til Langelandsfortet og skipperbyen Marstal: Ny udgivelse tæt på den sydfynske natur, historie og kultur

Ugeavisen Faaborg

Efterårsfest i Horne: - Der skal synges, så alle vira og baktusser forsvinder

Ugeavisen Faaborg

Workshop i Faaborg for børn og unge: Lær at lave de fedeste stunt-scener

Ugeavisen Faaborg

Elsker adrenalinen og følelsen af et fedt sving: Christoffer er landets bedste på pitbike

Ugeavisen Faaborg

Musikken, der aldrig dør: Kom og hør om Pink Floyds svendestykke

Ugeavisen Faaborg

Sognepræstens indspark: Jeg misunder ikke de unges virkelighed i dag - men noget kan vi give dem med

Ugeavisen Faaborg

Pragtfilm i Helios - Dune og Dyrholm

Ugeavisen Faaborg

Krøyers Brudekjoler åbner i Faaborg: - Vi har en vare, folk gerne kører langt efter

Ugeavisen Faaborg

Bjørnø i blodet: Kirsten lever drømmene ud - for sig selv og sin afdøde mand

Ugeavisen Faaborg

"Pigen med det store hvide skib" - forfatteraften med Kold og Vraa på Faaborg Bibliotek

Ugeavisen Faaborg

Gaveregn over Huset: Ekstra midler giver spændende oplevelser for brugere og frivillige

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Hvad med at hyre de kagebagende chefer?

Ugeavisen Faaborg

De fik en snak med ministeren om ensomhed: Ældrerådet inviterede social- og ældreministeren på kaffe

Ugeavisen Faaborg

Fællessang i Haastrup Foredragsforening

Ugeavisen Faaborg

Legeplads og bålplads ønskes: Pejrup vil satse på børnefamilierne

Ugeavisen Faaborg

Bredt budget vedtaget: Aftale beskytter hverdagens velfærd

Ugeavisen Faaborg

Historiske skoledage i Korinth: - Sjovt at bruge hovedet i stedet for computeren

Ugeavisen Faaborg

Ny aftenskole: Hvis du nørder med andre på et kursus, vil du møde folk på en anden måde i brugsen

Ugeavisen Faaborg

Tidligere håndboldspiller får samme kick som iværksætter: Jeg er lidt af en adrenalinjæger

Annonce