Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fritzen faldt til i "Korsbæk"

Sammenholdet og fællesskabet i Faaborg Miniby er en af de ting, Hartvig Fritzen (th) værner om. Her er han fotograferet ved siden af miniversionen af Helligåndskirken, der er under opbygning. Det er minibygger Walter Gerhardy, der har arbejdstøjet på. Foto: Maria Retoft Pedersen
Hartvig Fritzen, Faaborg, har aldrig kunnet sige nej, og det har bragt mange spændende opgaver med sig. I dag er han både formand for Ældre Sagens lokalafdeling, aktiv i Sct. Georgsgildet og formand Faaborg Miniby. Søndag den 18. August fylder han 80 år.
Annonce

Faaborg: Tilfældigheder har det med at spille store roller i folks liv. Og sådan har det på mange måder været for Hartvig Fritzens. Det var en tilfældighed, da en nabo fik lokket Hartvig Fritzen med i arbejdet i Faaborg Miniby. Det var det også, da en bekendt i Minibyen fik Fritzen lokket med i Ældre Sagens lokalafdeling. Og det var det også, da Hartvig Fritzens kone fik ham lokket med hos Sct. Georgsgildet.

I dag har Hartvig Fritzen været formand for Ældre Sagens lokalafdeling i 16 år. Han har været med i arbejdet omkring Faaborg Miniby siden 1992, de seneste år som formand, og selvom hans hustru døde sidste år, er Hartvig Fritzen stadig med, når gildefolkene samles.

- Jeg har altid haft svært ved at tage ordet "nej" i min mund. Men det er jo også, fordi jeg synes, det er sjovt at engagere mig, siger Hartvig Fritzen.

Han har slået sine folder i Faaborg, siden han mødte sin anden kone og flyttede til byen i 1990. Og det var først lidt af et kulturchok.

- Jeg kom fra storbyen Odense, hvor man nærmest ikke vidste, hvem man boede i opgang med. Og her i Faaborg blev det påtalt, hvis man ikke hilste på folk på gaden, siger han.

- Efter at have boet i Faaborg i tre måneder, kom jeg hjem og sagde til min kone: "Hold da op, jeg er godt nok kommet til Korsbæk", griner Hartvig Fritzen.

Man da han først havde akklimatiseret sig, sneg byen sig ind på ham.

- Efter tre år kom jeg hjem og sagde, at "nu skulle jeg til at passe på, for ellers ender jeg også som en "korsbækker", og se nu, hvor jeg er i dag? Faaborg er blevet min by, her har jeg min omgangskreds, og jeg kunne ikke forestille mig at bo andre steder.

Hartvig Fritzen

Hartvig Fritzen bor på Toldertoften i Faaborg.

Han har været gift to gange og har en datter på 56 år fra første ægteskab.

Han er oprindeligt udlært købmand og har drevet købmandsforretning i Odense i en årrække.

Siden har han arbejdet med regnskab bl.a. i Schou-Epa i Svendborg.

Han har også arbejdet som gravermedhjælper på Brahetrolleborg Kirkegård frem til 2015.

Hartvig Fritzen spiller bowling på turneringsplan og har gjort det i 30 år.

De senere år er han blevet meget glad for rejser og oplevelser af forskellig slags.

Annonce

Ærefulde hverv

Hartvig Fritzen sætter en ære i at udfylde sin rolle, uanset hvilken kasket han har på.

- Når jeg udfører mit arbejde i Ældre Sagen, så føler jeg, at jeg har en pligt overfor de ældre. At de får et så godt liv som muligt, forklarer han.

Netop nu er det højsæson for besøgende i Minibyen, og der bliver også lagt en del timer i det arbejde.

- Vi har et rigtig godt socialt fællesskab blandt de frivillige, og det skal jeg være med til at sikre som formand. Det er en opgave, jeg tager meget seriøst. For har vi ikke det, så falder det hele fra hinanden, siger han.

Hartvig Fritzen har været med i arbejdet med at etablere Faaborg Miniby næsten fra begyndelsen. Men det er ikke sikkert, den når at blive færdig i hans levetid.

- Men det har jeg det faktisk fint med. Det har jeg været bevidst om fra begyndelsen. Det er en opgave, vi giver videre til vores efterkommere. Da jeg kom ind i det her arbejde, var der bygget ganske få huse, men allerede nu er det jo en attraktion, der er værd at kigge på, siger han.

Annonce

Rolig og rastløs

Selvom Hartvig Fritzen nu runder 80 år, har han stadig ikke planer om at trække sig tilbage. Helbredet er godt, og lysten er der stadig.

- Jeg trives ikke med at sidde hjemme i sofaen og ikke have noget at stå op til. Jeg er rolig af sind, men jeg er rastløs på den måde. Det er svært at sige stop, men jeg ved jo godt, at jeg ikke kan blive ved for evigt. Og jeg vil hellere selv sige stop, før andre prikker mig på skulderen og gør det, siger Hartvig Fritzen.

- Så det må blive noget der sker i samarbejde med bestyrelsesmedlemmerne de steder, jeg nu er engageret. Så det kan ske gradvist - både af hensyn til mig og dem, siger Hartvig Fritzen.

Der blev allerede tyvstartet på 80 års-festlighederne i juni, hvor Hartvig Fritzen indløste sin fødselsdagsgave fra datteren: En rejse til Bodensøen. På selve dagen bliver fødselsdagen markeret sammen med venner og familie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Annonce