Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fyn skal det være: Gå på museum og få et nyt syn på hverdagen

Hverdagen – skildret på mange forskellige måder. Her dvæler Anne Højer Petersen ved et maleri af Christine Swane fra 1922, hvor det er tydeligt, at hun har malet dét, som lige præcis var udenfor et vindue eller en altan. Et træ, som har fascineret maleren, men som ikke er opstillet. Foto: Sofie Janerka
Anne Højer Petersen er startet som direktør på Faaborg Museum lige midt i corona, ny udstilling og sommertravlhed. Men hun tager sig stadig øjeblikke til at dvæle i de rum og ved de billeder på museet, som inspirerer hende.
Annonce

Faaborg: Gå en runde på museet, dan dig et overblik over hele udstillingen og gå så tilbage og fordyb dig i enkelte inspirerende og spændende værker.

Det er Anne Højer Petersens opskrift på, hvordan man får mest ud af at gå på museum – inklusiv Faaborg Museum, som hun netop er blevet direktør for.

Hun tiltrådte den 1. juni og er således kommet noget hovedkulds i gang med opgaven midt i corona, klargøring af en ny særudstilling med Anna Syberg og den travleste sommer nogensinde på museet. Men hun glæder sig over at gå på arbejde netop der.

- Jeg er så privilegeret, at jeg er her hver dag, så jeg ofte kan finde et nyt sted at dvæle, når jeg ikke lige arbejder administrativt og på kontoret, hvilket jeg jo faktisk gør det meste af tiden, griner hun og fortsætter:

- På et museum tager man selv det vigtigste med sig, nemlig tiden. Tiden til at stoppe op og lade sig inspirere. Jo mere ro, man har på, jo mere får man ud af det. Derfor anbefaler jeg altid, at man tager en rundvisning, fordi man derved bliver guidet til netop at fordybe sig i nogle enkelte værker i stedet for at forsøge at overskue det hele, siger hun.

Annonce

Hverdagen ophøjet til kunst

Selv er hun meget fascineret af samlingen på Faaborg Museum. De fynske maleres egne udvalgte værker, som hænger i de små rum i det fascinerende bygningsværk, som det oprindelige museum er.


Jeg anbefaler altid, at man tager en rundvisning, fordi man derved bliver guidet til netop at dvæle ved nogle enkelte værker i stedet for at forsøge at overskue det hele.

Direktør Anne Højer Petersen


- Det er en del af arvesølvet i dansk kunst. Fynboerne er en væsentlig streng i dansk kunsthistorie, og da museet blev bygget, var der ingen, der gik på kompromis med arkitektur, materialer, farver, det hele – og malerne valgte selv deres bedste værker til de her unikke bygninger. Derfor er der en ganske særlig stemning i samlingen, forklarer Anne Højer Petersen.

Ved at kigge på portrætterne sammen og hver for sig kan man sammenligne de forskellige maleres måde at male på og udtryksformen i den tid, maleriet er malet. Portrætterne her hænger sammen med en række andre portrætter fra Fynbomalerne i museets samling. Foto: Sofie Janerka

Hun fremhæver, at noget af det helt særlige ved Fynbomalerne er, at de hentede mange motiver i hverdagen. Selvom der er gået 100 år, er der stadig meget, der er genkendeligt.

- Hverdagene er dem, der er flest af. Så det er interessant at bruge vores ferie og fritid til at dvæle lidt ved hverdagen og dens motiver. Blomsterne i vindueskarmen, udsigten fra vinduet, familien som samles omkring middagsbordet. I virkeligheden situationer, som vi alle kan relatere til i dag også. Ved at dvæle ved hverdagen i vores ferier kan vi få et nyt syn på netop den og måske lære at sætte (mere) pris på de små ting i netop hverdagen, fortæller hun.

Annonce

Overskred budgettet

Faaborg Museum blev tegnet af arkitekten Carl Petersen, der gik til opgaven med liv og sjæl og skabte et hus med mange rum, former og farver, som er designet, så man som gæst ikke rigtig opdager, at grunden er lang og smal. Der er arbejdet med lysindfald i rummene og forskellige gulve, mønstre og materialer.

Faaborg Museum

Åbent tirsdag-søndag 10-17

Entre: Voksne 90 kroner, børn og unge under 18 år gratis

Studerende: 50 kroner.

I juli er museet en del af regeringens sommerordning, så der er entre til halv pris.

Bygningen fra 1915 er den dag i dag stadig fascinerende og et besøg værd i sig selv. Oplevelsen af at gå fra rum til rum og få nye indtryk, når man træder fra et rum i én farve og mønster, gennem hvælvingen til et nyt lille rum med et andet lys, andre farvetoner og et nyt mønster i gulv og lofter. Det indkapsler den særlige oplevelse ved at gå på museum – hvis man altså tager sig tiden til at lade det gøre det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce