Annonce
Ugeavisen Faaborg

Fyn skal det være: Peters passion for det japanske

Peter Dalsgaard har netop åbnet for 14. sæson i De Japanske Haver, hvor antallet af gæster er steget hvert eneste år. I 2019 besøgte næsten 26.000 menneske de smukke haver lidt vest for Nr. Broby. Foto: Palle Søby
48-årige Peter Dalsgaard har netop åbnet for 14. sæson i De Japanske Haver ved Nr. Broby. Ro og harmoni er nøgleordene, når man spørger til hans store passion for næsten alt, hvad der er japansk.
Annonce

Vøjstrup: Hvordan i alverden er det gået til, at der på Vøjstrupvej 43, nogle få kilometer vest for Nr. Broby, ligger ”et lille stykke Japan i Danmark”? Med skønne japanske planter og træer, et ægte japansk tehus, meditationshave, butik med japanske produkter, café med japanske retter - og en ro og harmoni, som man ellers kun finder i Japan.

Manden bag det hele hedder Peter Dalsgaard. Han er 48 år og har en glødende passion for næsten alt, hvad der er japansk. Han har netop åbnet til 14. sæson med De Japanske Haver, som kun har oplevet fremgang år for år og i 2019 havde næsten 26.000 gæster.

Men vi skal ret mange år tilbage for at finde frem til det, der såede kimen til Peters passion for det japanske.

Annonce

Planteskole og kampsport

- Det startede ved et tilfælde, da jeg var 12-13 år og blev ansat som ungarbejder på en planteskole ved Køge. Den var specialiseret i vandhaver og japansk inspirerede haver. Egentlig tog jeg bare jobbet for pengenes skyld, men jeg fik interesse for det, og i samme periode begyndte jeg at dyrke japansk kampsport.

Efter skolen kom Peter i lære som anlægsgartner ved et firma i Kongens Lyngby, som også lavede japansk inspirerede haver. Her var han i fire år.

De Japanske Haver ligger på Vøjstrupvej 43, nogle få kilometer vest for Nr. Broby. Foto: Palle Søby

- Vi lavede mange japanske haver. Det var i 80’erne, hvor alle skulle have en japansk have med noget vand i og en granitlanterne. Det gik stærkt. Og samtidig blev jeg markant bedre til kampsport. Chefen inviterede på et tidspunkt nogle af de centrale medarbejdere på tre ugers studietur til Japan, hvor vi lærte om japanske haver. En kollega, som også gik til kampsport, havde fået arrangeret, at vi kunne se en træningshal og være med i en træningssamling. Så var den ligesom hængt op dér, fortæller Peter Dalsgaard.

Efter gartneruddannelsen læste han videre til havedesigner og gartneritekniker. Via et legat fik han mulighed for at rejse til Japan og studere havedesign og havehistorie som et sommerkursus på Kyoto-universitetet.

Annonce

Rundt i hele verden

Peter blev færdig med sin uddannelse, men han havde stadig udlængsel. Han uddannede sig til telemarkinstruktør på et skisportssted i Nordsverige, han arbejdede for et firma i Schweiz, der lavede granit til eksklusive haver, og han rejste tilbage til Japan, hvor han i løbet af et år gjorde lynkarriere i et havefirma.

- Jeg svingede rigtig godt med ejeren, som stadig er en af mine gode venner, og jeg laver stadig jævnligt opgaver for ham. Det år, jeg arbejdede i Japan, kunne jeg samtidig dyrke karate i byen.

Interessen for japanske haver har ført Peter Dalsgaard rundt i det meste af verden, og han rejser stadig til Japan en måned hvert år, typisk i november. Foto: Palle Søby

Interessen for japanske haver bragte ham videre til Minnesota i USA, hvor han i knap et år var ansat i et granitfirma og var med til at lave flotte og prangende haver.

Han havde stadig kontakt med det japanske firma og tog tilbage for at udføre et haveprojekt hen over en vinter. Endelig tog han til New Zealand, hvor han lavede engelske haver i et år.

På det tidspunkt havde han mødt Anne, som han blev gift med og fik to piger med, Caroline og Camilla, der i dag er henholdsvis 15 og 17.

Annonce

Gider vi blive ved med det her?

Peter fik job i et af Danmarks største anlægsgartnerfirmaer og kørte i syv år et karrierejob, hvor han arbejdede sindssyg mange timer og tjente gode penge.

De Japanske Haver

De Japanske Haver ligger på Vøjstrupvej 43, cirka fire kilometer vest for Nr. Broby.

Haverne rummer seks forskellige stilarter inden for den japanske havekultur. Der er Udsigtshaven, Vandrehaven, Gårdhaven, Livets have, Tempelhaven og Meditationshaven med tehus.

Haverne er tilsammen 5500 kvadratmeter og er anlagt med mere end 3000 planter og cirka 800 ton natursten.

I caféen kan man smage et udvalg af japansk inspirerede retter såsom sushi eller japanske "frikadeller". Der serveres også dansk mad, men fælles er, at alle retter serveres efter japanske traditioner.

I butikken kan man købe varer importeret direkte fra Japan, såsom porcelæn, glas, tekander, ikabane og et lille eksklusivt plantesalg af bonsai og nogle af havens særlige planter, samt værktøj til havebrug og bonsai.

Åbningstider:

Frem til 23. juni: Tirsdag til søndag kl. 10-18.

Fra 24. juni til 16. august: Alle ugens dage 10-18.

Fra 17. august til 30. september: Tirsdag til søndag 10-18.

- Men på et tidspunkt sagde vi: Gider vi blive ved med at stresse rundt resten af livet? Så fandt vi stedet her, flyttede til Fyn, og jeg fik lov at bygge De Japanske Haver, som vi åbnede til sæsonen 2007. Siden er det gået slag i slag. Vi har haft besøgsrekord 13 år træk, og havde det ikke været for coronakrisen, havde vi nok også fået det i år.

Annonce

Roen og harmonien

Kan du sætte ord på, hvad det er, der fascinerer dig så meget ved det japanske?

- Det er roen og harmonien i den her verden omkring templerne og haverne. Hvor man er i ro og harmoni med naturen og med sig selv. Bare at sidde her og kigge ud. Forleden havde jeg venner på besøg, hvor vi gik ned i tehaven og bare sad og kiggede på stammerne og rødderne oven på jorden. Det er den her perfekte ”Alice i eventyrland”-stemning. Når man får det frem i folk og ser, at de er helt afslappede og mærker den her samhørighed.

Peter Dalsgaard var som ung ”bobler” til landsholdet i karate, men måtte allerede i en tidlig alder opgive den karriere på grund af en knæskade.

- Også i japansk kampsport handler det om at være i balance og samhørighed med sig selv og naturen og udnytte de kræfter, vi har på den bedste måde. Tidligere mediterede jeg også i forbindelse med kampsport. I dag får jeg meditation her, når jeg går og river gangene eller luger. Folk spørger, hvordan jeg kan holde ud at have en arbejdsdag på 12-14 timer om sommeren. Men jeg nyder det, jeg går og laver. Når jeg luger, ligger jeg bare og tænker alle mulige tanker. Der er ingen telefoner, der ringer. Her er jeg i harmoni med mig selv. Der er ikke noget galt i at arbejde mange timer, når bare sjælen følger med.

Det at luge og rive gangene er for Peter Dalsgaard meditation, og han nyder det, han laver i De Japanske Haver. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Kirketider

Annonce