Annonce
Ugeavisen Faaborg

Gitte har næsten for travlt til at fejre jubilæum

1. september er det 10 år siden, Gitte Sørensen åbnede sit lille landhotel i Avernakøs gamle skole. Tiden har vist, at det var en rigtig god idé. Privatfoto
1. september var det 10 år siden, Gitte Sørensen åbnede Avernakø Landhotel i øens gamle skole. Hun har opbygget en velfungerende forretning, der beskæftiger 10 mennesker om sommeren og har åbent hele året.
Annonce

Avernakø: Det er sådan set meget symptomatisk: Gitte Sørensen har så susende travlt med at passe sit landhotel, at hun faktisk slet ikke har tid til at fejre hotellets 10-års jubilæum 1. september.

Pludselig gik det op for hende, at hun havde sagt til Gud og hvermand, at de bare kunne kigge forbi. Men det gik bare ikke, for hun havde slet ikke tid til at fejre jubilæum og tage imod gæster den dag.

I stedet måtte hun melde ud, at hun fejrer jubilæum lørdag 12. oktober. Her står hun klar ved færgen klokken 11.20 for at tage imod alle dem, der har lyst til at komme og fejre jubilæet sammen med hende.

Så går de hen til landhotellet, hvor Gitte vil sørge for noget godt at spise og drikke, og så skal det nok blive en hyggelig eftermiddag, hvor Gitte vil fortælle lidt om udviklingen gennem de 10 år.

Ud over 30 sengepladser rummer landhotellet blandt andet en restaurant, der om sommeren dels ligger i haven og dels i teltet her. Ellers fungere den gamle skolestue som restaurant resten af året. Privatfoto
Annonce

Åbent hele året

Hvorom alting er: Den aktuelle travlhed her i grænseland mellem sommer og efterår er beviset på, at Gitte Sørensen i løbet af de 10 år har opbygget og udviklet et godt koncept og en sund forretning, der også giver beskæftigelse til andre end hende selv.

Om sommeren er 10 personer beskæftiget med at drive Avernakø Landhotel, og i vinterhalvåret er der job til halvanden medarbejder ud over Gitte.

For Gittes landhotel er bestemt ikke noget, der kun har åbent i to-tre intense sommermåneder. Du kan tage til Avernakø og bo på landhotel med fuld forplejning en tåget hverdag sidst i november såvel som en vindblæst, forfrossen torsdag i januar.

- Jeg håber, flere på de små øer vil forsøge sig med en længere sæson. Der er gæster til det, siger Gitte Sørensen.

Sådan hedder hun, selv om mange stadig kender hende som "Gitte Ged", fordi hun i de første år på øen drev gårdbutik med produktion af kødgeder og kaniner - og forskellige produkter herfra.

Annonce

Har fundet ind til kernen

Historien om landhotellet begyndte, da Gitte Sørensen for 10 år siden købte øens gamle skole af kommunen. Allerede dengang var hun så småt begyndt at arrangere guidede ture med frokostbuffet, og det har eskaleret helt vildt siden.

I den gamle skole har hun indrettet sit hyggelige lille landhotel med 30 sengepladser og en restaurant, der i vid udstrækning er udendørs om sommeren og ellers befinder sig i den gamle skolestue. Og gårdbutikken er naturligvis flyttet med.

Man kan holde fest med eller uden overnatning, og der er også en del, der bruger landhotellet til kurser - lige fra små grupper på meditative vandringer i naturen til store team building-grupper på 50 personer.

- De fleste, der driver virksomhed på små øer, har jo typisk mange forskellige kasketter. Det har jeg også tidligere haft. Jeg har været havnefoged det ene sted og det andet sted, jeg har haft noget hjemmeservice for kommunen, og i tre år har jeg drevet cafeen henne ved færgelejet. Det her er faktisk første år, hvor vi slet ikke har andet end landhotellet. På den måde er det også et lidt specielt år. Nu handler det udelukkende om landhotellet og restauranten. Nu har jeg ligesom fundet ind til kernen, og det stortrives jeg med.

Gitte Sørensen i den store have, der hører til landhotellet og udgør en skøn oase for gæsterne. Arkivfoto
Annonce

Nuttede alpakaer

Der kommer mange og spiser uden at bo på hotellet. De guidede ture vokser fortsat. Således er antallet af busser fordoblet denne sommer.

- Så der er simpelthen blevet mere at lave, ikke bare om sommeren, men hele året. Der er folk, der gerne vil bo på hotel bare for en enkelt overnatning med mulighed for al forplejning hele døgnet. Det er for eksempel fint for sportsfiskere, som så kan hellige sig fiskeriet uden at skulle tænke på madlavning, nævner Gitte Sørensen.

Hun har dog ikke helt sluppet gederne, for hun sælger stadig gedekød - blot ikke fra geder, hun selv opdrætter.

Og så har hun fortsat de uimodståelige alpakaer, som er meget fotogene og gerne giver gæsterne et lille "kys".

- De kaldes "landjordens delfiner", fordi de er så følsomme, siger Gitte.

De kære alpakaer giver gerne et lille kys til Gitte - eller til hotellets gæster. Arkivfoto
Annonce

Fandt Erling på stranden

Hun er 57 år og har boet på Avernakø i 17 år. Hun fandt såmænd også sin mand, Erling Lauritsen, på øen.

- Ja, ham har jeg selv fundet nede ved stranden, griner hun.

Gitte har to voksne børn og to børnebørn.

Datteren Karen Hansen, 35, bor i Odense og fik i sommer en lille dreng, Nor, så her blev Gitte også mormor.

I forvejen var hun farmor, idet hendes søn, Jens Hillers på 27, der bor i Ringe, har drengen David på fire år.

Jens er endda på sin mors lønningsliste, idet han blandt andet laver en del arbejde for hende hjemmefra via computeren.

Gittes alpakaer er en populær attraktion hos alle, der besøger Avernakø Landhotel. Arkivfoto
Gitte Sørensen har boet 17 år på Avernakø og drevet Avernakø Landhotel i den gamle skole de seneste 10 år. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce