Annonce
Ugeavisen Faaborg

Glæden ved hjemmedyrket frugt og grøntsager

Hvis ikke det her er ren grøntsagskærlighed, så ved jeg ikke hvad er. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Hjemme hos os er vi i den grad heldige kartofler.

Når vi når denne tid på året, begynder en jævn leverance af hjemmedyrkede gulerødder, blåbær, hindbær, løg, salater og meget mere. Senere på sommeren er det æbler, pærer, squash, græskar og blommer, der på magisk vis finder vej til vores køkken.

Men ret skal være ret. Jeg er godt klar over, at de ikke kommer af sig selv.

Jeg er velsignet med en svigermor, som lægger adskillige timer i at passe og pleje en større køkkenhave, og hun leverer gerne en stor del af afkastet hjem til os. Det er intet mindre end fantastisk.

For er det ikke bare sådan, at grøntsager smager bedst, når de er hjemmedyrkede?

Sådan føles det i hvert fald for mit vedkommende. Det er intet mindre end ren hverdagsluksus at sætte tænderne i nyopgravet gulerod. Der er noget ”back to basics” ved at kunne grave sine egne kartofler op.

Fra vores egen have kan vi supplere med krydderurter i alverdens afskygninger, agurker, tomater mm. fra drivhuset, og så er udvalget sådan set helt godt.

Ifølge Videnscenter Bolius, var det især sydlandske munke, der satte skub i at udvikle og nytænke dyrkning af lægeurter, krydderurter og grøntsager i Danmark. Munkene indvandrede omkring 1100-tallet.

Gennem tiderne har køkkenhaverne rundt i landet været et betydeligt bidrag til husholdningerne og har som fænomen fyldt mere i økonomisk drøje tider, end i tider med velstand.

Gad vide, om danskerne har været ekstra flittige med hakkejern og vandkande under coronakrisen?

Seneste undersøgelse fra Madkulturen ”Madkultur 2019” viste, at 59 procent af danskerne indenfor det seneste år havde dyrket enten grøntsager, krydderurter, frugt og bær eller holdt dyr. Undersøgelsen viste også, at 13 procent af aftensmåltiderne i Danmark indeholder fødevarer fra egen dyrkning eller avl. I 2016 var andelen 11 procent.


Det er intet mindre end ren hverdagsluksus at sætte tænderne i nyopgravet gulerod.

Maria Wind Retoft Pedersen


Det er dog langt fra ren romantik at have sine egen velassorterede køkkenhave. Det kræver adskillige timers hårdt arbejde, hvis man skal ende med et godt resultat. Og det kan jeg jo sagtens udbrede mig om, når der er andre, der tager slæbet for mig.

Men man kan også sætte ambitionerne lidt lavere og på den måde finde et niveau, der passer til den indsats, man vil lægge i det.

I hvert fald har vi tidligere på året plantet et par blåbærbuske, vi håber vil forsyne os med bær om nogle sæsoner. Og anlagt et bed med græskar, der skal koges suppe på til vinter.

Man behøver hverken at kunne måle sig med Bonderøven eller Søren Ryge for være med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce