Annonce
Ugeavisen Faaborg

Gravede for 10 mio. kr.: Arkæologi blev en guldåre for Øhavsmuseet

Udgravninger i Årslev var sidste år med til at give Øhavsmuseet indtægter for over 10 mio. kr.  Foto: Kim Rune
Byggeaktivitet i forstadsbåndet har løftet arkæologiske undersøgelser til at være den største indtægtspost på museets regnskab
Annonce

Faaborg: Udgravninger er blevet en sand guldåre for Øhavsmuseet i Faaborg, som har det administrative og praktiske ansvar for arkæologiske udgravninger i forbindelse med byggeprojekter på store dele af Fyn.

Ikke fordi arkæologerne nødvendigvis afslører værdifulde guldskatte, det sker sjældent, men opgavernes opfang giver et kæmpeløft i Øhavsmuseets omsætning.

Sidste år gav de arkæologiske undersøgelser, særligt i forstadsbåndet, men også omkring Svendborg, Nyborg og Kerteminde, indtægter for 10,4 mio. kr.. Det er penge, som bygherrerne betaler for at få jorden undersøgt for spor af fortiden, før de går i gang med at støbe fundamenter.

De godt 10 mio. kr. er det højeste beløb, siden Øhavsmuseet for seks år siden fik arkæologi i opgaveporteføljen. I 2018 foretog museet undersøgelser for  3,7 mio. kr., og de er nu blevet den klart største indtægtspost i museets årsregnskab.

Øhavsmuseets rekordregnskab viser samlet indtægter for lidt over 18 mio. kr.


Dels indsamler vi værdifuld viden, som vi kan bruge i formidlingen af områdernes historie, og dels giver det et stort løft til museets faglige niveau. I 2019 havde vi 40 mand på lønningslisten.

Peter Thor Andersen, museumsdirektør, Øhavsmuseet.


Forklaringen skal først og fremmest søges i det byggeboom og den byudvikling, som er i gang flere steder, blandt andet i forstadsbåndet i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Annonce

Værdifuld viden

Ifølge museumsdirektør Peter Thor Andersen er det ikke nogen guldrandet forretning at drive arkæologiske undersøgelser. Han bliver holdt i stramme tøjler af myndighederne og skal dokumentere, at udgifterne følger indtægterne.

Peter Thor Andersen har løftet Øhavsmuseet op i en helt anden liga, end det var, da han tiltrådte i 2006. Foto: Ard Jongsma

Alligevel er han mere end tilfreds med udviklingen:

- Dels indsamler vi værdifuld viden, som vi kan bruge i formidlingen af områdernes historie, og dels giver det et stort løft til museets faglige niveau. I 2019 havde vi 40 mand på lønningslisten, fortæller han.

Peter Thor Andersen overtog i 2006 ledelsen af et egentlig ret lille museum, hvor der  kun var ham selv, en assistent, to flexjobbere og en arkivar på Byhistorisk museum. Dengang lå omsætningen på 2,6 mio. kr.

Annonce

Forventer at tjene 450.000 kr. i år

I mellemtiden har Øhavsmuseet udviklet sig til en hjørnesten i fortællingen om Sydfynsk kulturudvikling, og der udbygningen af et stort formidlingscenter er i fuld gang på Slagterigrunden. Forventningen er at 100.000 gæster om året vil få viden om og inspiration til at få sydfynsk historie helt ind under huden.

Regnskabet, som netop har fået kommunalbestyrelsens godkendelse, udviste i øvrigt et overskud på beskedne 55.000 kr.

Forventningerne til indeværende år er ifølge årsrapporten et overskud på 450.000 kr., så museets egenkapital endelig kan komme i plus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce