Annonce
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Humøret var højt, da Anstina Krogh og købmand Anne Gregersen modtog checken fra Michael Demsitz, næstformand i Forenet Kredit. Foto: Maria Retoft Pedersen
Ved en lukket prisceremoni fik Haastrup lørdag eftermiddag officielt overrakt prisen som Årets Landsby. Den store fest er planlagt til sommeren 2021.
Annonce

Haastrup: Lørdag skulle have været en festdag af de helt store i Haastrup. Her skulle nemlig have været kæmpefest, når titlen som Årets Landsby officielt skulle overrækkes til haastrupperne.

Men på grund af coronasituationen, måtte festlighederne i denne omgang holdes i et lidt mindre format.

Udvalgte nøglepersoner modtog derfor de 50.000 kroner, der følger med prisen og lagde ører til de mange taler, mens resten af Haastrup i denne omgang måtte nøjes med at følge med på skærmen via en livesending på Facebook.

Prisoverrækkelsen blev livestreamet på Facebook, så haastrupperne kunne følge med. Foto: Maria Retoft Pedersen

Men festligt var det alligevel. Og der var masser af pæne ord til landsbyen og dens beboere.

Haastrup var oppe mod landsbyerne Borris og Bjergsted i finalen.

Fakta: Årets landsby

Årets Landsby  blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år blev den uddelt  for 24. gang.

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Sidste års tema var “Den bæredygtige landsby”, og vinderen var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune.

Korinth, Faaborg-Midtfyn, er tidligere kåret som "årets landsby".

- De fleste gange har det været nemt, når vi har voteret. Men det var det ikke denne gang. I har vundet en fair, hård og retfærdig konkurrence, afslørede Carsten Hansen, formand for bedømmelseskomiteen, som fremhævede Haastrup for viljen til at få ting til at ske.

Carsten Hansen foreslog muntert, at haastrupperne kunne overveje at omdøbe Dronningeudsigten til Komitéudsigt, når nu bjerglandsbyen er blevet Årets Landsby. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Udvikling kommer ikke af sig selv. I rammer tidsånden med fællesskab og solidaritet, som er kommet i højsædet her under coronakrisen. Hos jer er fællesskabet vokset. I kæmper for at sikre tilflytning, I kæmper mod udviklingen fra land til by, det er godt gået, sagde han.

Annonce

En god inspiration

Også Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, gav haastrupperne et par ord med på vejen.

- Jeg vil gerne advare jer allerede nu. I er nu skrevet ind i landsbyernes 'hall of fame', og andre landsbyer vil helt sikkert tage fat i jer og bede jer fortælle om, hvad I har bedrevet for at lære af det. I er god inspiration for andre, sagde han blandt andet.

Der var kun inviterede gæster med til prisoverrækkelsen - resten af Haastrup er inviteret, når der er fest i sommeren 2021. Foto: Maria Retoft Pedersen

Borgmester Hans Stavnsager var godt tilfreds med, at det var en landsby i Faaborg-Midtfyn, der modtog titlen. Og han undlod heller ikke at påpege overfor dommerkomiteen, at der er nok andre landsbyer i kommunen at vælge imellem i de kommende år.


Jeg vil gerne advare jer allerede nu. I er nu skrevet ind i landsbyernes 'hall of fame', og andre landsbyer vil helt sikkert tage fat i jer og bede jer fortælle om, hvad I har bedrevet for at lære af det. I er god inspiration for andre.

Steffen Damsgaard, Formand for Landdistrikternes Fællesråd


- 70 procent af borgerne i vores kommune bor i landsbyer og landdistrikter. Her er det ikke noget eksotisk, landsbyerne er rygraden i vores kommune. Og noget af det, der kendetegner vores landsbyer og herunder også Haastrup, er, at de venter ikke på, andre løser problemerne for dem. De handler selv, sagde han.

Den store fejring for hele Haastrup er udskudt til sommeren 2021.

Det væltede ind med gaver til den vindende landsby - her en sten, der kan minde landsbyboerne om den flotte pris. Den blev overrakt af Steen Kjær Jensen, formand for Landsforeningen for Landsbyerne i Danmark. Foto: Maria Retoft Pedersen

Og hvad de 50.000 kroner skal bruges til?

Det skal haastrupperne naturligvis finde ud af i fællesskab, lyder det fra Anstina Krogh, der var den, der indstillede Haastrup som Årets Landsby.

- Vi stiller en forslagsboks op nede ved købmanden i løbet af oktober, og så stemmer vi om forslagene efterfølgende, sagde hun.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, mener, at coronakrisen har lært os at sætte mere pris på de nære fællesskaber, som landsbyerne tilbyder. Foto: Maria Retoft Pedersen
 Foto: Maria Retoft Pedersen
Mikael Christensen, talsmand for Haastrup Udviklingsråd, glædede sig over at kunne byde dommerkomiteen velkommen til Haastrup endnu en gang. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce