Annonce
Ugeavisen Faaborg

Har ikke vækket nogen døde...endnu: Sognepræst har svært ved ikke at fløjte på kirkegården

Simon Jylov samler på oldgræske kopivaser og har efterhånden en helt pæn samling, fortæller han i dette interview. Privatfoto
Selvom det er gammel overtro, at man vækker de døde, hvis man fløjter på kirkegården, har sognepræst Simon Jylov selv svært ved at lade være. Kom tæt på sognepræsten, der samler på oldgræske kopivaser og mener, at køleskabsmagneter altid har ret, i dette "skæve" interview.
Annonce

Hvad fik du til frokost?

- Til min frokost fik jeg noget så spændende som aftenens rester. Jeg kører med det system, at jeg laver varm mad til aften, og bruger det derefter til både frokost og aften. Hvis der er for meget, fryser jeg det ned. Når der så ikke er mere, har jeg en ”sparedag”, hvor den står på rugbrød med pålæg. Til maden får jeg stort set altid mælk, da jeg er opvokset med det. Står den på rugbrød til aftensmad, så kan jeg godt finde på at lave the, og er det en varm dag, så åbner jeg også gerne en øl – Odense Classic, naturligvis.

Hvilken regel har du sværest ved at følge?

- At man ikke må fløjte på kirkegården. Jeg mener, at det er gammel overtro, at man vækker de døde, hvis man fløjter på kirkegården. Jeg prøver derfor at lære mine konfirmander, at man ikke må fløjte. Selv er jeg dog meget dårlig til at overholde den regel, og jeg fløjter ofte på kirkegården. Jeg har dog endnu ikke vækket nogen på kirkegården.

Hvilken dag husker du bedst i hele dit liv?

- Der er mange mærkedage at tage af – både de gode og de tragiske. Men jeg husker særligt godt den dag, jeg fik min studenterhue på. Det var en vild uge, hvor jeg blev student, min mor fyldte rundt, og min oldemor gik bort. Vi skulle derfor balancere mellem studentergilder, fødselsdag og bisættelse. Men den dag jeg fik huen, den står stadig som noget meget specielt.

Skal du brændes eller begraves, når du er død?

- Jeg er oprigtigt i tvivl. Som præst foretrækker jeg begravelserne, hvis man da kan have en præference. Når det så er sagt, så ligner jeg måske bare flertallet af danskere, som ikke kan lade den tanke ligge, at det er væmmeligt at tænke på, at man skal sænkes ned i jorden. Hvis jeg derfor helt selv kunne vælge, ville jeg have et mausoleum, hvor min kiste kunne stå inde. Desværre må man ikke bygge mausoleer på danske kirkegårde mere. Plan B er så, at jeg nok gerne vil gås i jorden. Det er en særlig begravelsesskik, hvor kisten ikke sænkes, men hvor der graves en sliske ned til der, hvor kisten skal stå, og hvor de der skal bære, så bærer kisten ned og stiller den. Muligheden er nok afskaffet, når det engang bliver min tur. Jeg måtte dog tage stilling, da jeg blev syg af kræft, og her valgte jeg faktisk bisættelse, og så den ordning, at jeg gerne ville sættes ned i mine forældres have i Jylland, hvor der står en meget stor marksten. På den måde har jeg været, og er stadig, i tvivl om den ”endelige” beslutning.

Hvad er du mest bange for?

- Ubetinget hvepse. Jeg er hverken allergisk eller noget som helst, men jeg kan blive nærmest panisk, når der kommer en hveps. Desværre har jeg noteret mig, at der er kommet større arter til, så nu er det ganske frygteligt.

Tror du på reinkarnation?

- Nej! Det gør jeg så afgjort ikke. Jeg vil blive ualmindeligt ked af det, hvis det viser sig, at jeg har taget fejl, og at reinkarnation er virkeligt. Det er en ganske brutal tankegang. Hvis du så meget som laver én fejltagelse i livet, så bliver du straffet i det næste. Nej, Jesus lærer os, at vi alle er frelste og dermed har udsigt til den glædelige opstandelse og dermed en tilværelse i himlen.

Er der en mening med livet?

- Ja! Kender jeg den – nej! Men jeg tror, der er en større mening med tilværelsen og med livet. Det bedste man derfor kan gøre, er at lade være med at tænke over det, for det finder vi aldrig ud af. Derimod kan man glæde sig selv og andre ved at udvise næstekærlighed og leve efter bedste evne.

Hvad vil det sige at være moderne?

- Jeg har svært ved at afgøre, om det at være moderne er godt eller skidt. For at være moderne opfatter jeg som om, at man er med i tiden. Spørgsmålet er så, om man dermed har reflekteret over, hvorfor man følger tidsstrømmen, eller om man bare gør det for netop at være moderne. Det vil jeg nok anse for værende skidt. Er moderne, at man bekender sig til moderne hjælpemidler såsom medicin, mobiltelefoner og andet i den dur, så er det nok godt at være moderne, og så er moderne blot det, at man ikke forsager de muligheder, man har til rådighed. På det punkt anser jeg mig selv for moderne, da et moderne menneske har reflekteret over, hvorfor han/hun har valgt at leve, som de gør, uden at føle sig tvunget til det, og samtidig ikke forsager alle nye hjælpemidler. Man er derfor moderne, når man har lært af fortiden, men ikke forsager den, og tør leve i nutiden uden frygt for, men med påpasselighed på, fremtiden.

Er græsset grønnere på den anden side?

- Jeg fik engang et billede af en veninde, hvor der står: Græsset er grønnest, der hvor du vander det. Det kan vel ikke være mere rigtigt, thi det er noget, der kan stå på en køleskabsmagnet, og køleskabsmagneter har altid ret.

Hvad er det mest pinlige, du har gjort?

- Det tror jeg ikke, at jeg vil svare på…. Men jeg har gjort pinlige ting.

Samler du på noget? Hvad? Hvorfor?

- Jeg samler på noget så originalt som oldgræske kopivaser. Jeg havde oldgræsk i gymnasiet, og vi arbejdede i den forbindelse også med antikke vaser. En dag på et marked opdagede jeg en lille vase med oldgræske motiver. Den var naturligvis blot en kopi, men jeg købte den for den fyrstelige sum af 25 kroner, og glædede mig over den. Jeg opdagede hurtigt, at de var mulige at finde mange steder, og i dag har jeg en meget pæn samling på cirka 40 vaser, som alle er specielle.

Skal man altid sige, hvad man mener?

- Jeg så for nylig en amerikansk film, der hedder Interstellar. Heri er der en robot, som til spørgsmålet om dens ærlighedsgrad svarer, at den er på 90%, da 100% ærlighed aldrig er godt. Det, tror jeg, er rigtigt. Man skal ikke lyve, men det er ikke alt, man behøver at sige. Det er nogle gange bedre bare at holde mund og smile.

Ville det være sjovt at bo i Tivoli?

- Ja! Kan man svare andet til det? Jeg frygter, det er et trickspørgsmål! Selvfølgelig vil det være sjovt at bo i Tivoli.

Den skæve vinkel

Når journalister interviewer politikere, plejer vi at tale om politik. Når vi interviewer erhvervsledere, handler det om deres virksomheder. Når vi interviewer kulturpersonligheder, handler det om deres kunst. Men sådan er det ikke i "Den skæve vinkel".

I interview-serien "Den skæve vinkel" er konceptet, at vi beder en række af vores sædvanlige interviewpersoner svare på spørgsmål, som ligger helt uden for det, vi plejer at spørge dem om.

Det kommer der både interessante, overraskende, rørende og morsomme svar ud af.

Serien bliver trykt i Midtfynsposten og Ugeavisen Faaborg.

Simon Jylov

28 år gammel og uddannet Cand.theol.

Ansat som sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne.

Simon Jylov tiltrådte 1. juni 2018, men blev først indsat Helligtrekongers søndag 2019.

Det skyldtes, at han, kort før hans oprindelige opstart, blev indlagt på Aarhus Universitetshospital og fik konstateret leukæmi.

Han har det godt i dag.

Lige nu tæller fritidsinteresserne hans hund, bøger og portvine.

Bikere var til gudstjeneste i Espe Kirke. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce