Annonce
Ugeavisen Faaborg

Havørreder gyder midt i Faaborgs villakvarterer

For at lette livet for ørrederne er Svanningebækken blevet åbnet på løbet langs legepladsen i Hans Rasmussens Have. Foto: Bent Warncke
Store ørreder går op i de lille Svanningebækken, der løber fra produktionsskolenn via Moseparken og ud i Faaborg Fjord - det blev opdaget, da kommunen gik i gang med at etablere legeplads i Hans Rasmussens Have.
Annonce

Faaborg: Naturen er fantastisk, og havørredernes vilje og evne til at finde gydesteder er ikke en undtagelse. Imod stort set alle odds er der flere havørreder, der vælger at gå op i den lille Svanningebækken for at gyde. Bækken udspringer i skoven ved produktionsskolen, er rørført under Johan Rantzausvej og har et åbent løb imellem villaerne i Søtoften-kvarteret i Faaborg vest, inden den løber ud i søen i Moseparken. Herfra er den atter rørført unden Kildetoften, inden den løber ud i fjorden.

- Vi har observeret flere store ørreder i bækken og har også fundet deres gydepladser oppe ved den nye legeplads i Hans Rasmussens Have, fortæller biolog i Faaborg-Midtfyn Kommune Rasmus Kruse Bro.

Og hvem skulle nu have troet det? For at nå derop, skal ørrederne altså svømme et langt stykke opstrøms i røret op til Moseparksøen, fra søen skal de finde videre op i bækken, og så skal de hoppe cirka 30 centimeter for at komme over i det rør, der løber under Pugesøvej.

- Vi havde faktisk ikke troet, at vi ville finde ørreder deroppe. Der er mange forhindringer på vejen, fortæller Rasmus Kruse Bro.

Annonce

Hopper 30 centimeter

Opdagelsen blev gjort i forbindelse med, at der bliver etableret en ny legeplads i Hans Rasmussens Have.

- Vi var ude og kigge på, hvordan legepladsplanerne og vandløbet kunne påvirke hinanden. Anden gang vi var der, stod der faktisk en havørred på 40-50 centimeter og lavede en gydebanke. Det var lidt overraskende, fortæller Rasmus Kruse Bro.

Opdagelsen udløste en henvendelse til Havørred Fyn, der er et tværkommunalt samarbejde om at fremme vilkårene for havørreder i de fynske farvande. Rasmus Kruse Bro sidder selv med i et af Havørred Fyns udvalg.

- Så nu har vi tænkt os at binde bækkens ørredhistorie sammen med den nye legeplads, der har et naturfokus, fortæller han.

For at hjælpe ørrederne lidt på vej, er vandløbet nu blevet åbnet på den strækning, der ligger langs legepladsen, og der er etableret gydebanker.

- Og så har vi lagt sten på, så vandspejlet er blevet løftet, der hvor røret løber under Pugesøvej. Nu håber vi på, at der kan komme en bestand, fortæller han.

På den nye legeplads, der indvies op til efterårsferien, vil man snart møde nogle infotavler med tekst skrevet af Havørred Fyn

- Vi ved godt, at det ikke er Fyens største havørredprojekt, men vi synes, det er vigtigt at få fortalt historien, siger Rasmus Kruse Bro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Annonce