Annonce
Ugeavisen Faaborg

Henrik kommer før ambulancen og redder liv

Henrik Wiberg Andersen er formand for Nørre Broby Lokalråd og førstehjælper for Danmark Redder Liv. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen.
Når man kommer til Nørre Broby er der langt til sygehuset og langt til ambulancestationen. Derfor er folk som Henrik Wiberg Andersen vigtige. Henrik Wiberg Andersen er førstehjælper for Danmark Redder Liv, og det betyder, at han løber ud til hjertestop for at være der før ambulancen.
Annonce

Klokken er 00.47 om natten, da alarmen går. En sirenelyd fylder soveværelset hjemme hos 52-årige Henrik Wiberg Andersen. Da han vågner, tager det ham lige et sekund, før han husker, hvad lyden betyder; der er nogen, der har fået et hjertestop.

Henrik Wiberg Andersen er førstehjælper hos Danmark Redder Liv. Det betyder, at han ligesom 103 andre førstehjælpere i kommunen har taget et førstehjælpskursus og tilbyder sin hjælp, når der er er et hjertestop i området. Når alarmcentralen modtager et opkald, hvor meldingen lyder på hjertestop, så bliver der sendt en melding til de ni førstehjælpere, der er tættest på ulykken via en app. De første tre, der siger ja til at hjælpe, får hver en opgave. En bliver kaldt ud til den nærmeste hjertestarter, mens to bliver kaldt direkte til stedet, hvor de skal hjælpe med hjertelungeredning.

På Danmark Redder Livs app kan man se, hvor den nærmeste hjertestarter er. Siger man ja til at tage ud til et hjertestop, vil man så en rutevejledning op på skærmen. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen.
Annonce

Hvert et minut tæller

Natten til fredag den 27. september kommer meldingen ind, og Henrik Wiberg Andersen glider fingeren over telefonen. Ja, han vil gerne hjælpe. Han skynder sig i tøjet og løber ud i bilen. Hvert minut tæller, når der er tale om hjertestop.

Ifølge Danmark Redder Liv er det kun én ud af 30 med hjertestop, der overlever, hvis de ikke ikke gives livsreddende førstehjælp, før ambulancen kommer. Men hvis patienten får hjertelungeredning inden ambulancens ankomst er det én ud af 8 som overlever. I de mindre samfund som Nørre Broby, hvor Henrik Wiberg Andersen bor, er det endnu vigtigere, at man er villig til at hjælpe til, når nogen har hjertestop, for det er der, hvor ambulancen har en ekstra lang køretur.

Ifølge tal fra Region Syddanmark tog det i det andet halvår af 2018 gennemsnitligt 9,7 minutter for ambulancerne at komme ud til ulykkerne i 5672 Broby, hvor Nørre Broby ligger.

- Det er jo næsten Udkantsdanmar,k vi bor i. Vi har ikke et supersygehus eller en ambulancestation i baghaven. Vi har sådan set kun os selv. Hvis du først få hjælp, når der er gået så lang tid, så er dine chancer for at få noget fornuftigt ud af livet bagefter stort set ikkeeksisterende, lyder det fra Henrik Wiberg Andersen.

Henrik Wiberg Andersen har hjertestarteren fra den lokale DagliBrugsen med, da han træder ind i huset. En mand på hans egen alder ligger bevidstløs på gulvet. Henrik Wiberg Andersen hiver hjertestarteren frem. Tøjet bliver klippet op, og hjertestarteren bliver sat fast. Der går 20 sekunder. Så lyder sirenen udenfor huset. Ambulancen er kommet.

Patienten kommer til bevidsthed igen, og bliver rullet ind i ambulancen på en båre. Konen kigger på Henrik Wiberg Andersen, og med tårer i øjnene takker hun ham inderligt for at være kommet for at hjælpe.

- Når man bliver anerkendt på den måde, på et forfærdeligt tidspunkt om aftenen og efter alt der er sket... Så varmer det bare, siger Henrik Wiberg Andersen.

Annonce

Nye førstehjælpere til lokalområdet

Danmark Redder Liv arbejder hele tiden på at få flere førstehjælpere, der kan rykke ud, når der er et hjertestop i nærheden. På den måde sikrer man, at det ikke er de samme, som altid skal afsted, hvis der er et hjertestop i nærheden. Men vigtigst af alt betyder flere tilmeldte også, at man dækker et større område.

Onsdag den 2. oktober klokken 18 samlede en gruppe lokale sig på Broby Sportsefterskole, hvor der var førstehjælpskursus. Det er Henrik Wiberg Andersen, der som formand for Nørre Broby Lokalråd har været med til at starte Danmark Redder Liv-projektet op i området. Alle 16 pladser på kurset blev fyldt ud. Det samme gælder for kurset, der kommer to uger senere. Efter fire timers undervisning i førstehjælp vil kursets deltagere næsten kunne kalde sig førstehjælpere, og måske er det så dem, som får den næste melding på telefonen.

- Det kan ramme os alle sammen. Det kan være vores børn. Det kan være vores kone eller mand, så hellere handle end ikke at handle. Den største motivation for at være med er, at man kan redde liv, siger Henrik Wiberg Andersen.

Henrik Wiberg Andersen fortæller de lokale, hvorfor det er vigtigt at være førstehjælper. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen.
Kursusdeltagerne kan efter fire timers førstehjælp næsten kalde sig førstehjælpere. Næste gang er det måske dem, som får meldingen om et hjertestop i området. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Annonce