Annonce
Ugeavisen Faaborg

Historien om Grønlands skifte fra koloni til amt på Ringe Bibliotek

I 1953 blev Grønlands status ændret fra dansk koloni til et dansk amt. Det skifte tjente flere formål, som postdoc Jens Lei Wendel-Hansen fortæller om i foredraget "Grønslands Amt" den 8. oktober på Ringe Bibliotek. Privatfoto
Annonce

Ringe: Tirsdag den 8. oktober kl. 19.30 vil postdoc ved Syddansk Universitet og tidligere adjunkt ved Grønlands Universitet Jens Lei Wendel-Hansen under overskriften "Grønlands Amt" fortælle historien om det afgørende år - 1953 - i Grønlands historie. Verdens største ø gik fra at være noget så eksotisk som en dansk koloni til noget så kedeligt som et dansk amt. Den grønlandske elite ville lede den fattige nation bort fra sælfangst og ind i det 20. århundrede med sygehuse og moderne skoler.

Samtidig krævede FN rapporter fra Danmark om Grønlands status som koloni, og det ville danske politikere undgå. Begge ønsker blev opfyldt, da man ændrede Grundloven og lukkede Grønland ind i Danmarks Rige i 1953. I dag har mange grønlandske politikere foretaget en halv grønlændervending og vil vriste øen fri af rigsfællesskabet.

Arrangementet er et samarbejde mellem Foreningen Norden Faaborg-Midtfyn, Folkeuniversitetetet Ringe/Ryslinge og Ringe Bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Ugens gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Annonce