Annonce
Ugeavisen Faaborg

Historisk: Århundreder gammel maj-tradition på Avernakø aflyses på grund af corona

Traditionen, der ellers har været gennemført i flere hundrede år, må springes over i 2020. Foto: Ebbe Bork-Pedersen
Avernakø Oldermandslaug af 1738 kan på grund af forsamlingsforbuddet ikke gennemføre den gamle tradition pinselørdag med at nypynte blomsterkranse på Danmarks eneste majtræ.
Annonce

Avernakø: Igennem rigtig mange år har Avernakø Oldermandslaug af 1738 hver pinselørdag fejret dagen med en fest. Oven i købet flere hundrede år før 1738.

Men nu brydes den gamle tradition.

Majtræet i Avernak By bliver i år ikke lagt ned og besmykket med friske blomster og grønt.

- I år bliver majtræet stående. Der skal være minimum 13 og helst 16 mand for at lægge majtræet ned og få det op at stå igen, siger Frans Hejgaard, der er talsmand for Avernakø Oldermandslaug, og fortsætter:

- Og den går jo ikke i vore dage, hvor der kun må være maksimalt 10 forsamlet. Træet bliver derfor ikke lagt ned for at blive nytjæret og blomsterudsmykket. Men når træet nu bliver stående, kan ingen nå op til de visne blomster fra sidste år for at erstatte dem med frisk flor. Majtræet er for højt. Så status quo fra sidste år står ved magt, siger han.

Det er som bekendt coronasmitten, som sætter en stopper for traditionen, selv om Avernakø i skrivende stund er smittefri, lyder det fra Frans Hejgaard.

- Det er vistnok første gang i historien, at et sådant afbud er sket i oldermandslaugets oldgamle historie. Ikke engang 2. Verdenskrig kunne stoppe traditionen, fortsætter Frans Hejgaard.

Avernakø Oldermandslaug af 1738 appellerer til, at alle gæster fortsat besøger øen i pinsen. Havnecafeen på lystbådehavnen, købmanden og alle gårdbutikkerne vil være åbne. Og Avernakøs landskabs- og naturoplevelser er naturligvis også åbne – når bare man holder afstand.

Den oldgamle metode med at nedlægge og opstille et tungt majtræ med håndkraft finder ikke sted i år. Men et vissent majtræ kan også mane til eftertanke, når corona er overvundet, lyder det.

- Efter det visne kommer der blomster. Frø sættes, siger Frans Hejgaard.

- Og alle er meget velkommen til at besøge de nye blomsterkranse og opleve den historiske majtræ-tradition i Avernak By pinselørdag 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce