Annonce
Ugeavisen Faaborg

Husker du stormfloden i 2017?: Nu skal Faaborg sikres mod oversvømmelser

Faaborg har flere gange været ramt af stormflod - nu sættes processen med stormflodssikringen i gang. Arkivfoto: Palle Søby
Faaborg-Midtfyn Kommune har netop fået en bevilling på en million kroner fra Realdania og Kystdirektoratet til kommunenudvikling af Faaborg Havn og By. Pengene skal bruges til den indledende fase af det store projekt med klima- og stormflodssikring af den gamle købstad.

Faaborg: Faaborg har de senere år oplevet oversvømmelser som følge af stormflod og højvande. Derfor er klima- og stormflodssikring også en væsentlig del af kommunens udvikling af Faaborg Havn og By.

Kommunen har netop fået en bevilling på en million kroner til den indledende proces, der blandt andet skal sikre involvering af borgere, erhvervsliv og havnens interessenter.

Bevillingen kommer fra Realdania og Kystdirektoratets partnerskab ’Byerne og det stigende havvand’.

Annonce

Faaborg-Midtfyn Kommune er en ud af ti kommuner, der har fået midler, og kommunen bliver en del af et nationalt netværk, der skal dele viden og erfaringer.

Borgmester Hans Stavnsager (S) glæder sig over bevillingen:

Dette skal afklares om stormflodssikringen

  • En udformning af stormflodssikringen, som respekterer Faaborgs kulturarv og byens nære kontakt til vandet og samtidigt sikrer byen mod højvande/stormflod.
  • Bud på tekniske løsninger langs de dele af havnefronten, som er særligt sårbare over for faste anlæg, og som derfor måske kræver andre former for mobile løsninger.
  • Et bud på tekniske løsninger ved Sundrenden, som kan håndtere opstuvninger i tilfælde af samtidigt skybrud og højvande.
  • Beskrivelse af flere mulige finansieringsmodeller.
  • Via involvering og formidling afklare byens og de berørte borgeres holdninger til finansiering og udformning.

- Stormflodssikring har stor betydning for hele byen. Både for erhverv og borgere, der har oplevet skader som følge af stormflod og højvande og for dem, der er i risiko for at opleve det i fremtiden. Det er desværre ikke et problem, der forsvinder af sig selv. Det er nødvendigt, at vi får løst udfordringen på tværs af offentlige og private parter, siger han.

En færdig plan skal lægges

Arbejdet med stormflodssikringen tager afsæt i de skitserede løsninger i vinderforslaget ”Vi dyrker Faaborg”, fra parallelkonkurrencen for Faaborg Havn og By i 2019.

Her blev foreslået en promenade i en ubrudt strækning på en kilometer, som kan sikre mod vandstandsstigninger. Materialet vil variere efter strækning.

- Det er den ide, vi tager udgangspunkt i, men vi skal have regnet på det økonomisk, og vi skal have nogle ingeniører til at kigge på, hvad der så rent praktisk kan lade sig gøre. Og så skal vi have overvejet, hvor langt ud i fremtiden vi skal sikre os. Skal vi op i to og en halv eller tre meter over daglig vande? Det har en stor betydning for prisen og også det visuelle udtryk. Vi er nødt til at have en færdig plan, inden vi går i gang, siger Hans Stavnsager.

Sandsynligvis bliver projektet realiseret over flere omgange.

- Og de steder, hvor vi så ikke er færdige, må vi have nogle midlertidige løsninger. Pointen er, at det nytter ikke noget at have noget, der kun beskytter 90 procent, for så flytter problemet sig, siger han.

Annonce

Vigtige elementer i processen

En af klima- og stormflodsprojektets største udfordringer bliver at udforme kystsikringen uden at forringe byens smukke arkitektoniske udtryk. Ambitionen er derfor, at projektet skal tilføre byen nye arkitektoniske kvaliteter, som skal bidrage til at løfte byens attraktivitet og oplevelsesværdi.


Stormflodssikring har stor betydning for hele byen. Både for erhverv og borgere, der har oplevet skader som følge af stormflod og højvande og for dem, der er i risiko for at opleve det i fremtiden. Det er desværre ikke et problem, der forsvinder af sig selv. Det er nødvendigt, at vi får løst udfordringen på tværs af offentlige og private parter.

Borgmester Hans Stavnsager


En anden væsentlig dimension handler om formidling af, hvad havvandsstigningerne kommer til at betyde i fremtiden for byen. Dette bliver en del af den kommende involvering af byens borgere, grundejere og øvrige interessenter.

Processen skal også føre til afklaring omkring finansieringsmodeller.

Stormflodssikringen var en del af arkitektkonkurrencen omkring slagterigrunden i 2019. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen

- Det bliver en af de helt store diskussioner. Mange borgmestre synes, det vil være naturligt, at staten også løfter en del af finansieringsopgaven. Men sådan er det ikke lige nu. Rent juridisk er udgangspunktet, at det er de berørte lodsejeres ansvar, men flere steder går kommunen også ind og tager noget af udgiften. Men inden vi kan tage den diskussion, er vi jo nødt til at kende prisen, siger Hans Stavnsager.

Han har tidligere vurderet, at det vil koste omkring 50 millioner kroner at sikre Faaborg mod vandstandsstigninger. Men det beløb kan meget vel være højere.

- Jeg tror nu, det er lavt sat, når først vi kommer i gang. Men jeg kan ikke give et mere realistisk bud på nuværende tidspunkt, siger han.

Borgmesteren forventer, at den første afklaringsfase kommer til at vare et halvt års tid.

Faaborg var ramt af stormflod i januar 2017, da vandet nåede op på 167 centimeter over normalen, og dermed tangerede man en "rekord" fra 2006. Også i 2019 var der voldsomt forhøjet vandstand, dengang nåede vandet godt 130 centimeter over daglig vande. Det tåler næsten ikke sammenligning med den store stormflod i 1872, hvor vandet stod helt op til 2,75 meter over daglig vandstand.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Hvad skal du finde på? De her bøger er gode at give i barselsgave og dåbsgave

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Stjerne-skuespillere lægger stemmer til ny udstilling på Øhavsmuseet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Peter Bjerggaard fandt sin niche efter filmuddannelse på VUC Fyn Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Udskudt flere gange: Nu lægger Faaborg rammer til Danmarks første outdoor-topmøde

Ugeavisen Faaborg

Ny bar åbner i gamle, kendte lokaler: Nu skal drengedrømmen udleves

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Hvorfor er dine billeder så grimme, og hvorfor er dine spørgsmål så dumme?

Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Når ingenting ligger fast

Ugeavisen Faaborg

Premiere på ”Hvor kragerne vender” - om bohemeliv og livet på landet

Ugeavisen Faaborg

Fjernstyrede modellastbiler i Faaborg Minibys gader

Midtfyns Posten

Pizzeria pludselig lukket: Nu står bygning og pizzaovn klar til ny lejer - du skal bare have dejen med

Midtfyns Posten

Se læsernes dejlige sommerbilleder: De første vindere i fotokonkurrencen

Ugeavisen Faaborg

Moonjam var Billums sommergave til Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Smag på øl og ost på Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Vinsmagning på cykeltur

Ugeavisen Faaborg

Meditativ koncert i Svanninge Bakker

Ugeavisen Faaborg

Open by night med festligt musikprogram: Gøgl, tilbud og strejf af X Factor

Ugeavisen Faaborg

Maskiner kunne ikke klare opgaven: Nu skal "firbenede kratryddere" holde Svanninge Bakker fri for brombær og gyvel

Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: At være rektor på Faaborg Gymnasium er lidt som at holde med Danmark ved EM

Ugeavisen Faaborg

Gå i H.C. Andersens fodspor: Kom med på skattejagt i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Faaborg rakte efter stjernerne - og nåede dem (næsten)

Ugeavisen Faaborg

Til bords med biblioteket: Digitale litteraturgodbidder på Instagram

Ugeavisen Faaborg

10 meter langt maleri bliver til: Kæmpekunst i Tulip-bygningen

Ugeavisen Faaborg

Pop-up shop: Kropsterapi og reiki-healing

Annonce