Annonce
Ugeavisen Faaborg

Investering på 100 millioner kroner tager nu form: Håndværkere i gang med nyt Øhavsmuseum

Peter Thor Andersen i det første store lokale, der bliver en form for mødested for publikum. Ved den bagerste væg kommer der en scene, til højre en brændeovn med bænke og til venstre en mosvæg og en stor bevægelig model over øhavets tilblivelse. Foto: Palle Søby
Håndværkerne er i fuld gang i det gamle frølager på Slagterigrunden, hvor det nye store Øhavsmuseem nu får permanent tilholdssted. Taget isoleres, de to store lokaler sættes i stand, og der kommer ny hovedindgang og foyer ud mod Havnegade.
Annonce

Faaborg: Hidtil har det for folk i Faaborg måske været lidt abstrakt, hvad det egentlig er, de vil med "det nye store Øhavsmuseum" til langt over 100 millioner kroner.

Men nu begynder det hele at blive mere konkret, og hele byen kan lige nu selv se, at der sker ting og sager.

Der er sat stilladser op rundt om bygningen, og det vrimler med håndværkere og varebiler og materialer.

Efter kommunalbestyrelsen forleden vedtog, at Øhavsmuseet permanent skal ligge her, har avisen mødt museumsdirektør Peter Thor Andersen, så han kan vise rundt og forklare, hvad det er, der sker.

Sådan vil det kommende mødested i det ene store lokale komme til at se ud. Illustration: Øhavsmuseet
Annonce

Loungeområde på Vestkaj

- Her laver vi ny hovedindgang. Der bliver også lavet en rampe til kørestolsbrugere, fortæller han, da vi står ved gavlen ud mod Havnegade.

- Øhavsstien slutter jo på havnen og fortsætter op i Svanninge Bakker, men det er lidt diffust, hvor den egentlig går. Jeg har snakket med kommunen om, at det kunne være rigtig fint, hvis vi kunne få den første pæl med piktogram sat op lige her udenfor, så man kunne gå lige ud på Øhavsstien, nævner Peter Thor Andersen og tilføjer, at Østersøcykelruten N8 også passerer lige uden for Øhavsmuseet.

- Selv om hovedindgangen bliver her, er det rigtig vigtigt, at vi også kan åbne ud mod Vestkaj. Vi vil gerne bidrage til at skabe liv på kajen og har bedt kommunen om lov til at lave et loungeområde, hvor folk kan sidde og slappe af, når de har besøgt museet.

- Lige inden for hovedindgangen bliver der en foyer, som åbner allerede her i juli. Her vil Øhavsmuseet, Geopark Det Sydfynske Øhav og kommunen have udstillinger om alt det, der skal ske, forklarer Peter Thor Andersen.

Ved siden af foyeren laves toiletter, et lille depotrum og et spiselokale til personalet.

Annonce

Mødestedet

- Herefter kommer man ind i det første store rum, som vi kalder Mødestedet. Man kan sige, at det bliver vores publikumsrum, hvor folk kan sidde, købe en snorkeltur og så videre. Nede for enden kommer der en scene, hvor vi kan lave talks og familiearrangementer. Herovre ved den ene væg kommer der en brændeovn med bænke rundt om, hvor folk kan sidde og få fortællinger. Ovre ved den anden væg kommer en mosvæg op, og der kommer en stor model til to millioner kroner, som vil vise, hvordan hele øhavet blev dannet under istiden. Modellen vil bevæge sig og vise, hvordan isen bevægede sig.

Møderummet bliver også tilholdssted for Øhavsmuseets nye fællesskab, Klub Ø.

Skitsetegning af det nye mødested i Øhavsmuseet, når indretningen af Frølageret er færdig. Illustration: Øhavsmuseet
Annonce

Den store udstilling

- I det andet store lokale laver vi en stor udstilling, der giver folk følelsen af at være i mægtig natur, at være i en mørk skov, i en mose i jernalderen og så videre. Her får du sanseindtryk, så du selv føler det på egen krop. Et eller andet sted har vi som moderne mennesker mistet en større fornemmelse af, hvad naturen gør ved os, og den vil vi gerne vise her, fortæller Peter Thor Andersen.

Foyeren åbner til juli, Mødestedet åbner til efterårsferien, og det store udstillingslokale skal være klar til påske 2021. Så vil der være puttet 12 millioner kroner i indretningen af Frølageret takket være finanslovsmidler og Nordea-fonden.

Det er blot etape 1 i det nye Øhavsmuseum. Herefter er planen at bygge til og gøre det endnu større.

Her i gavlen ud mod Havnegade kommer den nye hovedingang, hvor publikum skal gå ind. Foto: Palle Søby
I det andet store lokale laves en stor udstilling, hvor folk via forskellige sanseindtryk mærker, hvordan det er at være i naturen, i en mørk skov, i en mose i jernalderen og så videre. Foto: Palle Søby
Museumsdirektør Peter Thor Andersen for enden af Vestkaj, hvor det nye Øhavsmuseum får et loungeområde med kaffeservering. Foto: Palle Søby
Her indrettes foyer, som åbnes allerede i juli. Bag Peter Thor Andersen et kig ind i det første store rum, hvor der skal indrettes mødested publikum og til Klub Ø, Øhavsmuseets nye fællesskab. Foto: Palle Søby
Lige nu regerer håndværkerne, men allerede i juli skal den nye hovedindgang åbnes ind til foyeren herinde bag ved museumsdirektør Peter Thor Andersen. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce