Annonce
Ugeavisen Faaborg

Jubel hos AlsFynBroen: Regeringen vil have forundersøgelse af en fast AlsFyn-forbindelse

Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, glæder sig over regeringens infrastrukturaftale, hvor der er sat penge af til en forundersøgelse af Als-Fyn-broprojektet. Arkivfoto: Faaborg-Midtfyn Kommune
Med regeringens udspil til en ny infrastrukturaftale er en forundersøgelse af AlsFyn-forbindelsen tæt på at blive en realitet. - Det er lige netop dét her, vi har kæmpet for, siger borgmestrene bag AlsFynBroen. Modstandsforening oplever stor medlemstilvækst.

Siden 2017 har Faaborg-Midtfyn og Sønderborg kommuner arbejdet for en statslig forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Sydfyn.

Torsdag præsenterede regeringen sit udspil til en ny infrastrukturplan, og her er netop en forundersøgelse af en fast forbindelse ét af elementerne - ligesom en opgradering af den nuværende Rute 43-landevej mellem Faaborg og Odense og en opgradering af Rute 8 helt til Alssundbroen er en del af udspillet.

Derfor er det en stor dag for projektet, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S) i en pressemeddelelse.

Annonce

- Det er svært at få armene ned i dag, for det er lige netop dét her, vi har kæmpet for i snart fem år. En fast forbindelse mod Sønderborg og Tyskland og en bedre vej til Odense vil være et kæmpe løft for Faaborg-området, som vil gå fra et ligge for enden af en vej til at ligge mellem to store vækstområder. Så vi er glade for, at det nu ser ud til, at vi kan få undersøgt projektet grundigt og tage det første officielle skridt på vejen mod en fast forbindelse.

Særligt at regeringen lægger op til en opgradering af den nuværende Rute 43 og ikke en motorvej eller ny linjeføring glæder Hans Stavnsager.

- Det har længe været mit ønske at forbedre Rute 43, som er en livsnerve for Faaborg og virkelig trænger til en opgradering. Det er godt, at regeringen har lyttet til det ønske, og at udspillet går på at forbedre den nuværende vej i stedet for at kigge på mulighederne for en motorvej og ny linjeføring. Både for vores lokalsamfund og af naturhensyn er en opgradering af Rute 43 den klart bedste løsning, og jeg er glad for, at det nu er den model, der skal arbejdes videre med, siger han.

Vil fortsat komme med input

Også i Sønderborg er Erik Lauritzen begejstret for regeringens udspil. Han siger:

- Ligesom for Faaborg vil en fast forbindelse og en opgradering af vejnettet være en gamechanger for Sønderborg. At komme tættere på Fyn, på mange flere arbejdspladser og på det nye supersygehus i Odense vil være fantastisk for Als og hele Sønderjylland. Vores egne analyser viser entydigt, at der er glimrende samfundsøkonomi i en fast forbindelse, og derfor er det fantastisk, at regeringen nu lægger op til en forundersøgelse, som blandt andet vil gøre os klogere på bundforholdene i Lillebælt, som er afgørende for, om det skal være en bro eller tunnel. I dag er vi rykket et stort skridt nærmere en fast forbindelse, og det er vi mildest talt meget tilfredse med.

Erik Lauritzen understreger også, at de to kommuner fortsat vil komme med input til Christiansborg om projektet.

- Med regeringens udspil begynder en ny fase for vores projekt, og selvom vi har taget et rigtig stort skridt på vej mod en forundersøgelse, så vil vi fortsat spille konstruktivt ind med ønsker og hensyn, der skal tages. For eksempel i forhold til natur og miljø og muligheden for at indtænke cykler og offentlig transport i projektet.

Annonce

Medlemsboom hos modstandsforening

Hos bromodstandsforeningen Sydfyns Fremtid kommer nyheden om en forundersøgelse i regeringens infrastrukturaftale ikke som nogen overraskelse.

- På én måde er det positivt, at det sker set fra vores synspunkt, fordi der nu er kommet national bevågenhed på det. Det er med til at blotlægge nogle af de issues, der blandt andet andet er med Danfoss' rolle i processen og Martin Rossens rolle som spindoktor, siger læge Vibeke Schaffalitzky de Muckadell, der er formand for foreningen.

Hun har i de seneste uger oplevet et boom i foreningens medlemstal.

- Vi har fået 40-50 nye medlemmer de seneste par uger, fordi folk hidtil har troet, at det her var et projekt, der aldrig ville blive til noget. Det er jo gået fra at blive opfattet som noget fjolleri til at blive taget seriøst. Men jeg synes, det er rigtig trist, at Benny Engelbrecht (transportminister, red.) prioriterer en forbindelse, som Vejdirektoratet allerede har konkluderet vil gøre uoprettelig skade på natur- og dyreliv, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Blum & Haugaard klar med første koncert efter ufrivillig coronapause: - At dele musikken med publikum er en forudsætning for vores musik og liv

Annonce