Annonce
Ugeavisen Faaborg

Jul i Helligåndskirken: En stående gudstjeneste midt i byggerodet

Håndværkerne er godt i gang, men den 23. december skal de pakke værktøjet sammen, så der kan blive plads til julegudstjenesten. Foto: Amanda Liisberg Helding
I 16 måneder har dørene været lukket til Helligåndskirken i Faaborg grundet renovering, men d. 24. december åbner de igen. Midt i alt byggerodet vil der blive afholdt julegudstjeneste for byens borgere, den bliver dog anderledes, end den plejer at være.

Faaborg: Juleaftensdag afholdes der to julegudstjenester i Helligåndskirken. Både kl. 13.30 og kl. 15.30 kan man begynde sin juleaften med salmesang og historier fra Bibelen.

I år bliver det dog en anderledes oplevelse, end det plejer at være.

Udover at gudstjenesten finder sted i byggerodet, vil der i år ikke være nogen siddepladser i kirken, og det betyder, at de fremmødte skal stå på det nylagte gulv og agere efter de gældende coronarestriktioner.

Annonce

- Når det er et stående arrangement, som det er til julegudstjenesten og nytårsdag, skal vi have fire kvadratmeter per deltager. Derfor har vi sagt, at der maksimalt kan være 80 deltagere både til jul og nytår. Man skal ikke vise coronapas, men folk bliver talt op. Så når der er 80 mennesker, stopper vi med at tage flere ind. Og så skal man bære mundbind eller anden beskyttelse, fordi det er stående, siger menighedsrådsformand Thomas Ingemansen.

Ved de øvrige julegudstjenester, som finder sted i det Ny Hospital, er der plads til 42 personer, og man skal bære mundbind, når man kommer eller går.

Regner med mindre fremmøde

Hvis man spørger sognepræst Henrik Nedergaard, er det kun rammerne, der er anderledes til årets julegudstjeneste. Han understreger, at det bliver en traditionel gudstjeneste med juleprædiken, sang og musik.

- Der er sådan set ikke ændret på det, i forhold til hvordan det ellers plejer at være. Den bliver med julesalmer, sang og musik. Vi har ikke et orgel, men vi har et fint el-klaver. Vi har et kor, og så bliver der salmer og juleprædiken. Så på den måde er formen ikke ændret. Det bliver en traditionel julegudstjeneste, fastslår Henrik Nedergaard.

Normalt er der ca. 600 mennesker, der kommer til hver af julegudstjenesterne, men i år bliver fremmødet af gode grund noget mindre. Men der vil nok også være mindre søgning, vurderes det.

- Vi regner med, at der er nogen der bliver væk på grund af corona, og at der er nogen, der bliver væk, fordi der ikke er nogen steder at sidde, og fordi at kirken er, som den nu er, fortæller menighedsrådsformand Thomas Ingemansen.

Annonce

Konkurs og kalkmalerier

I første omgang skulle renoveringen have været færdig den første søndag i advent, men arbejdet trak ud, og deadline blev rykket. Senest gik det VVS-firma, kirken havde valgt til opgaven, konkurs, og det skabte flere forsinkelser i planen.

- Men der er fundet en ny VVS'er. De er i gang, de er faktisk næsten færdige med det, de nu skal, siger Thomas Ingemansen.

Yderligere fortæller han, at der er nogle ting, der helt naturligt kan forsinke projektet, når man renoverer en kirke.

Det er her midt i byggerodet, at julegudstjeneste skal foregå d. 24. december. Foto: Amanda Liisberg Helding

- Der har været åbent ned til sandet, hvor vi fandt nogle ligsten. Vi har også fundet kalkmalerier, som så er blevet malet over igen, og det er sådan nogle ting, der forsinker projektet, som man ikke lige havde forudset, siger Thomas Ingemansen.

Kalkmalerier er ikke noget, man bare kan male over. De skal først undersøges, så man kan sikre, at kirken bevares på bedst mulig vis.

- Nationalmuseet og de andre parter, der har været med inde over, har været fleksible og hurtige. Så de har ikke været med til at forsinke processen, de har været med til at undersøge den historie, der ligger bag, og sikret sig, at kirken bliver videreført på en god måde, siger menighedsrådsformanden.

Den nye plan er, at kirkerenoveringen afsluttes i andet kvartal af 2022.

Prisen på renoveringen er også steget undervejs. I starten var der sat 19 millioner kroner af, men nu forventes det, at beløbet vil komme op omkring 21 millioner.


Annonce
Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Helbredet holdt ikke: Værtspar stopper i Øster Hæsinge Forsamlingshus

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mindeord: Søren Peder levede livet til det sidste

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

Ugeavisen Faaborg

Følgevenner: Vil du hjælpe en ung ud af ensomheden?

Midtfyns Posten

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Ugeavisen Faaborg

Det historiske Faaborg: I 1864 blev der produceret omkring 900.000 potter brændevin i Bryggergården

Midtfyns Posten

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Pharma indgår sponsoraftale med tidligere OL- og VM-guldvinder: Fjerner harpiks med Faaborg-creme

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde 'Tak fra samfundet'

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Annonce