Annonce
Ugeavisen Faaborg

Julehits: Verdens bedste julesang fik tårerne til at vælte frem

Shane MacGowan, forsanger i den irsk-engelske gruppe The Pogues, synger "Fairytale of New York" sammen med den engelske sanger Kirsty McColl. Foto: Leon Neal/Ritzau Scanpix

Forrige lørdag døde en af mine nærmeste venner. En gammel gymnasieven, som jeg har haft et nært venskab med i 40 år.

Det ramte mig. Og det var selvfølgelig en reminder om, at man skal være taknemmelig for hver dag, man lever. At man ikke skal gå og hænge sig i ligegyldige småting. Og at man ikke skal udskyde tingene - fx at være sammen med sine venner.

Jeg har meget at takke min afdøde gymnasieven for. Ikke mindst på musikfronten. Der er utrolig meget af den musik, jeg har hørt gennem årene - og stadig hører - som jeg har lært at kende gennem ham.

Annonce

Det var som et vulkanudbrud. Tårerne væltede frem. Ikke bare hos mig, men hos alle i kirken. Det var så stærkt og så intenst - og det sagde alt om, hvad musik kan i forhold til følelser og stemninger.

For eksempel den sang, der for mig er verdens bedste julesang. Ja, jeg ved ikke, om det egentlig er en julesang. Men ordet "Christmas" indgår i hvert fald, og det betyder jo, at så bliver den spillet i radioen hvert år her ved juletid. Resten af året hører man ikke så meget til den, men jeg synes nu, det er en af de fedeste sange, der findes overhovedet - hele året.

Sangen hedder "Fairytale of New York" og er med den irsk-engelske gruppe The Pogues sammen med den engelske sanger Kirsty McColl.

Aftenen før min vens bisættelse sad jeg hjemme i køkkenet og hørte sangen - fordi det bare var "hans sang".

Næste formiddag var jeg med til bisættelsen. På et tidspunkt var der et øjeblik helt stille i kirken, efter præsten havde sagt noget. Pludselig lød de indledende klaverstrofer fra "Fairytale of New York". De spillede "hans sang".

Det var som et vulkanudbrud. Tårerne væltede frem. Ikke bare hos mig, men hos alle i kirken. Det var så stærkt og så intenst - og det sagde alt om, hvad musik kan i forhold til følelser og stemninger.

Sådan er det også med al den julemusik, der bliver spillet alle vegne for tiden. Julemusikken er lige præcis med til at fremkalde følelsen og stemningen af jul. Ikke mindst på alverdens radiostationer.

Men det kan jeg faktisk godt have et lidt anstrengt forhold til. Især synes jeg, det er gået over gevind hos Danmarks Radio.

Her har man åbenbart pr. 1. december programmeret stort set alle playlister og computere og radioværter, så de ikke er i stand til at spille andet end julemusik. Det er totalt overgearet.

Bevares, jeg har intet imod julemusik. Men jeg gider bare ikke kun høre julemusik i en hel måned. Det må gerne være et miks.

Når jeg allerede få dage inde i december har hørt "Rocking around the Christmas tree", "Santa Claus is coming to town" - begge tilsat en overdosis af syntetisk amerikansk bjældeklang - "Last Christmas" og "All I want for Christmas is you" de første 200 gange, så begynder jeg allerede her at få et kvalmende forhold til julen.

Hvis de så bare kunne nøjes med at spille de julesange, jeg kan lide ...

Og hvad er det så for numre? Jo, her får du lige min top fem over alle tiders julehits.

Altså "Fairytale of New York" er for mig lysår over alle andre julesange. Den indtager en suveræn førsteplads.

På andenpladsen kommer John Lennons "Happy Xmas (war is over)." Den er bare smuk og stærk. Og den minder mig om dengang, jeg gik på højskole som 21-årig. Opholdet sluttede 18. december, og det var jo forfærdeligt at skulle tage afsked med alle de andre - og det blev endnu mere sørgeligt, når vi hørte John Lennons julesang.

På tredjepladsen kommer "Mary's Boy Child" med tyske Boney M. Jeg var vild med Boney M som teenager i 70'erne og synes stadig, deres karakteristiske og velpolerede "sound" er ret fed.

På fjerdepladsen har jeg en sang, som nok ikke er en typisk julesang, men fordi det er en rigtig vintersang, bliver den ofte spillet på denne tid af året: "A Winter's Tale" med engelske David Essex. En meget smuk sang, som især rammer én, hvis man er i det melankolske hjørne.

På femtepladsen kommer et af julens allerstørste hits: "Driving home for Christmas" med engelske Chris Rea. Jeg elsker - logisk nok - især at høre den, når jeg kører bil. Allerfedest er det, hvis jeg holder for rødt lys et sted, hvor bilerne holder i to baner. Så elsker jeg at gøre, som Chris Rea gør i sangen - så kaster jeg lige et flygtigt blik på "the driver next to me" - og konstaterer, at han er "just the same".

Med "Driving home for Christmas" har Chris Rea uden tvivl begået sit livs genistreg, for den har han kunnet leve af resten af livet - og mere til.

Så i virkeligheden var det jo det, man burde gøre - i stedet for at sidde her og skrive klummer i ugeavisen: Lave et godt julehit, der bliver spillet overalt hvert år til jul ...

Hvad med dig, kære læser? Har du også en top fem over julehits?

Ellers kunne du jo sidde og sysle lidt med det, hvis du finder en ledig stund hen over julen.

Glædelig jul - håber du må finde melodien!

Klummen er alene udtryk for journalistens egne holdninger og betragtninger - ikke for ugeavisens officielle linje.

Annonce
Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Helbredet holdt ikke: Værtspar stopper i Øster Hæsinge Forsamlingshus

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mindeord: Søren Peder levede livet til det sidste

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

Ugeavisen Faaborg

Følgevenner: Vil du hjælpe en ung ud af ensomheden?

Midtfyns Posten

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Ugeavisen Faaborg

Det historiske Faaborg: I 1864 blev der produceret omkring 900.000 potter brændevin i Bryggergården

Midtfyns Posten

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Pharma indgår sponsoraftale med tidligere OL- og VM-guldvinder: Fjerner harpiks med Faaborg-creme

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde 'Tak fra samfundet'

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Annonce