Annonce
Ugeavisen Faaborg

Kærligheden blomstrer stadig i Dyreborg Skov

H.C. Andersen og Riborg Voigt gjorde det i 1830. Freja Stanek og Simon Skottfelt gør det i 2020. Tager på tur i Dyreborg Skov, hvor en overnatning i shelteret her garanteret er noget af det mest romantiske, man kan opleve som kærestepar på hele Fyn. Foto: Palle Søby
Et godt tip: Inviter din kæreste eller ægtefælle på romantisk overnatning i det mest fantastiske shelter i Dyreborg Skov - få meter fra det 400 år gamle egetræ, hvor H.C. Andersen i 1830 plukkede blomster til sin elskede Riborg Voigt.
Annonce

Dyreborg Skov ligger smukt og kysser Det Sydfynske Øhav, og det var her, H.C. Andersen i 1830 plukkede en buket blomster til den brunøjede købmandsdatter fra Faaborg, Riborg Voigt, som han var stormende forelsket i. Træet, som blomsterne formentlig stod under, står der endnu.

At kærligheden fortsat blomstrer her i skoven, får vi et levende bevis på, men det kommer vi tilbage til.

Lige nu har vi parkeret dybt inde i skoven foran nogle kæmpestore egestammer, der er fældet og ligger klar til at blive transporteret væk.

Den største stamme er cirka en meter i diameter, og naturvejleder Emil Sanderhoff vurderer træet til at være 200-250 år gammelt - og cirka 80.000 kroner værd i træindustrien.

Annonce

Et vigtigt træ

- Egetræet er et meget værdifuldt træ, som i dag dækker syv procent af det samlede skovareal i Danmark. For 9000 år siden var der masser af egetræer i landet, men det gik voldsomt tilbage i 1800-tallet, hvor der til sidst næsten ikke var flere tilbage. Blandt andet fordi egetræ blev brugt til krigsskibe. Til en stor tremastet skonnert gik der cirka 2000 egetræstammer, fortæller han.

Så tyk er stammen på det 400 år gamle egetræ, der troner i Dyreborg Skov. Foto: Palle Søby

- Egetræet er også vigtigt, fordi der er vildt mange arter tilknyttet træet. I Danmark er der cirka 800 arter af insekter, spindlere og svampe, som er tilknyttet egetræet. Egetræet er god til at sætte blade. Det kan sætte blade tre gange på en sæson. Når bladene er spist, sætter det bare nogle nye, fortsætter Emil Sanderhoff.

Annonce

Den enes død ....

- Når vi står her og kigger rundt, er det jo egentlig bare en søjleskov af fuldstændig rette bøgestammer, nærmest en ”plantage”. Det er i vid udstrækning en produktionsskov, og når der ikke er så meget dødt træ i skovbunden, er der heller ikke noget særlig rigt insektliv. Flere og flere skove går heldigvis over til at blive drevet lidt mere vildt og lidt mere urskovsagrigt, og det kunne man godt ønske lidt mere af her i Dyreborg Skov, siger Emil.

Naturvejleder Emil Sanderhoff foran det flotte shelter, der er bygget som en kopi af det gamle foderhus, der lå på stedet midt inde i Dyreborg Skov. Foto: Palle Søby

- Den der store bunke af grene skal bruges til flis i den grønne omstilling, som landet er i gang med. Og det er faktisk lidt ærgerligt for skovens dyr og insekter, som kunne have stor gavn af de døde grene. ”Den enes død, den andens brød”, siger Emil.

- Sådan et dødt træ som det der er til gengæld rigtig fint. Det er fyldt med gamle spættehuller og insekthuller i stammen. Et dødt træ giver masser af liv. Man siger, at lige så mange år, et træ står oprejst, lige så mange år bringer det liv til skoven, når det dør, så det er en meget lang nedbrydningsproces.

Annonce

Koloni af fiskehejrer

Mens vi kigger efter sorte egern, som også findes her, får vi pludselig øje på en død fiskehejreunge på jorden. Lidt længere henne ligger en til. Og pludselig ser vi en, der hænger oppe i et træ. Alt sammen beviser på, at en koloni af fiskehejrer holder til herinde i skoven.

Det store egetræ, der er fældet fornylig, er formentlig 200-250 år gammelt, anslår naturvejleder Emil Sanderhoff. Foto: Palle Søby

- Måske har forældrene ikke kunnet give dem nok mad. Men så er der jo mad til alle mulige andre dyr, som kan spise de døde fiskehejreunger. Igen: ”Den enes død, den andens brød”.

Vi kommer helt ud til kysten med fin udsigt til Faaborg og øerne. Bjørnø ligger lige ovre på den anden side af det smalle stræde.

Annonce

Romantisk nat i shelter

Vi går ind i skoven igen og kommer til et fantastisk shelter, bygget som en kopi af et gammelt foderhus fra dengang, skoven var dyrehave med vildsvin og dådyr.

Dyreborg Skov

Dyreborg Skov ejes af Steensgaard Gods og drives økologisk. Det betyder, at man ikke bruger kunstgødning og sprøjtemidler, at man ikke skover mere træ, end skoven kan nå at genskabe, og at man tager hensyn til plante- og dyrelivet.

Frem til 2013 blev skoven brugt til dyrehave, hvor der blev sat vildsvin og dådyr ud. Shelteret i skoven er bygget som en kopi af det gamle foderhus i dyrehaven.

Dyreborg Skov med de høje løvtræer og udsigt over Det Sydfynske Øhav har i mange år været et yndet udflugtsmål. En af de mest berømte turister var H.C. Andersen, som i 1830 plukkede en buket blomster i skoven til den brunøjede Riborg Voigt, som han var vildt forelsket i.

I skoven er der gode friluftsmuligheder for hele familien, hvis man vil gå en tur, løbe, sole sig på stranden, overnatte i shelter, nyde madkurven eller fiske fra den lavvandede kyst.

I dag er der ingen vildsvin og dådyr, men derimod et ungt kærestepar, Freja Stanek og Simon Skottfelt fra København. De er på tre ugers cykeltur rundt i Danmark og har overnattet i shelteret i nat. Nu er de ved at spise morgenmad, mens de kigger på et kort for at finde ud af, hvor de nu skal cykle hen.

Det her store egetræ, der er fældet fornylig, har en diameter på omkring en meter. Foto: Palle Søby

De får historien om H.C. Andersen og Riborg Voigt – og mon dog ikke det ender med, at Simon plukker en buket til Freja, inden de cykler videre?

Annonce

Egetræet over dem alle

Vi mangler stadig turens højde-punkt: Skovens konge – egetræet over dem alle. Det står et stenkast fra shelteret og er cirka 400 år gammelt. Så det var allerede stort og mægtigt, dengang H.C. Andersen og Riborg Voigt gik tur herude.

- Det var garanteret her under træet, han plukkede blomsterne, siger Emil, da vi sætter os under træet for at nyde dagens kulinariske indslag.

- Jeg har taget en lille ting med, som vi skal smage på: ”Fattigmandscognac” lavet på vodka, svesker og agern, som vi har plukket herude sidste, år, hvor der var vildt mange agern. Så er der tilsat noget vanille og lakridsrod, og så har den trukket i seks måneder. Jo længere, jo bedre, forklarer Emil.


Det var garanteret her under træet, han plukkede blomsterne.

Naturvejleder Emil Sanderhoff, under det store egetræ midt i Dyreborg Skov, hvor H.C. Andersen plukkede blomster til Riborg Voigt i 1830.


Naturvejleder Emil Sanderhoff foran det flotte shelter, der er bygget som en kopi af det gamle foderhus, der lå på stedet midt inde i Dyreborg Skov. Foto: Palle Søby

Mens vi sidder her og skåler i fattigmandscognac, forstår vi godt, hvorfor H.C. Andersen tog Riborg Voigt med herud.

En overnatning i shelter herude må være noget af det mest romantiske, man kan give sin kæreste eller ægtefælle på hele øen.

Den her store grenbunke skal køres væk og bruges til flis, og det ærgrer naturvejleder Emil Sanderhoff, for det kunne blive til stor gavn for skovens dyre- og insektliv. Foto: Palle Søby
Det her burde der være meget mere af, mener naturvejleder Emil Sanderhoff: Dødt træ, som får lov at blive liggende til stor gavn for skovens dyre- og insektliv. Foto: Palle Søby
Dagens delikatesse: Hjemmelavet "fattigmandscognac" med agern fra Dyreborg Skov. Foto: Palle Søby
Vi finder flere døde fiskehejreunger i skovbunden. Foto: Palle Søby
Dyreborg Skov ligger smukt lige ud til Det Sydfynske Øhav. Foto: Palle Søby
En mandag morgen med naturvejleder Emil Sanderhoff i Dyreborg Skov er ikke den værste start på en ny uge. Foto: Palle Søby
Turen starter her på den lille parkeringsplads dybt inde i Dyreborg Skov. Her naturvejleder Emil Sanderhoff med ekspeditionskøretøjet, der har været både i Vestsahara og Kaukasus. Foto: Palle Søby
Det her døde træ er guld værd for dyre- og insektlivet i skoven. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce