Annonce
Ugeavisen Faaborg

Kirsten Styrbæk var miljøaktivist i sine unge dage

Kirksten Styrbæk runder de 80 år i fin form - og mindes sine unge dage som miljøaktivist. Foto: Bent Warncke
I slutningen af 1960'erne var Kirsten Styrbæk på barrikaderne i Faaborg for at skaffe byen renere badevand. Nu runder aktivisten de 80 år.
Annonce

En af Faaborgs markante damer - Kirsten Styrbæk - runder 80 år fredag den 24. juli. Betegnelsen "dame" er i dette tilfælde helt bevidst.

Tilbage i 1980'erne og 1990'erne var det Kirsten Styrbæk, der klædte mange af byens kvinder - og for den sags skyld også en del damer længere væk fra - standsmæssigt på. Sammen med ægtemanden Poul drev hun frem til 2003 tøjbutikken Den Voigtske Gaard.

I dag ville man kalde det en livsstilsbutik, og den nåede at blive lidt af en institution i Faaborg.

Hvad mange måske ikke ved om Kirsten Styrbæk er, at hun tilbage i slutningen af 1960'erne  var helt fremme på barrikaderne i forhold til kvindekamp. Hun og hendes aktivistfæller var pionerer - "en ny slags rødstrømper" - som de blev kaldt i en avisartikel fra 1969.

I regi af Dansk Kvindesamfund dannede hun og fire andre kvinder i 1968 en aktionsgruppe i Faaborg, der ville have vandmiljø øverst på dagsordenen i Faaborg Byråd.

Vandforurening kaldte man det dengang.


Når der er noget, jeg interesserer mig for, kan jeg ikke lade være med at engagere mig.

Kirsten Styrbæk


De ville have bedre badevand - de ville have byens og fabrikkernes spildevand renset ordentligt, så man kunne bade ubekymret i fjorden. I et helt år fulgte de byrådets arbejde tæt, mødte op til samtlige byrådsmøder og bed politikerne venligt men bestemt i haserne.

---

- Det var en sjov tid. Vi var jo en flok husmødre, der gik hjemme og passede vores børn, som man jo gjorde dengang, men vi var virkelig engagerede, og vi nåede også nogle resultater, fortæller Kirsten Styrbæk.

Presset på politikerne udmøntede sig nogle år efter i et helt nyt og kraftigt forbedret rensningsanlæg, der sikrede bedre vandkvalitet i Faaborg Fjord.

Den energi - og det engagement - har Kirsten Styrbæk brugt af lige siden.

- Jeg har nok en masse energi i kroppen, og når der er noget, jeg interesserer mig for, så kan jeg ikke lade være med at engagere mig, siger hun.

Blå bog

Navn: Kirsten Styrbæk.

Født: 24. juli 1940 i Kolding.

Flyttede til Faaborg i 1957, hvor forældrene overtog driften af Hotel Færgegården.

Som 22-årig blev hun gift med Poul Styrbæk - sammen har de døtrene Anne, Lotte og Mette.

Siden Faaborg fik sit havnebad, har Kirsten Styrbæk været vinterbader.

Igennem 53 år har hun været med i bestyrelsen for Faaborg Musikforening - de seneste 43 år som formand - og hun har ikke forestående planer om at abdicere.

- Så længe jeg har drivkraften og nysgerrigheden og synes, det er sjovt, så bliver jeg ved. Men det kommer selvfølgelig også an på, hvad de andre (i bestyrelsen, red.) siger, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce