Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klumme: Fokus på de gode pengevaner - både på skolerne og derhjemme

Elever i folkeskolen lærer om gode pengevaner. Her er et bilede fra sidste års pengeuge på Sct. Albani Skole i Odense. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Igen i år var der dømt Pengeuge på landets skoler i uge 11. I Danske Bank bakkede vi op med gæsteundervisning i mere end 400 skoleklasser - og forhåbentlig kan vi også inspirere forældre til at tage samtalen videre derhjemme. Målet med Pengeuge er at øge den finansielle forståelse i 7.-9. klasserne. Der bliver stillet skarpt på vigtige økonomiske begreber som ÅOP, renter og opsparing. Det er Finans Danmark, der står bag og sammen med Danmarks Matematiklærerforening har udarbejdet undervisningsmaterialet. I Danske Bank har vi støttet op om Pengeuge, siden den blev holdt første gang i 2014. Vi mener, at det er vigtigt at hjælpe vores unge mennesker med at få skabt nogle gode pengevaner, som de kan tage med sig videre i voksenlivet, så de er bevidste om at tage de rigtige økonomiske beslutninger og undgå de uheldige. Og det er ikke kun i Pengeuge, at vi underviser i penge og privatøkonomi. Det gør vi faktisk hele tiden løbende - både på skoler og gymnasier.

Om klummen

Anita Fald Hansen er 42 år og filialdirektør i Danske Bank i Ringe.

Hun er født og opvokset på Midtfyn og bor i Ringe. Hun er gift med Jannik og har børnene Iben på 16 år og Gustav på 10 år.

Anita Fald Hansen har været i Danske Bank i 21 år - de sidste 12 år i lederstillinger.

I sin fritid træner hun friske U11-drenge i håndbold i Risøhøj.

Annonce

Budget og it-sikkerhed på skemaet

Ifølge tal fra Experian, der står bag RKI-registret, er ca. 46.500 unge mellem 18 og 30 år registret i RKI som dårlige betalere. For at undgå at havne i gældsfælden er det vigtigt at have styr på sin økonomi for eksempel med et budget, som derfor også i år er en del af undervisningen i Pengeuge.

Når eleverne lærer at balancere indtægter og udgifter, får de nemlig overblik over deres økonomi og dermed også styringen over den. Det vil vi gerne åbne deres øjne for. Ligesom vi sætter fokus på digital sikkerhed med emner som sikker nethandel, digital post og NemID.

Annonce

Tal også om penge derhjemme

Men det er ikke kun i skolen, at de gode pengevaner skal læres. I høj grad er det også et vigtigt emne at tage op derhjemme. Det gør de fleste forældre allerede, og i en YouGov-undersøgelse svarer ni ud af 10 forældre netop, at det er vigtigt at lære sit barn om penge og økonomisk ansvarlighed. Flere forældre efterspørger imidlertid værktøjer til at tage pengesnakken og lære de gode pengevaner videre til deres børn.

Med et nyt univers, PengeSkyen, vil vi gerne inspirere forældre til at de gode pengesnakke i det til tider indviklede digitale pengelandskab, hvor penge er langt mere usynlige end tidligere. Det stiller nye krav til samtalen om penge og et behov for at tale endnu mere om penges værdi med vores børn. Derfor har vi skabt et univers, hvor vi sammen med flere eksperter bringer emner i spil som pengeforståelse, opsparing, forbrug og digitale penge.

Anita Fald Hansen.
Annonce

Start tidligt: Øvelse gør mester

Undersøgelser viser nemlig, at børn og unge får de bedst mulige betingelser for finansiel tryghed i voksenlivet, hvis de får opbygget gode pengevaner på linje med andre vigtige færdigheder. Og jo tidligere børn bliver eksponeret for penge og finansielle beslutninger, jo flere muligheder får de for at øve sig.

Derfor er det for eksempel også en god idé at give børn lommepenge fra en tidlig alder eller måske involvere børnene i indkøb og andre økonomiske beslutninger i hjemmet, der kan være med til, at de får skabt et fornuftigt forhold til penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce