Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klumme: Hvorfor er dine billeder så grimme, og hvorfor er dine spørgsmål så dumme?

Michael Kvium: "Kun en tåbe frygter ikke klovnen" (2005). Kan opleves på Otterup Geværfabrik i sommeren 2021. Foto: PR

Min kæreste og jeg kørte forleden en tur til Geværfabrikken i Otterup for at se en anonym samlers udstilling af Michael Kvium-værker.

Jeg bliver tit usikker, når jeg går på kunstudstilling, fordi jeg har ofte har svært ved at afkode, hvad det egentlig er kunstneren vil fortælle mig, og turen her blev heller ingen undtagelse.

Min kæreste er ret skrap til at tegne og male. Her er jeg totalt håbløs, blottet for talent, så når vi tager ud og ser en udstilling sammen, er det med vidt forskellige forventninger. Hun lader sig inspirere at teknikker, materialer og kompositioner, og jeg leder efter historierne og egentlig gerne nogle, der kan puste lidt dynamik i min egen, træge tankevirksomhed.

Annonce


Mange kunstnere taler jo netop gennem deres billeder eller hvad det nu er for værker, de arbejder med. De værker kan forstås eller tolkes på et helt anderledes plan, end tusind af mine ord, kan beskrive.

Fra klummen


Så på den måde er Kvium bestemt værd at køre efter. Hans groteske, androgyne skikkelser, der med en smule ond vilje godt kan minde lidt om hans egne træk,  er tanke- og tolkningsudfordrende, og teknisk er manden også superdygtig, så der var noget til os begge.

Der er et særligt, hemmeligt rum, skjult bag et tæppe, på Geværfabrikken, og går man ind bag tæppet, kan man se Kvium-værker med på et abstraktionsniveau, der går en del hen over hovedet på mig, og jeg blev ikke særligt hjulpet af plancheteksten til billedserien, der hedder Basic Rhytm.

"Motiverne forekommer at være for tæt på eller for langt fra til at repræsentere en regulær og forståelig menneskelig figuration, og malerierne søger således med en særegen form for skønhed imod det abstrakte. Alligvel synes det menneskelige at snige sig ind i objekternes kødlignende overflade, ligesom strukturer sender tankerne mod biokemiske, strukturelle formationer, såsom proteiner, sådan nogle mennesker er skabt af," står der.

Jeg tog et billede af planchen og sendte - lidt som en spøg - teksten til min svigerinde, fordi jeg troede, hun ville være lige så sat af, som jeg selv. Det tog jeg nu fejl:

"John Dillermand i ny udgave", lød hendes nøgterne kvittering på messenger.

Uden at hun havde set billederne, forstod hun åbenbart, at Kviums abstrakte billeder er fyldt med krøllede slanger, lidt a la den tegnefilmhelten render rundt med.

Det er altså ikke sådan, at jeg nødvendigvis skal forstå, alt hvad jeg ser eller hører. Jeg har det ofte ret fint med, at folk kan se, høre og tro på andre ting, end dem er er åbenlyse for min lidt indskrænkede virkelighedsopfattelse.

Heldigvis for det, når jeg nu arbejder som journalist, og på daglig basis møder tanker og holdninger, der næppe af sig selv ville være opstået i hovedet på mig. Derfor er jeg begunstiget af et hav af a-ha-oplevelser, når jeg snakker med folk.

Jeg har ikke haft fornøjelsen at træffe netop Michael Kvium, men generelt møder jeg nogle af de største udfordringer i mit professionelle virke, når jeg skal interviewe kunstnere, for jeg får ofte oplevelsen af, at vi bruger helt forskellige sprog.

Jeg tror, det hænger nøje sammen med, at jeg næsten altid leder efter den meget konkrete fortælling, jeg kan omsætte til ord og linjer i min avis. Men mange kunstnere taler jo netop gennem deres billeder eller hvad det nu er for værker, de arbejder med. De værker kan forstås eller tolkes på et helt anderledes plan, end tusind af mine ord, kan beskrive.

Jeg tror såmænd ikke mine spørgsmål nødvendigvis er dumme, men jeg fornemmer af og til en irritation hos den kunstner, de måtte være rettet mod, når jeg tydeligvis ikke forstår vedkommendes svar og alligevel insisterer.

Jeg har set Kvium fortælle, at det spørgsmål, han oftest får stillet er "Hvorfor er dine billeder så grimme?"

Det er næppe det spørgsmål, jeg ville stille ham, for jeg enig med den eftertænksomme kunstner i, at billederne ikke er grimme. Men hans persongalleri er er ofte provokerende, fordi han skræller alting af sine figurer: Tøj, hår, sminke, så der står en nøgen og ikke altid skøn sandhed tilbage.

Den sandhed er ikke altid til at forstå, ikke for mig i al fald. Til gengæld er den svær at slippe.

Tilbage står nok, at Kvium bliver ved med at male billeder, som folk synes er grimme, og jeg bliver ved med at stille spørgsmål, som folk synes er dumme. Og der er fejl og sandheder i begge udsagn.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Månedens buket går til dagplejemor: Dorthe er bare helt igennem skøn og mere end guld værd

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Nordisk jul 2021 med Blum og Haugaard Band

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Julekunstmarked med nye og kendte kunstnere i Korinth

Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Vi kan sætte Covid-19 skakmat - hvis vi står sammen

Ugeavisen Faaborg

Dødsfald: En af Fyns fineste akvarelmalere er gået bort

Midtfyns Posten

Fandt dem på skraldepladsen: Nu juler 200 nisser i historisk vandmølle

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Lad os få vinter-OL til Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Former og farver i Skitsehandlen

Ugeavisen Faaborg

Se video: Endelig får Lyngvild gæster igen - men det bliver nok uden bare bryster i år

Ugeavisen Faaborg

En uge med opera, Lady Gaga i House of Gucci, journalistik og familiefilm

Ugeavisen Faaborg

Endelig kom Faaborg på tavlen igen

Ugeavisen Faaborg

Sydfynsk landsby overraskede plejehjemsbeboere med adventsgaver

Ugeavisen Faaborg

Først hittede hun med Vandkanten: Nu åbner Stine spisested nummer to - kaldet Vejkanten

Ugeavisen Faaborg

Øhavsmuseet åbner Danmarks første børne-vandreruter med vandbane

Ugeavisen Faaborg

Unikke julegaver og smagsprøver: Kunsthåndværkere skaber julestemning i Tulipbygningen

Ugeavisen Faaborg

Har du projektet, så har LAG SØM pengene: Men du skal skynde dig

Ugeavisen Faaborg

Julemanden kommer til Dyreborg

Ugeavisen Faaborg

Eventyrtræet ved Faaborg Museum har fået livsforlængende behandling

Ugeavisen Faaborg

Her er bridgeklubbens jubilæumsvindere

Ugeavisen Faaborg

Bridgespillere hentede sølv-point

Ugeavisen Faaborg

Se billeder og video: Julemanden kom sejlende for at sætte strøm til julestemningen i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Ih, du milde mammut: Fortidsdyr vækket til live midt i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Det var sgu da Tom Petty!

Annonce