Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klumme: Hvorfor er dine billeder så grimme, og hvorfor er dine spørgsmål så dumme?

Michael Kvium: "Kun en tåbe frygter ikke klovnen" (2005). Kan opleves på Otterup Geværfabrik i sommeren 2021. Foto: PR

Min kæreste og jeg kørte forleden en tur til Geværfabrikken i Otterup for at se en anonym samlers udstilling af Michael Kvium-værker.

Jeg bliver tit usikker, når jeg går på kunstudstilling, fordi jeg har ofte har svært ved at afkode, hvad det egentlig er kunstneren vil fortælle mig, og turen her blev heller ingen undtagelse.

Min kæreste er ret skrap til at tegne og male. Her er jeg totalt håbløs, blottet for talent, så når vi tager ud og ser en udstilling sammen, er det med vidt forskellige forventninger. Hun lader sig inspirere at teknikker, materialer og kompositioner, og jeg leder efter historierne og egentlig gerne nogle, der kan puste lidt dynamik i min egen, træge tankevirksomhed.

Annonce


Mange kunstnere taler jo netop gennem deres billeder eller hvad det nu er for værker, de arbejder med. De værker kan forstås eller tolkes på et helt anderledes plan, end tusind af mine ord, kan beskrive.

Fra klummen


Så på den måde er Kvium bestemt værd at køre efter. Hans groteske, androgyne skikkelser, der med en smule ond vilje godt kan minde lidt om hans egne træk,  er tanke- og tolkningsudfordrende, og teknisk er manden også superdygtig, så der var noget til os begge.

Der er et særligt, hemmeligt rum, skjult bag et tæppe, på Geværfabrikken, og går man ind bag tæppet, kan man se Kvium-værker med på et abstraktionsniveau, der går en del hen over hovedet på mig, og jeg blev ikke særligt hjulpet af plancheteksten til billedserien, der hedder Basic Rhytm.

"Motiverne forekommer at være for tæt på eller for langt fra til at repræsentere en regulær og forståelig menneskelig figuration, og malerierne søger således med en særegen form for skønhed imod det abstrakte. Alligvel synes det menneskelige at snige sig ind i objekternes kødlignende overflade, ligesom strukturer sender tankerne mod biokemiske, strukturelle formationer, såsom proteiner, sådan nogle mennesker er skabt af," står der.

Jeg tog et billede af planchen og sendte - lidt som en spøg - teksten til min svigerinde, fordi jeg troede, hun ville være lige så sat af, som jeg selv. Det tog jeg nu fejl:

"John Dillermand i ny udgave", lød hendes nøgterne kvittering på messenger.

Uden at hun havde set billederne, forstod hun åbenbart, at Kviums abstrakte billeder er fyldt med krøllede slanger, lidt a la den tegnefilmhelten render rundt med.

Det er altså ikke sådan, at jeg nødvendigvis skal forstå, alt hvad jeg ser eller hører. Jeg har det ofte ret fint med, at folk kan se, høre og tro på andre ting, end dem er er åbenlyse for min lidt indskrænkede virkelighedsopfattelse.

Heldigvis for det, når jeg nu arbejder som journalist, og på daglig basis møder tanker og holdninger, der næppe af sig selv ville være opstået i hovedet på mig. Derfor er jeg begunstiget af et hav af a-ha-oplevelser, når jeg snakker med folk.

Jeg har ikke haft fornøjelsen at træffe netop Michael Kvium, men generelt møder jeg nogle af de største udfordringer i mit professionelle virke, når jeg skal interviewe kunstnere, for jeg får ofte oplevelsen af, at vi bruger helt forskellige sprog.

Jeg tror, det hænger nøje sammen med, at jeg næsten altid leder efter den meget konkrete fortælling, jeg kan omsætte til ord og linjer i min avis. Men mange kunstnere taler jo netop gennem deres billeder eller hvad det nu er for værker, de arbejder med. De værker kan forstås eller tolkes på et helt anderledes plan, end tusind af mine ord, kan beskrive.

Jeg tror såmænd ikke mine spørgsmål nødvendigvis er dumme, men jeg fornemmer af og til en irritation hos den kunstner, de måtte være rettet mod, når jeg tydeligvis ikke forstår vedkommendes svar og alligevel insisterer.

Jeg har set Kvium fortælle, at det spørgsmål, han oftest får stillet er "Hvorfor er dine billeder så grimme?"

Det er næppe det spørgsmål, jeg ville stille ham, for jeg enig med den eftertænksomme kunstner i, at billederne ikke er grimme. Men hans persongalleri er er ofte provokerende, fordi han skræller alting af sine figurer: Tøj, hår, sminke, så der står en nøgen og ikke altid skøn sandhed tilbage.

Den sandhed er ikke altid til at forstå, ikke for mig i al fald. Til gengæld er den svær at slippe.

Tilbage står nok, at Kvium bliver ved med at male billeder, som folk synes er grimme, og jeg bliver ved med at stille spørgsmål, som folk synes er dumme. Og der er fejl og sandheder i begge udsagn.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sognegårdens egen historie

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sommerkoncert med "Zafir" i Faaborg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Andreas Greve skruer op for kreativiteten: Ugeavisens huspoet udstiller illustrerede haiku-digte på Faaborg Bibliotek

Ugeavisen Faaborg

Ugens film: Elegant, morsom og velspillet: Masser af roser til ”Hvor kragerne vender”

Midtfyns Posten

Kom ud i naturen og genskab kontakten til kroppen: Naturterapeut vil lave kurser i sin egen midtfynske naturperle

Ugeavisen Faaborg

Rasmussen ved ikke, om han er blevet fuppet: Satte cykel billigt til salg, men har ikke set en krone

Ugeavisen Faaborg

Helstegt pattegris og musik i Evalds have: Musikstationen rykker igen til Bjørnø

Midtfyns Posten

Du kan også nå at være med i konkurrencen: Se læsernes søde sommerbilleder

Ugeavisen Faaborg

En skattejagt efter vintagetøj ved Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Stemningsfuld fyraftenskoncert

Ugeavisen Faaborg

Hvad skal du finde på? De her bøger er gode at give i barselsgave og dåbsgave

Ugeavisen Faaborg

Nye udstillere i Tulip-bygningen

Ugeavisen Faaborg

Peter Bjerggaard fandt sin niche efter filmuddannelse på VUC Fyn Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Udskudt flere gange: Nu lægger Faaborg rammer til Danmarks første outdoor-topmøde

Ugeavisen Faaborg

Ny bar åbner i gamle, kendte lokaler: Nu skal drengedrømmen udleves

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Hvorfor er dine billeder så grimme, og hvorfor er dine spørgsmål så dumme?

Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Når ingenting ligger fast

Ugeavisen Faaborg

Premiere på ”Hvor kragerne vender” - om bohemeliv og livet på landet

Ugeavisen Faaborg

Fjernstyrede modellastbiler i Faaborg Minibys gader

Midtfyns Posten

Pizzeria pludselig lukket: Nu står bygning og pizzaovn klar til ny lejer - du skal bare have dejen med

Midtfyns Posten

Se læsernes dejlige sommerbilleder: De første vindere i fotokonkurrencen

Ugeavisen Faaborg

Moonjam var Billums sommergave til Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Smag på øl og ost på Falsled Strand Camping

Annonce