Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klumme: Kom nu - lad os få fire dages arbejdsuge

"Hist hvor vejen slår en bugt - begynder Faaborg-Midtfyn Kommune." Og det er lige her, hvor Hundstrup Å krydser landevejen mellem Svendborg og Faaborg, mellem Ulbølle og Vester Aaby. Det er et ufattelig smukt sted, og hvis vi alle sammen kunne nøjes med at arbejde fire dage om ugen, ville vi have en fridag mere til at nyde både livet og alle de skønne steder i vores område. Foto: Palle Søby

Indimellem har jeg på fornemmelsen, at det halter lidt med gennemslagskraften for ugeavisens klumme.

Det er ikke mere end et par uger siden, jeg måtte rykke for at få afsat penge til en letbane i Faaborg.

Det er ellers tre et halvt år siden, jeg her i klummen præsenterede et nærmest grydeklart forslag til Faaborgs letbane - med linjeføring og det hele. Men intet er sket.

Annonce

For et par uger siden fulgte jeg så op med en nøje beskrivelse af, hvordan etape 2 af Faaborgs letbane skal udføres. Så nu må der snart ske noget. Ellers ender det jo med, at Odense får gang i både etape 1 og 2, inden Faaborg vågner op.

Og nu er der et andet tiltag, jeg er nødt til at rykke for: Fire dages arbejdsuge.

Det er snart tre år siden, jeg skrev i klummen, at det vil være en supergod idé at indføre fire dages arbejdsuge i hele samfundet. Dengang havde jeg læst, at de lige havde indført det i Odsherred Kommune.

Så min uforbeholdne opfordring til politikere og kommunale chefer her i kommunen skal lyde: Lad Faaborg-Midtfyn blive den næste fynske kommune efter Kerteminde, der indfører sådan en ordning med mulighed for fire dages arbejdsuge.

Nu hørte jeg forleden i radioen, at Kerteminde Kommune som den første på Fyn har gjort noget tilsvarende. Ikke en systematisk fire dages arbejdsuge, men en ordning med fleksibel arbejdstid, som i praksis giver de ansatte mulighed for at nøjes med at arbejde fire dage om ugen.

I snart fire måneder har de i Kerteminde kørt et forsøg for op mod 100 ansatte i Borgerservice og arbejdsmarkedsafdelingen. Medarbejderne har kort fortalt fået at vide, at de sådan set selv bestemmer, hvordan de fordeler deres 37 arbejdstimer hen over ugen - og de må gerne fordele dem, så de kun arbejder fire dage.

Bortset fra nogle ganske få, der har valgt at fortsætte med fem dages arbejdsuge, har langt de fleste valgt fire dages arbejdsuge.

Det giver også en kæmpe fordel for kommunen over for borgerne, for nu kan man tilbyde langt mere fleksibel åbningstid, fx i Borgerservice. Den fleksible ordning betyder, at man nu kan garantere, at der hver uge vil være dage, hvor man kan blive betjent af Borgerservice i tidsrummet fra syv morgen til syv aften.

Og hvad er så konklusionen efter de første måneder? Det har Ugeavisen spurgt Kertemindes kommunaldirektør, Anders Thønning Bjældager, om:

- Vi har opnået større tilgængelighed for borgerne mellem klokken syv og 19. Vi har opnået større arbejdsglæde og trivsel blandt medarbejderne. Nogle steder har vi ikke bare fastholdt effektiviteten, men faktisk øget den. Hvor det normalt kan være svært ved at rekruttere folk til specialistfunktioner, har vi til de seneste tre specialistjob, vi har slået op, kunnet rekruttere folk. I alle tre tilfælde har nogle af begrundelserne været muligheden for fleksibilitet i sin arbejdsplanlægning, herunder fire dages arbejdsuge, fortæller han.

Nu overvejer de i Kerteminde Kommune at brede ordningen ud til andre afdelinger, fordi det åbenbart er win-win-win for kommunen, for de ansatte og for borgerne.

Og så er det, jeg tænker: Jamen det kan da kun gå for langsomt med at få sådan en ordning bredt ud, ikke bare til alle kommuner, men også til private arbejdspladser - ja til hele samfundet.

Det geniale ved ordningen i Kerteminde er netop fleksibiliteten. At det ikke er noget, man trykker ned over alle ansatte. Men alle dem, der gerne vil nøjes med at arbejde fire dage om ugen, kan få lov til det.

Og hvis der så fx er børnefamilier, som synes, det er bøvlet at få senere fri fire dage om ugen, fordi det så bliver svært at hente børn og så videre, jamen så kan de bare fortsætte med at arbejde som hidtil.

Alle vi andre, der kan se kæmpe fordele og øget livskvalitet - og arbejdsglæde - ved at nøjes med fire arbejdsdage, vi kan så få lov til det.

Tanken om fleksibilitet ligger jo så fint i tråd med alt det, vi har oplevet i de to år med corona. Hvor vi netop har set, hvordan det hele nok skal gå, når vi alle sammen er fleksible. Hvor vi kan mødes virtuelt, hvor vi kan arbejde hjemmefra og så videre.

I takt med, at stadig flere får stadig længere til job, fordi ting lægges sammen i større enheder, og arbejdsplader flyttes ud i provinsen og så videre, vil det for alle pendlerne være en kæmpe fordel kun at have transporttid fire dage om ugen frem for fem.

Det siger selv, at hvis du bor i Faaborg og arbejder i fx Trekantsområdet, kan du spare masser af tid, jo færre dage om ugen du skal køre til Trekantområdet. Og det vil også gavne klimaet og benzinregningen.

Så min uforbeholdne opfordring til politikere og kommunale chefer her i kommunen skal lyde: Lad Faaborg-Midtfyn blive den næste fynske kommune efter Kerteminde, der indfører sådan en ordning med mulighed for fire dages arbejdsuge.

Der er en verden til forskel, om fordelingen af arbejdsdage/fridage hedder 5/2 eller 4/3.

Alle de steder, man har taget skridtet, har alle været glade. Sådan bliver det selvfølgelig også i Faaborg-Midtfyn.

Så "what's not to like?" Bare se at komme i gang!

Klummen er alene udtryk for journalistens egne holdninger og betragtninger - ikke for ugeavisens officielle linje.

Annonce
Midtfyns Posten

Underholdning i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Prøv kræfter med kajaksejlads i Faldsled

Annonce
Midtfyns Posten

Minister på besøg: Faaborg-Midtfyn Kommunes erhvervsrygsæk skal inspirere hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Rus & Riller med pop-up shop hos Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Skakklub kom styrket ud af coronaen

Ugeavisen Faaborg

Nu går træskæreren i gang: Kæmpe træstamme skal være blikfang foran Øhavsmuseet

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Machokatten Kala slår til om natten

Ugeavisen Faaborg

Musikforening fejrer jubilæumsår med folkegave

Ugeavisen Faaborg

På med næsen og snør løbeskoene - for nu skal der skaffes penge til hospitalsklovnene

Ugeavisen Faaborg

'Downton Abbey: En ny æra' har premiere i Helios

Ugeavisen Faaborg

Havnevandring og workshop: Kom med dine input til at sikre Faaborg mod højvande

Ugeavisen Faaborg

Solskoldninger, pollenallergi og ømme ankler går nok: Men én ting har doktoren respekt for

Ugeavisen Faaborg

Badass-brodering md Trine Runge Jessen i Faldsled

Ugeavisen Faaborg

Støttekroner gør ny sangvandring mulig

Annonce