Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konference på Klinten i Faaborg blev afgørende for, at Danmark fik en musikskolelov

Jørn Lorenzen fortæller i Ugens Indspark om tilblivelsen af Danmarks Musikskolelov. Foto: Palle Søby

Jeg har lyst til at fortælle lidt om, hvorledes Musikskoleloven blev til her i Danmark, og vi skal såmænd ikke længere tilbage end til 1989, hvor en konference på Klinten – ja, her i Faaborg – dannede rammen om en konference, der blev et afgørende skridt i bestræbelser for at nå målet.

Vi befinder os 10.000 fod over Storebælt. Jeg var sammen med Lars Oxenvad (vi var musikskoleledere i henholdsvis Søndersø og Otterup) på vej til Taastrup, hvor lederudvalget i Dansk Musikpædagogisk Forening skulle holde et af sine mange møder. Året er 1986!

Snakken går blandt andet på den nyansatte musikskolekonsulent, Otto Laust Hansen, Køge Musikskole. Hvad er han nu for én? Hvad er det lige hans opgave er? Hvorfor har Statens Musikråd kun ansat en deltidsansat konsulent? Får han da tid nok til at få gennemført en musikskolelov?

Annonce

Enden på snakken bliver, at vi vil forsøge at få et punkt på dagsordenen, når vi når frem, der skal handle om, hvorledes vi hurtigst muligt kan få politikerne på Christiansborg til at vedtage en lov – og det haster! Mange musikskoler er i disse år lukningstruede.

Vi valgte en arbejdsform, hvor vi arbejdede i to timer og gik tur ved vandet i en time. Derefter to timer ved bordet og en time ved vandet. Det viste sig at være en hård, men meget effektiv måde at få tingene frem på. Målet var at lave et oplæg til en musikskolelov.

Formanden for lederudvalget, Per Johannesson (Hørsholm Musikskole), er straks med på ideen om, at vi skal henvende os til den nye konsulent og tilbyde vores hjælp. Per går endog så vidt, at han tilbyder at stille sit sommerhus ved Vestkysten til rådighed. Nu har vi et sted at være.

Otto Laust Hansen arbejder hurtigt. Han får sammensat en arbejdsgruppe, der foruden lederudvalget kommer til at omfatte Ib Planch Larsen og Else Bjørnager (henholdsvis Holstebro og Aarhus Musikskoler), og en dejlig efterårsdag samles vi ved Vesterhavet, hvor vi skal tilbringe de næste to døgn sammen.

Fra Søndersø havde jeg medbragt en Commodore-64 - tidens pc - og den viste sig faktisk at blive et vigtigt arbejdsredskab i hele processen.

Vi valgte en arbejdsform, hvor vi arbejdede i to timer og gik tur ved vandet i en time. Derefter to timer ved bordet og en time ved vandet. Det viste sig at være en hård, men meget effektiv måde at få tingene frem på. Målet var at lave et oplæg til en musikskolelov. Var vi kørt fast i en formulering, kom der nye ideer på bordet efter gåturen – og det hele blev i kladdeform skrevet ind på 64'eren.

Om skribenten: Jørn Lorenzen

Bopæl: Faaborg.

Stilling: Pensioneret musikskolelærer.

Fritidsbeskæftigelse: Leder +60-holdet i Faaborg Badmintonklub. Aktiv på Faaborg Skakklubs førstehold i Fynsserien.

Maden stod vi selv for, og jeg vil påstå, at det er en af de ”sundeste” love, der er lavet – ikke på grund af maden, men fordi vi efter 30 år kan konstatere, at de forslag til lovtekster, vi fik komponeret i dagene i Jylland, faktisk fortsat består i den eksisterende tekst.

Hjemvendt til Søndersø stod der kun tilbage at få tingene renskrevet, hvorefter strategien skulle lægges. Hvorledes fik man politikerne i tale?

Midlet blev konferencer. Politikerne blev inviteret til at fortælle os, hvorledes vi skulle forholde os. Den modsatte vej fik de danske musikskoleledere lejlighed til at ”oplyse” politikerne om, hvad en musikskole skulle indeholde, og hvad landet i høj grad trængte til – en musikskolelov.

I 1989 lykkedes det at få Kulturminister Ole Viig Jensen (R) til at deltage i Faaborg-konferencen, hvor jeg som kursusleder havde lejet hele Klinten, og jeg husker tydeligt, hvorledes Ole Viig Jensen indledte sin tale med ordene: ”Nu skal I jo ikke tro, at I får en musikskolelov, fordi jeg er kommet til Faaborg”.

To timer efter – og adskillige ”oplysende” indslag senere – afsluttede ministeren med ordene: ”Jeg vil gerne se formanden for Statens Musikråd (Finn Egeland Hansen) på mit kontor på mandag”.

Den 1. juni 1990 havde Danmark en ny Musikskolelov med en beløbsramme på 50 millioner kroner.

Mange overvejelser og mange enkeltheder er udeladt i denne klumme, men tiden var inde til at få ”den nødvendige lov” – og den gamle Commodore 64 står såmænd på loftet ude på Hedemarken 13.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Ugeavisen Faaborg

Bent levede det meste af sit liv i Haastrup

Ugeavisen Faaborg

"Høst dine drømme": Kom til workshop i Faaborg

Midtfyns Posten

Newyorker-kunst i Galleri Korinth

Ugeavisen Faaborg

Ekstra leben giver tissetrang på kajkanten

Ugeavisen Faaborg

Makaber drabssag inspirerede hundeklub: Vil uddanne lighunde og hjælpe politiet

Ugeavisen Faaborg

Vores Faaborg & Egn slår rekord i salg af gavekort

Ugeavisen Faaborg

Pibemager i verdensklasse: 15 kvadratmeter værksted og en helvedes masse passion

Ugeavisen Faaborg

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Ugeavisen Faaborg

Konference på Klinten i Faaborg blev afgørende for, at Danmark fik en musikskolelov

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Hjælp, min kat er på kur

Ugeavisen Faaborg

Flyttedag for Borch-advokater

Ugeavisen Faaborg

Brudekjoler hitter: Københavnerne kommer til Faaborg for at prøve Krøyers Brudekjoler

Ugeavisen Faaborg

Vild rejse fra skurvogn til imperium: Dyrenes Verden åbner ny stor butik i Ringe

Ugeavisen Faaborg

Nytårskoncert med Operettekompagniet

Ugeavisen Faaborg

Gammel kending vender tilbage til ugeavisernes salgsstyrke i Faaborg-Midtfyn

Ugeavisen Faaborg

Holder typisk kun én sæson - til gengæld er det gratis: Femstjernet campingplads søger forpagter til restaurant

Ugeavisen Faaborg

Fra forfalden rønne til ’guldhus’: - Folk rystede på hovedet over, at der blev brugt så mange penge på det hus

Midtfyns Posten

Digitale motorveje til Lars Tyndskids marker: - Det er fantastisk

Annonce