Annonce
Ugeavisen Faaborg

Kreative julegudstjenester i corona-år: Åben kirke, leje af sportshal og dobbelt op på gudstjenester

Therese Strand Kudajewski, sognepræst i Svanninge, glæder sig over, at der eksperimenteres med nye formater for gudstjeneste i en mærkelig tid. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen
Hjernerne har været lagt i blød rundt omkring i sognene for, hvordan julegudstjenesterne kan afvikles i et coronaår. Du kan både komme til åben kirke, til gudstjeneste i en sportshal eller til lyn-gudstjeneste i Faaborg Provsti.
Annonce

Faaborg og omegn: Juleevangeliet, de velkendte salmer og en snak med venner og bekendte, når man mødes i kirken, plejer at høre julen til. Rigtig mange familier har tradition for, at juleaften skydes i gang med en julegudstjeneste i den lokale kirke. Og mange kirker plejer at være fyldt til bristepunktet.

Men som med så meget andet er også den tradition udfordret i år. For som bekendt må vi ikke forsamles, sidde tæt på kirkebænkene og da slet ikke synge, mens vi sidder tæt.

Så det har været lidt af en udfordring for de lokale kirker at få kabalen til at gå op i år. Ugeavisen Faaborg har lavet en rundringning til præsterne i Faaborg Provsti for at høre, hvad der egentlig kan lade sig gøre i år, og hvordan man - bevæbnet med sprit og forholdsregler - stadig kan komme til julegudstjeneste juleaften.

Se i listen, hvordan juleaften markeres i dit sogn.

* Brahetrolleborg - Krarup - Øster Hæsinge

Ole Buhl Nielsen, sognepræst i Brahetrolleborg, Krarup og Øster Hæsinge, regner med at livestreame en gudstjeneste over Facebook. Det har han allerede erfaringer med fra nedlukningen. Arkivfoto

Hvis der skal synges salmer, er der maksimalt plads til 70 gæster i Brahetrolleborg Kirke, og der når man ikke langt, når der normalvis kommer 400 kirkegængere juleaften. Derfor planlægges der "åben kirke" i to timer i hver af de tre kirker, hvor Ole Buhl Nielsen er sognepræst. Det er klokken 12-14 i Krarup, 14-16 i Ø. Hæsinge og 16-18 i Brahetrolleborg.

- Vi gør det højtideligt med lys, trompetspil og en kort andagt hvert 25. minut. Vi sørger naturligvis for, at der kun er det antal mennesker i kirken ad gangen, som der må være efter retningslinjerne, fortæller Ole Buhl Nielsen.

Derudover regner han med, at der også bliver livestreamet en julegudstjeneste fra Brahetrolleborg Kirke i løbet af eftermiddagen.

- Jeg ville være så ked af, hvis der ikke "var plads i herberget" juleaften. Og derfor er det her en måde at gøre det på. Vi har virkelig prøvet at tænke kreativt, siger sognepræsten.

* Svanninge og Faldsled

Der bliver dobbelt så mange muligheder for at komme til julegudstjeneste i Svanninge Kirke i år. Til gengæld er der plads til færre ved hver gudstjeneste. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen

To julegudstjenester - en i Svanninge og en i Faldsled - bliver i år til fire. Der holdes julegudstjeneste i Faldsled klokken 13 og 15 og i Svanninge klokken 14 og 16. Kirken vil blive sprittet af og rengjort mellem hver gudstjeneste.

- Det er jo virkelig svært at vide, hvad der er det helt rigtige at gøre, og når man kigger sig omkring, er det tydeligt, at alle jo forsøger sig på forskellige måder. Og det er på sin vis rigtig fint, og der eksperimenteres på mange måder i folkekirken i denne tid, som ellers ville have været utænkeligt før Covid-19 kom til og satte hele dagsordenen, siger sognepræst Therese Strand Kudajewski.

Hun håber, at kirkegængerne i år også vil sprede sig ud til nogle af julens andre gudstjenester.

-  Det er altid ærgerligt, hvis man går forgæves, og det gælder naturligvis også, hvis man ønsker sig at gå i kirke, men her kan man glæde sig over, at der er gudstjeneste i kirken mange gange i perioden mellem jul og nytår, så det er oplagt at komme igen, siger hun.

* Sønder Broby

Det kommer an på, hvor mange der kommer i kirke i Sønder Broby, hvorvidt kirkegængerne må synge med. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen

I år bliver der to julegudstjenester i Sønder Broby Kirke. Den ene klokken 13.00 og den anden klokken 16.15 som vanligt.

- Vi ser, hvor mange der kommer til hver gudstjeneste. Vi kan maksimalt være 85, men hvis der kommer flere end 42, er det kun kirkesangeren, der må synge, fortæller sognepræst Anette Agersnap.

Der plejer at komme omkring 100 kirkegængere til julegudstjeneste i Sønder Broby, så hvis de fordeler sig over de to gudstjenester, bliver der plads til alle, er vurderingen.

* Haastrup

Sognepræst Rikke Møller Gotfredsen fotograferet foran Haastrup Kirke sammen med skoleleder Henrik Ørtved. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen

Også i Haastrup fordobles antallet af gudstjenester. Både klokken 13 og 15 åbnes kirken, og der er tilmelding til de to gudstjenester.

- Det er egentlig ikke en model, jeg bryder mig om, men det er en helt særlig situation i år. Man skal tilmelde sig på et telefonnummer, og så har vi tegnet kirken op og kan få fordelt familierne rundt omkring, så ingen skal gå forgæves, siger sognepræst Rikke Møller Gotfredsen.

Der plejer at være omkring 250-300 kirkegængere i Haastrup Kirke juleaften, og så mange bliver der ikke plads til i år.

- Men vi forventer også, at nogle vil blive hjemme i år. Og så henviser vi også til de øvrige juledage, hvor man har mulighed for at komme i kirken. 

Gudstjenesterne får varighed af 20 minutter.

- Vi prøver at få det bedste ud af situationen. Vi skal kunne synge de gode julesalmer, det vil vi ikke gå på kompromis med, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for, at det bliver stemningsfuldt, selv om det ikke bliver, som det plejer, siger hun.

* Nr. Broby

Kirken i Nr. Broby skiftes ud med hallen juleaften. Privatfoto

I Nr. Broby har kirken lejet sig ind i hallen, som kommer til at danne kulisse for årets julegudstjeneste.

 - Der bliver plads til 400 mennesker, og vi kan også synge. Folk skal sådan set bare medbringe det gode julehumør- og så mundbind, selvfølgelig, siger sognepræst Sanne Hvorslev.

- Rammen er måske ikke så hyggelig, som den plejer, men det er vigtigt for mig, at vi overhovedet får mulighed for at komme til gudstjeneste. Hvis vi skal synge i Nr. Broby Kirke, må der kun være 40 kirkegængere. Hvis ikke vi synger, må der være 100. Jeg kan ikke bære at måtte afvise folk, siger hun.

Omkring 500 mennesker plejer at komme til gudstjeneste i Nr. Broby juleaften, men Sanne Hvorslev forventer, at nogle vil blive væk i år på grund af smittefaren.

- Det bliver en meget anderledes jul, men det bliver også sjovt, og jeg håber, folk vil bakke op om vores initiativ, siger hun.

* Aastrup - Vester Aaby

Torkil Jensen, sognepræst i Aastrup og Vester Aaby, fortæller, at der i år bliver dobbelt så mange gudstjenester at vælge imellem. Arkivfoto: Lasse Skov

I Aastrup og Vester Aaby fordobles antallet af julegudstjenester, så der er to muligheder i hver kirke. Derudover skal kirkegængerne tilmelde sig på forhånd hos sognepræst Alex V. Nielsen på tlf. 40 89 44 11 eller mail avn@km.dk.

Tidligere år har der været omkring 90 kirkegængere i Aarstrup og 110 i Vester Aaby. Men de nuværende coronarestriktioner er der plads til 25 i Aastrup Kirke og 48 i Vester Aaby.

- Så det er ren matematik, at der ikke vil være plads til alle dem, der plejer at komme. Men der vil nok også være nogen, som trækker sig frivilligt i år på grund af den smittefare, der er ved at møde op. Jeg tænker på det hver dag - jeg vil være frygtelig ked af at skulle afvise nogen, for jeg ved, at det betyder meget at kunne komme i kirke juleaften. Men det er jo ikke en situation, vi selv har skabt, vi må bare forsøge at navigere i det, siger sognepræst Torkil Jensen.

- Vi har jo hele tiden håbet på et mirakel, som betød, at vi bare kunne åbne op. Men det er ikke den vej, det ser ud til at gå lige nu, siger han.

* Faaborg - Diernæs og øerne

Faaborg Kirke er i gang med kæmpe renovering til 19 millioner kroner. Og der er ikke plads nok til julegudstjeneste i Det nye Hospital. Derfor rykkes gudstjenesterne til Forum Faaborg juleaften. Arkivfoto

I Faaborg er situationen i år helt særlig - ikke kun på grund af Covid-19, men også fordi Helligåndskirken er lukket på grund af renovering. Derfor rykkes julegudstjenesterne til Forum Faaborg.

Her vil der være gudstjeneste klokken 13.30 og klokken 15.30.

- Man går ind ét sted og ud et andet. Der vil være god afstand og plads til 250 kirkegængere. Det bliver yderst coronasikret, fortæller provst Lars Ole Jonssen.

Dommerbordet kommer til at fungere som alter og prædikestol, og gæsterne bliver bænket på stole på halgulvet.

Sidste år var omkring 1000 mennesker til julegudstjeneste i Helligåndskirken. Lars Ole Jonssen vurderer, at søgningen i år vil blive mindre på grund af coronasituationen.

Sædvanligvis foregår gudstjenesterne i Det ny Hospital, nu hvor kirken er lukket. Men der er kun plads til 25, når der skal synges. Og det duer ikke juleaften.

- Min opfattelse er, at alle har en forståelse for, at det er en særlig jul i år, og vi forsøger at finde frem til den bedste løsning. Til gengæld er jeg helt sikker på, at det bliver en jul, vi kommer til at huske, siger provsten.

I Diernæs Kirke er der også gudstjeneste klokken 13.30 og 15.30.

Det ligger endnu ikke helt fast, om der bliver en eller to gudstjenester på øerne.

* Horne

Jesper Svärd glæder sig over, at Horne Kirke er en stor kirke. Kabalen skal nok gå op, siger han. Foto: Signe Andersen

Sognepræst Jesper Svärd er overbevist om, at kabalen nok skal gå op juleaften i Horne Kirke.

Den ene julegudstjeneste er blevet til to i år, så her kan man komme i kirke både klokken 14 og klokken 16.

- Vi har heldigvis en stor kirke, og vi skal nok få plads til 130, siger Jesper Svärd.

Udgangspunktet er, at kirkegængerne får lov til at synge med på julesalmerne.

- Det er vigtigt for os, siger Jesper Svärd, som opfordrer til, at kirkegængerne vil fordele sig på nogle af julens andre gudstjenester også.

Fx kan man komme i kirke lillejuleaften klokken 19.30 til en musikalsk julegudstjeneste.

* Vester Hæsinge - Sandholts Lyndelse

Vester Hæsinge Kirke. Arkivfoto: Jens Wognsen

Der er endnu ikke lagt en færdig plan for Vester Hæsinge og Sandholts Lyndelse Kirker. Når planen er klar, bliver det meldt ud på Vester Hæsinge-portalen www.vesterhaesinge.dk.

* Allested - Vejle

Vejle Kirke. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen

I Allested-Vejle håber præst og menighedsråd, at kirkegængerne vil fordele sig på julens gudstjenester. Lillejuleaften er der gudstjeneste klokken 17 i Allested og 19 i Vejle. Juleaftensdag bliver, som den plejer, men med færre mennesker. Gudstjeneste klokken 14 i Vejle og klokken 15 i Allested.

- Der er plads til 50 mennesker, og så siger vi stop. Hvis vi er 25 og derunder, må vi synge, ellers er det kirkesangeren, der synger, fortæller Pernille Borum Stengaard.

Alt i alt har 200 mennesker altså mulighed for at komme i kirke fordelt på de fire gudstjenester, og det er cirka, hvad der plejer at komme samlet set juleaftensdag fordelt på de to kirker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce