Annonce
Ugeavisen Faaborg

Kunstner, festivalmand - og nu også skolelærer

Martin Hansen alias Pabi Chulo kan næppe få skønnere omgivelser at arbejde i end her på Enghaveskolen lige ud til Sundsøen i Faaborg. Foto: Palle Søby
Martin Hansen, en af hovedkræfterne bag kæmpesuccesen Avernax Festival, har i mange år været kendt under kunstnernavnet Pabi Chulo. Nu starter han efter sommerferien som billedkunstlærer på Enghaveskolen i Faaborg.
Annonce

Faaborg: Enghaveskolen i Faaborg havde 140 ansøgere at vælge iblandt, da de skulle ansætte en ny lærer i billedkunst. De valgte 42-årige Martin Hansen, der også går under kunstnernavnet Pabi Chulo - og det kommer de næppe til at fortryde.

Ikke alene får børnene nu en professionel kunstner som lærer. De får også en mand, der ser jobbet som meget mere end blot en indtægtskilde - og som måske i virkeligheden har undervisning som sit allerstørste talent.

Han har undervist Bandidos-rockere og HA'ere i kunst i Vridsløselille Fængsel. Han har været klasselærer for en problematisk 7. klasse i Tommerup, der havde for vane at bryde deres lærere psykisk ned. Han har undervist "banditterne" på Ringe Kostskole. Og han har i mange år undervist helt almindelige mennesker i kunst på blandt andet højskoler.


Men det er 17 år siden, jeg sidst har været ansat, så det er modigt af dem at ansætte mig. Jeg skrev også i ansøgningen, at jeg er ikke grøn, men rusten.

Martin Hansen, kunstner, festivalmand og lærer


- Men det er 17 år siden, jeg sidst har været ansat, så det er modigt af dem at ansætte mig. Jeg skrev også i ansøgningen, at "jeg er ikke grøn, men rusten", siger Martin Hansen.

Blå bog

Martin Hansen er 42 år og opvokset i Ringe.

Uddannet lærer fra Zahles Seminarium (gik de tre første år på Odense Seminarium).

Har  taget masteruddannelse i kunst på San Francisco Art Institute (SFAI).

Har arbejdet som kunstner i mange år under navnet Pabi Chulo.

Familien har hus på Avernakø, hvor han var med til at starte Avernax Festival i 2017.

Kæreste med frisør Camilla Steen. Parret har sønnen Eddie på 16 måneder, opkaldt efter Eddie Vedder, som Martin er stor fan af.

Martin, Camilla og deres lille dreng flyttede i maj fra København til Svendborg i et stort hus på Sankt Jørgens Vej.

Martin starter efter sommerferien som billedkunstlærer på Enghaveskolen i Faaborg.

- Jeg ser kunsten som et sprog, og jo tidligere det bliver lært, jo mere nuanceret kan det blive, og jo mere kan man bruge det frit i andre processer. Hvis man som barn har en legende og kreativ tilgang, er det også noget, man kan bruge senere i livet, fx når man skal lave sit eget firma. Så på den måde ser jeg mere kunsten som en filosofi og en måde at være i verden på end som et egentligt fag.

Martin Hansen i billedkunstlokalet på Enghaveskolen, hvor han starter som lærer efter sommerferien. Foto: Palle Søby

Oprindelig stammer Martin fra Ringe, men han har i høj grad også rødder på Avernakø, hvor familien stadig har et hus. Og det var her, han "blev lavet en smuk sommernat i 1977", som han selv formulerer det.

Allerede dengang havde hans forældre huset, som Martin i dag deles om med forældrene og sine søskende.

Tilknytningen til Avernakø var baggrund for, at Martin sammen en flok venner, der alle er vokset op med  Midtfyns Festival, startede Avernax Festival i 2017. Den er blevet en kæmpe succes, og dette års festival blev udsolgt på under et minut. Siden er den dog blevet aflyst på grund af corona.

Annonce

Nyt liv som familiefar

- Jeg er stadig med i festivalen, men har trukket mig lidt fra de månedlige møder og den organisatoriske del, ikke mindst efter vi fik en lille dreng for 16 måneder siden. Så sker der jo nogle værdiændringer, og pludselig havde vi købt et stort hus på Sankt Jørgens Vej i Svendborg, fortæller Martin, som indtil maj i år boede i København med sin kæreste, Camilla Steen.

Hun er frisør og har stadig salon i København, men de er også ved at indrette en salon i huset i Svendborg.

- Vores hus er sådan et stort højt hus, lidt ligesom Villa Villekulla i Pippi. Vi vil lave et sted, der hedder "Under trappen", hvor Camilla har sin salon, og hvor jeg også har mit atelier. Det skal gerne være et levende sted, hvor folk kommer forbi, siger Martin.

Martin Hansen er vant til skønne naturomgivelser fra familiens hus og festivalen på Avernakø. Og det får han også her på Enghaveskolen. Foto: Palle Søby

De har stadig en lejlighed i København, og med hus i Svendborg og feriehus på Avernakø aner man ingredienserne til "det gode liv".

Skønne naturomgivelser har Martin i hvert fald både på Avernakø og i sit nye job på Enghaveskolen, der ligger smukt lige ud til Sundsøen og Prices Have Skov.

Er du Martin Hansen eller Pabi Chulo over for eleverne i dit nye job?

- Jeg kalder det "opdigtet skizofreni". Pabi Chulo er kunstneren, og Martin Hansen er den civile, der skylder penge i banken. Men det bliver lidt et kryds nu, hvor jeg bringer mit kunstneriske liv ind i jobbet. Jeg har brugt 20 år på at blive Pabi Chulo - nu indhenter Martin Hansen mig. Men det bliver et spændende eksperiment - både for mig selv, for børnene og for skolen.

Martin Hansen foran et af de karakteristiske klassehuse på Enghaveskolen. Foto: Palle Søby
For Martin Hansen er jobbet på Enghaveskolen også en slags eksperiment, hvor han vil se, hvor langt han kan nå med formidling af kunsten i forhold til børnene. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Konfirmationer uge 33

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 33

Ugeavisen Faaborg

Kom til KOL-kor i Faaborg

Annonce