Annonce
Ugeavisen Faaborg

Lasse stopper efter 18 år som havneboss: - Vi skal være stolte af Faaborg Havn

Lasse Olsen siger farvel til jobbet som chef for det, han mener muligvis er Danmarks bedste havn. Foto: Bent Warncke
Efter 18 år i spidsen for en havn i rivende udvikling har havnemester Lasse Olsen takket af. Nu vil han tage en phd.
Annonce

Faaborg: I slutningen af juli 2011 skete der noget helt særligt på Faaborg Havn. Flere års lobbyarbejde i blandt andet Miami i USA bar endelig frugt, og det luksuriøse krydstogtskib Seadream 1 kom sejlende ind i Faaborg Fjord for at ankre op ved en nyanlagt havnekaj designet specielt til store dybtstikkende skibe.

- Det var et stort øjeblik. Det var en af de gode dage på kontoret, og det er nok det, jeg kommer til at huske tilbage på med størst glæde. Det var fantastisk, at det lykkedes for os at få krydstogtsskibe til Faaborg, og der var rigtig mange af kollegerne, der var lidt misundelige, fortæller Faaborgs havnemester Lasse Olsen.

Det er nemlig tid til at være en lille smule tilbageskuende for Faaborgs havnemester. Efter 18 år som chef for Faaborg Havn gik han på pension ved årets udgang.

For Lasse Olsen er det lidt mere end et job, han nu har forladt. Det er en særlig måde at leve på.

- Nu skal jeg jo ikke skræmme ansøgerne væk til jobbet, men at være havnemester i Faaborg kan aldrig blive et 7-til-16-job. Det er en livsstil at have sådan et job. Du ved aldrig, hvornår telefonen ringer, fordi der et problem, der kræver en løsning her og nu, og jeg har aldrig kigget på klokken, fortæller han.

Og det har familien så måttet indrette sig efter.

- Som min kone (Louise) plejede at sige: Hvis børnene ville se deres far, måtte de tage ind på havnen. Men jeg tror nu ikke, de har savnet noget, fortæller Lasse Olsen.

Blå bog

Lasse Olsen, 65 år

Gift med Louise og parret har tre børn.

Bor på Sinebjergvej på Horne Land men har også et lille byhus i Marstal.

Lasse Olsen sejlede i starten af 1970'erne med den legendariske skipper Mogens Frohn på Fulton. I 1975-1976 var han styrmand på Fulton.

I 2001 forlod han jobbet som skipper på Fylla for at blive havnemester i Faaborg.

Annonce

Den ideelle havn

Det er med en vis tilfredshed, at den afgående havnemester ser tilbage på den epoke, hvor han har stået på kommandobroen. Havnen har været i en rivende udvikling, både når det gælder færge, erhvervs- og lystsejlersegmentet.

- Der har ikke været et eneste år, hvor vi ikke har lavet en større investering i forbedring af faciliteterne. Jeg sad lige og kiggede tilbage forleden. 56 mio. kroner er der blevet investeret i min tid, og havnen er blevet en forretning, der år efter år skaber et overskud, fortæller han.

Der findes mange havne i Danmark, og som gammel sømand har Lasse Olsen været i de fleste af dem. Men Faaborg Havn er noget helt særligt.

- Det er nærmest den ideelle havn. Jeg tror ikke, der er andre havne i Danmark, der på et så relativt lille område kan præsentere alle disciplinerne indenfor havnedrift, nemlig færgehavn, lystbådehavn samt en fiskerihavn og en erhvervshavn i drift. Og vi har værfter. Folk kan se alle aspekter af havnedrift, og de kan gå rundt og se det hele uden at blive trætte. Havnen i Faaborg er noget, vi kan være stolte af, og som vi skal gøre meget for at bevare, siger han.

Og hvad skal han så foretage sig i de mange timer, han nu får til overs?

- Det bliver ikke noget problem. Der bliver tid til familien, og så er vi jo de lykkelige ejere af en ældre danske jagt (træskib, red.) "Mitte". Det er, som min søn siger, at sammenligne med at eje en firelænget, stråtækt bondegård. Der er masser af vedligehold hvert eneste år, fortæller Lasse.

Til foråret har Lasse og fruen også tænkt sig at tilbringe en måneds tid på Phillippinerne.

- Vores datter Karen har fået et job i otte måneder på et dykkerskib dernede, så vi tænker at tage ned og besøge hende og opleve kulturen, fortæller han.

Og så har Lasse også tænkt sig at arbejde hårdt på sin phd.

- Du ved - Pensionist Hele Dagen, siger han med et grin.

Faaborg Havn rummer på relativt lidt plads både færgehavn, erhvervshavn, lystbådehavn, lidt fiskerihavn og et skibsværft. Og mens Lasse Olsen har stået i spidsen er der blevet investeret millioner og atter millioner i at forbedre og vedligeholde havnen. Arkivfoto: John Fredy
Lasse Olsen ser frem til at andre nu overtager havnens vagttelefon. Foto: Bent Warncke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce