Annonce
Ugeavisen Faaborg

Lene danser sig fri for brystkræft

Lene Wedell er zumbainstruktør og har brystkræft. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Der skal mere end en kræftdiagnose til for at holde Lene Wedell tilbage. Mellem kemoterapien fylder hun nemlig tiden ud med motion og zumba.
Annonce

Ringe: Det var en knude. 46-årige Lene Wedell stod en helt almindelig dag, da hun fandt den under armen.

- Det er sikkert bare en hævet lymfe, tænkte hun.

Det var det også, men der var kræft i lymfeknuden, og da Lene Wedell blev undersøgt nærmere, havde hun også en knude i det ene bryst og forstadie til kræft i det andet bryst. Lene Wedell havde fået brystkræft.

- Den kræft skal bare dø. Den skal ud af min krop, og den skal simpelthen ikke få lov til at vinde over mig, siger hun.

Lene Wedell elsker at danse med sit zumbahold. Hun holder fast i motionen, selv om kræften kan gøre det svært. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Annonce

Motion og kemoterapi

Lene Wedell er en af den slags mennesker, som har mistet håret, men som glæder sig over, at hun ikke kan have en dårlig hårdag. Hun er en af den slags mennesker, som har fået en kræftdiagnose, men som er glad, fordi hun nu har indset, at hun skal få åbnet den hobbyvirksomhed, som hun altid har drømt om. Hun er en af den slags mennesker, som ser brystkræft som et bump på vejen, som hun skal over.

- Det er mig, der styrer, hvad kræften har af indflydelse i mit liv. Det skal ikke være kræften, der styrer mit liv, og det har været mit mantra fra dag et, siger Lene Wedell.

Lene Wedell er også et meget aktivt menneske. Styrketræning og zumba er en fast del af hendes rutine, men med en kræftsygdom bliver det hurtigt hårdere at løfte vægtstangen og hoppe rundt.

- Jeg bliver hurtigere forpustet, og jeg bliver hurtigere træt. Jeg har brug for mere hvile, og jeg kan ikke koncentrere mig så lang tid ad gangen. Sådan har det jo ikke været før. Når man står op om morgenen efter en træning, så føles det, som om man har løbet et maraton dagen før, fordi kroppen er så træt, siger Lene Wedell.

Alligevel har hun fra dag et stædigt besluttet, at motion stadig skal være en del af hendes faste rutine. Træningen er nemlig ikke kun er et symbol på, at hun tager kampen op mod kræften, men den er også med til at hjælpe kroppen og kemoterapien med at dræbe kræftcellerne.

- Det er jo bevist, at motion gør, at kemoterapien virker bedre. Og så er motion bare livskraft, så jeg vidste, at det ikke skulle laves om da jeg fik diagnosen, siger Lene Wedell.

Annonce

Zumba uden hår

Tre gange om ugen tænder Lene Wedells for højtalerne i zumbasalen og stiller sig foran 15 danseglade deltagere og har det sjovt. Hun har været zumbainstruktør siden 2013, og det var en af de ting, som hun bestemt ikke ville opgive, da hun fandt knuden under armen.

- Zumba har altid været en af de ting, der holder mig oppe. Det har altid været et godt redskab, når jeg har haft en dårlig dag, siger Lene Wedell.

Zumba blander sjove trin og musik, og så er det med til at give Lene Wedell en hel del livsglæde, fordi hun sammen med deltagerne kan danse og have det sjovt. I Lene Wedells dansetimer skal der være plads til at lave en masse fejl og være fjollet, og hun har derfor også fået en fast gruppe af deltagere, som altid vender tilbage. Men da Lene Wedell begyndte at miste håret, begyndte flere af deltagerne at blive urolige for hende.

- Jeg tror, at deres chok var større end mit. Folk blev påpasselige og sagde, at jeg skulle passe på mig selv, men der er ingen restriktioner for, hvad jeg må, siger Lene Wedell.

Derfor synes hun også, at det er vigtigt at snakke om kræften, og hvordan den påvirker og ikke påvirker folk.

- Når folk ser mig, så ser de en kvinde, der har mistet håret, men når jeg kigger ud gennem mine øjne, så ser verden stadig ud, som den altid har set ud, siger Lene Wedell.

Lene Wedell oplever nemlig, at kræft stadig et et tabuiseret emne, som folk reagerer meget forskelligt på.

- Når man får kræft og mister håret, så får man lige pludselig en hel masse forskellige reaktioner - også bare fra folk på gaden, siger Lene Wedell.

Hun kommer derfor også til at være en af de frivillige, som hjælper til på Lyserød Lørdag i Ringe 5. oktober. Et lignende arrangement finder sted i Faaborg.

- Jeg ville være taget til Lyserød Lørdag uanset, om jeg havde kræft eller ej, men det bliver rigtig godt. Jeg skal nok bare sælge nogle babsekager eller noget, siger Lene Wedell.

Trods kræften har Lene Wedell altid et smil på læben, og det er bestemt ikke en undtagelse, når hun er til zumba. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Lene Wedell mistede hurtigt håret efter første gang, hun fik kemoterapi. Selv om folk kigger anderledes på hende nu, synes hun selv, at alt er ved det gamle. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Der er gang i både arme og ben, når der danses zumba. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Til zumba skal der fjolles, og man skal have det sjovt. Lene Wedell har derfor ingen problemer med at lave sjove ansigtsudtryk i undervisningen. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Annonce