Annonce
Ugeavisen Faaborg

Litteraturen og fortællingen i højeste potens

Mai Skydt Villadsen har skrevet ugens bogtip. Foto: Alex Tran
”Transit” af Rachel Cusk. Tryllebindende "Transit" er anden bog i Rachel Cusks trilogi om den fraskilte forfatter Faye. Hvis du ikke har læst første bog, "Omrids", endnu, må du have fat i den, før du sætter tænderne i "Transit".
Annonce

Faye fylder nyt indhold i sit liv. Det fysiske ryk fra kernefamiliehjemmet til en horribel London-lejlighed har hun ikke haft svært ved. Heller ikke at overlade sine sønner til deres fraværende far, imens lejligheden bliver gennemrenoveret. Nu samler hun på indtryk og skæbner og opbygger langsomt overskud til at rykke på sit indre liv.

Rachel Cusk er en vidunderligt fortættet fortæller. Hendes styrke ligger bl.a. i fravalget af en pladskrævende ydre handling, hvorved dialogerne, der dirrer af kraft, kan få fylde. Gang på gang dvæles der ved bisætninger, stemninger eller usagte ord. Det føles, som om Cusk siger: ”Pas på, du travle, moderne menneske!”

Annonce

Sløret løftes på landet

Mod bogens slutning besøger Faye sin fætter Lawrence på landet, og her vokser fortællingen sig endnu mere forførende og forfærdende. Faye oplever Lawrence i en ny familiekonstellation med Eloise og ”dine” og ”mine” børn. Et slag om opdragelsesmetoder udkæmpes, og ofrene træder frem: ”De [børnene] stod på række, fra deres munde kom lyde der ikke var genkendelige som ord og i stedet flød sammen i et fælles protestkor. Stearinlysene flammede omkring dem og trak striber af rødt og orange lys hen over dem (…)”.

Annonce

Når hovedpersonen er gåden

I kælderlejligheden under Faye bor et surt ægtepar, og konen bedyrer, at hun har hørt Faye have mandebesøg. Historien set inde fra Fayes lejlighed er imidlertid ikke læseren forundt. Detaljerne om Fayes kødelighed passer nemlig ikke ind i den historie, hun vil fortælle.

Ville jeg kunne lide Faye, hvis jeg mødte hende i virkeligheden? Nej! Ikke én, der deler så lidt om sig selv. Men som romanfortæller og litterært fænomen er Faye et overflødighedshorn af skæbner og ømme punkter. Gang på gang finder hun dialogernes blinde vinkler og lyser skarpt derind.

Faye er personificeringen af litteraturen og fortællingen i højeste potens!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce