Faaborg: Hver middag mødes 30-40 mennesker til et godt måltid mad i Havnestuen. Her mødes folk med alle mulige baggrunde, og udover maden er samværet i højsædet.
Og har brugerne noget på hjerte, så lægger Ida Rasmussen gerne øre til. Hun er nemlig Havnestuens brugeres repræsentant i bestyrelsen. Og den indsats, skal hun hyldes for, mener daglig leder i Havnestuen, Helle Kirkeby.
Derfor har hun indstillet hende til månedens buket i Ugeavisen Faaborg.
"Ida er 89 år, stadig aktiv som repræsentant for brugerne af Havnestuen i bestyrelsen og har lige modtaget genvalg. Ida kommer ofte og spiser og hygger med de daglige brugere, og har de noget på hjertet, kan de drøfte det med Ida, som så tager det med på bestyrelsesmødet. Ida hjælper endvidere med at lave nyhedsbrev til Havnestuens brugere, og hun er ligeledes med, når der er arrangementer og giver en hånd med, hvor hun kan. En kæmpe personlighed, som altid er venlig og imødekommende," skriver Helle Kirkeby i indstillingen.
Hygge og knaldgod mad
Det er omtrent to år siden, Ida Rasmussen begyndte at komme i Havnestuen.
Egentlig kom det sig af, at hun for godt 20 år siden væltede på cykel og brækkede armen, som aldrig er kommet til at fungere helt optimalt siden.
Månedens buket
Ugeavisen Faaborg har indgået et samarbejde med byens fire blomsterbutikker, Westergård Blomster, Vivi's Blomster, Tine P. og Korsvejens Blomster. Hver måned kårer vi en person, der har gjort sig fortjent til "månedens buket". Uddelingen går på skift mellem de fire blomsterhandlere.
Det er læserne af Ugeavisen Faaborg, der indstiller egnede kandidater.
Det er helt op til dig, hvilke kriterier, du synes, kvalificerer din kandidat. Det vigtige er bare, at du sender os et par linjer om, hvorfor det netop er din kandidat, der skal vinde blomsterne.
Send din indstilling til redaktion@uaf.dk senest mandag 23. maj, så er din kandidat med i næste runde. Hvis din kandidat vinder, offentliggør vi din indstilling i avisen.
Ud over din indstilling har vi brug for dit navn og kontaktoplysninger, så vi eventuelt kan få uddybet din indstilling.
- Så jeg har svært ved at lave mad selv. Og da Havnestuen så rykkede tæt på, hvor jeg bor i Tømmergården, tænkte jeg, at jeg kunne prøve at gå derover engang imellem og få et måltid mad. Og det var simpelthen så hyggeligt, så jeg blev glad for at komme der - og jeg faldt også også for Helles mad. Hun laver knaldgod mad, siger Ida Rasmussen.
Hvad betyder det for dig at komme i Havnestuen?
- For det første betyder det, at jeg får et ordentligt måltid mad hver dag. Og det betyder også, at jeg har nogen at snakke med. Ikke fordi jeg er ensom. Jeg har en stor familie, som bor i nærheden. Men de kan jo ikke sidde og underholde mig hele tiden. Så jeg sætter også pris på samværet, siger hun.
Somrene brugt på Kaleko Mølle
Havnestuen er langt fra det eneste sted, Ida Rasmussen har lagt en indsats gennem årene.
Er man kommet på Kaleko Mølle, har man formentligt mødt Ida Rasmussen.
Da Øhavsmuseet i 2013 besluttede, at der ikke længere var råd til lønnet personale på stedet, trådte Ida Rasmussen nemlig i karakter. Som frivillig på Byhistorisk Arkiv fik hun mobiliseret de frivillige og samlet en flok, der kunne holde museet åbent. Rollen som koordinator for de frivillige har hun udfyldt indtil for to år siden.
Ida Rasmussen om at komme i HavnestuenFor det første betyder det, at jeg får et ordentligt måltid mad hver dag. Og det betyder også, at jeg har nogen at snakke med. Ikke fordi jeg er ensom, og jeg har en stor familie, som bor i nærheden. Men de kan jo ikke sidde og underholde mig hele tiden. Så jeg sætter også pris på samværet.
- Jeg havde en periode, hvor jeg var meget syg og indlagt nogle gange. Jeg tager ikke vagter derude længere, for jeg kan ikke gå på de toppede brosten. Men nu har jeg fået en ny letvægts-rollator, så det kan være, jeg skal have testet, om jeg kan med den, siger hun med et skævt smil.
- Det var i 2013 de frivillige tog over, og Kaleko Mølle har fyldt mine somre lige siden. Så det var svært at sige farvel til det. Det er nogle gange svært at erkende, at man ikke kan helt det samme mere, siger Ida Rasmussen, der runder de 90 år til december.
Helt færdig med Kaleko Mølle er hun dog ikke, da hun har lovet at hjælpe med at lave en ny Nissebanden-udstilling samme sted, så den er klar, til turisterne kommer.
Mor til borgmesteren
Ida Rasmussen er oprindelig odenseaner og uddannet folkeskolelærer. Frem til 50 års-alderen var hun ansat på en friskole i Odense. Familien flyttede til Diernæs og har siden også boet i Korinth.
Livet har været fyldt med rejser - det er ikke mere end nogle år siden, at turen gik i egen bil til Nordkap.
Og så er der jo børnene: Tre børn, seks børnebørn og seks oldebørn. Et af børnene er borgmester Hans Stavnsager.
Hvordan er det egentlig at være mor til en borgmester?
- Nu har jeg jo haft nogle år til at vænne mig til det. Og det skulle man lige vænne sig til. Pludselig var der nogen, der syntes, de kendte mig, fordi jeg var mor til borgmesteren. Så skulle jeg jo til at tænke mig om og tage noget pænt tøj på, når jeg går op i byen, spøger hun.
- Jeg må indrømme, at jeg er stolt af ham. Og han kommer og drikker kaffe hver søndag, så vender vi verdenssituationen. Politisk er vi jo enige, så det giver ikke de store skænderier, lyder det skælmsk, inden hun kører hjem med sin store, flotte buket fra Korsvejens Blomster.
- Jeg må hjem og tage nogle billeder, så min familie kan se den, siger hun.