Annonce
Ugeavisen Faaborg

Månedens buket: Kristine hyldet for heltemodig indsats under branden i Vestergade

Inge von Essen, Vivis Blomster, overrækker Månedens Buket til Kristine Bilberg Lykke Nielsen. Hun måtte dog have en vase med hjem også - for sådan en ejer hun ikke længere. Hun har mistet alt indbo ved branden. Foto: Maria Retoft Pedersen
Kristine Bilberg Lykke Nielsen vækkede de andre beboere i opgangen, da lynet slog ned i Vestergade 10 i starten af juni. Derfor har hendes datter indstillet hende til Månedens Buket.

Faaborg: Der er begivenheder, der er så store og voldsomme, at vi vil huske dem resten af vores levetid. Sådan har de fleste faaborgensere det nok med branden, der hærgede to historiske bygninger midt i Faaborg tidligt om morgenen 3. juni 2021 efter et lynnedslag.

Og helt ufattelig voldsom var oplevelsen for de beboere, der tidligt om morgenen blev evakueret fra deres lejligheder og efterfølgende kunne stå på gaden og se deres hjem blive slugt af flammerne.

En af dem er 48-årige Kristine Bilberg Lykke Nielsen, som sammen med sin 13-årige søn og sin hund lå og sov i lejligheden, da lynet slog ned. Kristines 18-årige datter var på sin efterskole, da branden brød ud, og hun har nu indstillet sin mor til at modtage Månedens Buket.

Annonce

"Vi boede øverst i den lejlighed i Vestergade, hvor lynet slog ned og startede branden. Min mor fløj som skudt ud af sengen, da der lød et ordentligt brag. Hun var virkelig helten den nat. Hun formåede at tage vores lille hund under armen og tage hendes søn (min lillebror) med og løb rundt og slog sin hånd helt sindssygt ind i alle folks døre i opgangen for at få dem vækket. Hun fik faktisk vækket alle i opgangen og fik alle ud i god behold, hvorefter de kunne stå og se hele vores bygning brænde totalt ned. Så vi har intet tilbage af vores hjem. Jeg synes derfor virkelig, at hun fortjener Månedens Buket for det helt vilde mod og den helt, hun nu engang var den nat", skriver Laura Lykke i indstillingen.

Dybt rørende

Kristine Bilberg Lykke Nielsen har svært ved at finde passende ord at sætte på den gestus, da hun får overrakt buketten hos Vivi's Blomster.

- Mine børn er mit guld. Tænk, at min datter har overskud til at tænke på at indstille mig til Månedens Buket midt i alt det, vi står midt i. Hun har også mistet alt. Det er så rørende, og det varmer, siger Kristine Bilberg Lykke Nielsen.

Selv er hun hårdt ramt af eftervirkningerne af branden. Blandt andet har hun fået tinnitus på begge ører, har konstant trykken i hovedet, ptsd og kan ikke sove.

- Min krop er i konstant alarmberedskab. Hvis jeg hører en pludselig, uventet lyd eller kan lugte nogen, der ryger en cigaret, så bliver jeg sat lige tilbage i situationen. Så gennemlever jeg det hele igen. Det er et mareridt. Det sker flere gange om dagen, fortæller hun.

Kristine Bilberg Lykke Nielsen mistede sit hjem under storbranden i Vestergade i Faaborg. Hun er indstillet til Månedens Buket af hendes datter. Foto: Maria Retoft Pedersen

Siden branden har hun modtaget hjælp fra en krisepsykolog og er blevet sygemeldt fra sit arbejde på Gartnergårdens Ridecenter.

Det første par uger efter branden boede hun og børnene på Klinten, der havde stillet lejligheder til rådighed. Siden er hun flyttet ind i en lejlighed i Østergade.

- Indtil videre ejer vi kun et par luftmadrasser. Så det første, vi skal ud at have købt, er nogle senge. Men jeg skal lige have gjort lejligheden ren, inden vi går ud og investerer i møbler, fortæller Kristine Bilberg Lykke Nielsen.

Annonce

Masser af omsorg og støtte

Hun fik intet andet end sin søn og sin hund med ud af den brændende taglejlighed. Branden tog det hele.

- Taget var jo væk, så jeg kunne stå og se mine ting brænde. Hele den etage, hvor vi boede, er helt forsvundet. Der er intet tilbage. Det er jo alle ting fra ens liv, arvestykker fra mine bedsteforældre og min far. Og alle tingene fra børnene var små. Det gør virkelig ondt, at de er væk, siger hun.

Foran venter nu det store arbejde at få skrevet lister til forsikringen over alt det indbo, hun har samlet sammen igennem et helt liv.

- Det er en noget uoverskuelig opgave, siger hun.

Månedens buket

Ugeavisen Faaborg har indgået et samarbejde med byens fire blomsterbutikker, Westergård Blomster, Vivi's Blomster, Tine P. og Korsvejens Blomster. Hver måned kårer vi en person, der har gjort sig fortjent til "månedens buket". Uddelingen går på skift mellem de fire blomsterhandlere.

Det er læserne af Ugeavisen Faaborg, der indstiller egnede kandidater.

Det er helt op til dig, hvilke kriterier, du synes, kvalificerer din kandidat. Det vigtige er bare, at du sender os et par linjer om, hvorfor det netop er din kandidat, der skal vinde blomsterne.

Send din indstilling til redaktion@uaf.dk senest fredag d. 28. juli, så er din kandidat med i næste runde. Hvis din kandidat vinder, offentliggør vi din indstilling i avisen.

Ud over din indstilling har vi brug for dit navn og kontaktoplysninger, så vi eventuelt kan få uddybet din indstilling.

Dybt taknemmelig er Kristine Bilberg Lykke Nielsen over al den støtte og omsorg, hun og de andre beboere har fået, siden deres hjem brændte.

Både byens butiksdrivende har hjulpet på forskellig vis, det samme har venner, bekendte og familie.

-  Jeg har helt dårlig samvittighed over, at jeg slet ikke har fået sagt tak til alle dem, der har hjulpet. Og jeg er så bange for at glemme nogen. Men det betyder alverden. Blandt andet har en gammel folkeskoleveninde lavet en indsamling til mine børn og mig. Og da vi boede ude på Klinten, stod der pludselig en gammel bekendt og bankede på, som jeg ikke havde set siden engang i 90'erne, siger hun og tilføjer:

- Vi står i en umenneskeligt svær tid, men det, at man mærker den omsorg fra folk, det er virkelig rørende. Jeg forstår ikke altid, hvordan vi kan leve videre, men det er rørende, når vi mærker, at alle støtter os, siger hun.

Inden længe går genopbygningen af Vestergade 10 i gang, og mens Kristine venter på at kunne flytte hjem, finder hun trøst i fællesskabet beboerne imellem.

- Vi har hinanden. Det er nogle fantastiske mennesker, og vi har gennemgået det samme. Vi er virkelig kommet tæt på hinanden efter alt det her, siger Kristine Bilberg Lykke Nielsen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Hvad skal du finde på? De her bøger er gode at give i barselsgave og dåbsgave

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Stjerne-skuespillere lægger stemmer til ny udstilling på Øhavsmuseet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Peter Bjerggaard fandt sin niche efter filmuddannelse på VUC Fyn Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Udskudt flere gange: Nu lægger Faaborg rammer til Danmarks første outdoor-topmøde

Ugeavisen Faaborg

Ny bar åbner i gamle, kendte lokaler: Nu skal drengedrømmen udleves

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Hvorfor er dine billeder så grimme, og hvorfor er dine spørgsmål så dumme?

Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Når ingenting ligger fast

Ugeavisen Faaborg

Premiere på ”Hvor kragerne vender” - om bohemeliv og livet på landet

Ugeavisen Faaborg

Fjernstyrede modellastbiler i Faaborg Minibys gader

Midtfyns Posten

Pizzeria pludselig lukket: Nu står bygning og pizzaovn klar til ny lejer - du skal bare have dejen med

Midtfyns Posten

Se læsernes dejlige sommerbilleder: De første vindere i fotokonkurrencen

Ugeavisen Faaborg

Moonjam var Billums sommergave til Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Smag på øl og ost på Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Vinsmagning på cykeltur

Ugeavisen Faaborg

Meditativ koncert i Svanninge Bakker

Ugeavisen Faaborg

Open by night med festligt musikprogram: Gøgl, tilbud og strejf af X Factor

Ugeavisen Faaborg

Maskiner kunne ikke klare opgaven: Nu skal "firbenede kratryddere" holde Svanninge Bakker fri for brombær og gyvel

Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: At være rektor på Faaborg Gymnasium er lidt som at holde med Danmark ved EM

Ugeavisen Faaborg

Gå i H.C. Andersens fodspor: Kom med på skattejagt i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Faaborg rakte efter stjernerne - og nåede dem (næsten)

Ugeavisen Faaborg

Til bords med biblioteket: Digitale litteraturgodbidder på Instagram

Ugeavisen Faaborg

10 meter langt maleri bliver til: Kæmpekunst i Tulip-bygningen

Ugeavisen Faaborg

Pop-up shop: Kropsterapi og reiki-healing

Annonce